Moramo priznati da u savremenom svetu, koliko god žene bile jake i samostalne, ipak osećaju potrebu da budu neodoljive, ženstvene, nežne i da iz njih izvire osećajnost, bar kada je u pitanju venčanje. Svaka žena želi da izgleda kao princeza, a u haljinama ove kreatorke nemoguće je ne osetiti se tako. Bilo da nosite njenu svakodnevnu odeću ili da nosite neku od njenih prekrasnih venčanica, osetićete da vas ova kreatorka razume i da su njene kreacije s razlogom posvećene baš vama – ženama!

Život pre mode

Vera Elen Vang (Vera Ellen Wang) ćerka je Kineskih doseljenika, rođena 1949. u Njujorku. Majka joj je bila prevodilac za Ujedinjene nacije, a otac je posedovao medicinsku kompaniju. Diplomirala je Istoriju umetnosti. Od šeste godine bavila se klizanjem i bila je veoma uspešna u tome, ali kako nije uspela da uđe u Olimpijski tim SAD-a, odlučila je da se okrene drugačijoj karijeri, iako joj je klizanje ljubav i do današnjih dana. Udata je za Artura Bekera (Arthur Becker) od 1989. godine i sa njim ima dve ćerke, Sesiliju (Cecilia) i Džozefin (Josephine).

Vera Wang Headshot Carter Smith Black Low Res 837x1024 Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

“Kada sam u četrdesetoj odlučila da se udam nisam mogla da pronađem haljinu dovoljno modern ili sofisticiranu, onakvu kakvu sam ja zamišljala. To je moment u kom sam videla priliku za razvijanje biznisa.”

Modna karijera

Od 1970. Vera je bila senior urednik u Vogu (Vogue), ali kako nije postala glavni urednik postala je dizajn direktor kod Ralfa Lorena (Ralph Lauren).

1990. otvara sopstveni salon u Njujorku, sa opremom za mlade. Njene modele ponele su sve poznate dame najvažnijeg dana svog života. Među njima su: Čelzi Klinton (Chelsea Clinton), Ivanka Tramp (Ivanka Trump), Ališa Kiz (Alicia Keys), Maraja Keri (Mariah Carey), Viktorija Bekam (Victoria Beckham), Avril Lavin (Avril Lavigne), Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Dženifer Graner (Jennifer Garner), Šeron Stoun (Sharon Stone), Sara Mišel Gelar (Sarah Michelle Gellar), Hilari Daf (Hilary Duff), Uma Turman (Uma Thurman), Kejt Hadson (Kate Hudson), Kloi i Kim Kardašian (Khloe Kardashian i Kim Kardashian). Njene večernje haljine takođe nosi i prva dama Amerike, Mišel Obama (Michelle Obama).

Njeni saloni venčanica nalaze se u Njujorku, Tokiju, Londonu i Sidneju. A od 2011. Vera želi da izađe u susret i mladama koje ne mogu da priušte njene preskupe modele, pa kreira “jeftine venčanice”, koje koštaju svega od 600 do 1400$.

vera wang Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

“Sve te godine klizanja i plesanja učinile su da ne mogu da dizajniram ništa, a da ne razmišljam o tome kako će žensko telo izgledati u tome i kako će se kretati, dok bude nosilo to.”

Kreacije

1348687436 f VW SS13 Kaitlin front Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Već godinama ova kreatorka sem klasičnih belih kreira i haljine neverovatnih boja. Ovo je jedna od kreacija za proleće 2013. Cela kolekcija je različitih nijansi crvene boje.

Vera je romantična, ali ne nosi “ružičaste naočare”. Stvorila je čitavu svadbenu imperiju, koja podrazumeva ceo događaj, a ne samo haljine, i ostvarila svoj prvi san – da kreira svakodnevnu odeću i bude jedan od najtraženijih njujorkških dizajnera! Učinila je nešto skoro nemoguće – od svog brenda stovrila je svetsko ime i osvojila kompletno tržište na svim kontinentima.

1344218523 f VW Fall12 Bridal Joelle 1200x1800 front Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Jesen 2012. bila je posvećena bež i crnoj boji.

Kreativni director  Allure-a i Verin bivši saradnik Pol Kavako (Paul Cavaco) je primetio: “Vera voli odeću na jednom višem nivou. Ona voli sve što ide uz odeću. Njene kreacije nisu lažno bajkovite, one su realna stvar.” Vera je poznata po svom romanticizmu, ali ne onom sladunjavom već sofisticiranom i luksuznom. Takođe, ona je inspiraciju pronalazila u istoriju, od antičkog Rima do carske Rusije.

1344200453 f hannah front Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Za one koji nemaju dovoljno smelosti da na svoj dan venčanja nose jarko crvenu, zelenu ili crnu haljinu, tu su uvek i prekrasni klasični modeli, kao što je ovaj iz kolekcije za proleće 2012.

Od 2004. vodeći je kreator ženske odeće, pa je tako 2005. dobila nagradu CFDA za dizajnera godine. 2006. dizajnira i “jeftinu” liniju ženske odeće, kako bi bila dosputna svima koji njene kreacije žele da nose, pod nazivom Simply Vera. Dekorativna, ženstvena i umetničko-intelektualna, Vera preferira kreacije koje prate siluetu tela celom dužinom, a istovremeno su strastvene i pune teksture.

1344369134 f VW RTW FALL12 LK1 Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Jesen 2012.

1344373233 f VW RTW FALL12 LK121 Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Model iz kolekcije jesen/zima 2012/13.

1344373716 f PF12 VWang Look5 front Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Moderno - Jesen 2012.

1347908658 f SS13 VWang 18 Vera Wang: Romantična kraljica venčanja

Proleće 2013.

Šta god obukli sa potpisom ove kreatorke, znajte da ćete biti primećeni i izgledaćete sasvim savršeno i neodoljivo ženstveno!


Danijela Milovanović se bavi pisanjem i od pisanja beži. “Pisac je neko kome je pisanje mnogo teže nego drugim ljudima” – Tomas Man.

Comments