Ukusi su različiti, ali britanske filmove prosto morate obožavati! Po kojem god krijerijumu da vršimo podelu filmova, britanski filmovi su neizostavni. Britanci imaju bogatu kinematografiju – što po obimu, što po kvalitetu. Predlažemo neke filmove, koje ukoliko niste, obavezno morate pogledati.

“Soba sa pogledom” (A Room with a View)

Glavna junakinja ovog filma je mlada i bogata Engleskinja Lusi Haničerč, koju glumi Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter). Lusi zajedno sa svojom ujnom Šarlotom Bartlet, koju glumi Megi Smit (Maggie Smith), odlazi u Italiju, u Firencu, na odmor. Taman što su smeštene u hotel, imale su zamerku – bile su nezadovoljne sobom koja im je dodeljena. Naime, iz sobe se nije pružao pogled na trg u Firenci, i damama se to nije dopalo. Rešenje ove situacije ponudila su dva gospodina, takođe gosti hotela. To su bila gospoda Emerson, otac i sin Džordž, čiju ulogu tumači Džulijan Sends (Julian Sands). Emersonovi su bili voljni da damama ustupe svoju sobu, koja je imala pogled na trg.

SLIKA15 Velikani britanske kinematografije

Jasno vidljiva privlačnost

Ubrzo postaje očigledna hemija koja se odigrava između Lusi i Džordža. Ali, ovo nije savršena ljubavna priča. Postoji jedna sitnica. Lusi je verena. Da li će Lusi odoleti mladom Džordžu?

Ono što odlikuje film “Soba sa pogledom” jesu junaci koji izražavaju slobodu mišljenja i ponašanja, ali i otpor prema vremenu u kojem žive i podsmeh tradicionalnoj engleskog uštogljenosti i uzdržanosti.

“Zaljubljeni Šekspir” (Shakespeare in Love)

Mlada zvezda londonske pozorišne scene Vilijam Šekspir, koga tumači Džozef Fajns (Joseph Fiennes) pišući svoje delo, doživljava umetničku blokadu, ili jednostavno rečeno, nedostatak inspiracije. I baš kada pomisli kako bi mu muza dobro došla, upoznaje ženu iz svojih snova. Ona je lejdi Viola, koju tumači Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow). Viola ima preveliku želju da postane glumica, iako je svesna činjenice da je u tom periodu ženama bila zabranjena ta umetnost. Viola ipak prati svoje snove i odlučuje da se, maskirana u muškarca, pojavi na audiciji za Vilijamov komad. Kakav će biti ishod audicije? Kako će Vilijamovo pero pisati inspirisano mladom Violom?

SLIKA25 Velikani britanske kinematografije

Kako izgleda Šekspir kada se zaljubi?

“Paklena pomorandža” (A Clockwork Orange)

Aleks de Lardž, kojeg tumači Malkolm MekDovel (Malcolm McDowell) je harizmatični delikvent čija je svakodnevica silovanje i nasilje. Svake večeri Aleks pije mleko u baru, sa ostalim pripadnicima bende čiji je on vođa. Provodi vreme smišljajući kako i kome da napakosti. Vrlo brzo članovima bande počinje da smeta Aleksova komandujuća nota i dogovaraju se da mu smeste. Aleks biva osuđen na 14 godina zatvora. Ali, on ima novi plan. Kako bi smanjio izdržavanje zatvorske kazne, Aleks pristaje da bude pokusni kunić u eksperimentalnom policijskom programu. Pod uticajem poznatih i nepoznatih sredstava, Aleks postaje sušta suprotnost nekadašnjeg huligana. Kad god pomisli na kriminalnu aktivnost, doživljava napade.

Univerzalnost ovog filma je, pored drugih sredstava, reditelj postigao i jezikom koji je u filmu zastupljen. Aleks i njegova banda koriste mešavinu engleskog i ruskog jezika.

SLIKA3 Velikani britanske kinematografije

Zaista deluje zlobno

“Kraljev govor” (The King’s Speech)

“Kraljev govor” je britanska istorijska drama, inspirisana pričom o engleskom kralju Džordžu VI, kojeg glumi Kolin Firt (Colin Firth). Kako bi savladao svoju manu, mucanje, Džordž odlazi kod logopeda. Dok sarađuju, oni postaju bliski prijatelji. Nakon abdiciranja Džordžovog brata Edvarda VIII, Džordž se oslanja na pomoć svog novopečenog prijatelja logopeda, ne bi li govor koji treba da održi na radiju, na samom početku Drugog svetskog rata, bio što bolji.

Film je dobio nekoliko zamerki za menjanje istorijskih činjenica, ali je ipak imao odlične kritike i dobio je mnoštvo nagrada.

SLIKA4 Velikani britanske kinematografije

Da li je Džordž uspeo da savlada svoju govornu manu?

“Devojka sa bisernom minđušom” (Girl with a Pearl Earring)

Ova britanska drama zasnovana je na istoimenom romanu Trejsi Ševalije (Tracy Chevalier). Grit, koju tumači Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), sedamnaestogodišnjakinja koja je nakon nesreće koja je zadesila njenog oca, primorana da radi kako bi pomogla izdržavanju porodice. Grit postaje kućna pomoćnica u domu jednog velikog slikara, čiju naklonost ubrzo zadobija. Iako između velikog majstora i Grit postoje ogromne razlike u sferama obrazovanja, vaspitanja, kao i socijalnog statusa, Grit ipak biva uvučena u mistični svet umetničkih dela slikara. Svakoga dana slikar i Grit bivaju sve bliži, vodeći računa da o istom ne dozna slikareva žena Katarina.

SLIKA5 Velikani britanske kinematografije

Gde li su na kraju dospele biserne minđuše?

Upravo služavka Grit je postala Devojka sa bisernom minđušom, motiv slikarevog najpoznatijeg dela. Šta se dešava kada Katarina sazna za umetničko delo?

Izvori fotografija: remekdela.com, fanpop.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments