Neće to ići baš tako spontano, kao što se nadate. Vernost ide uz posvećenost, jer posvećenost je tu da vam pomogne da ne pokleknete, u trenucima krize. Odlučite i držite se svoje odluke. Međutim, ako ta odluka zahteva od vas da se odreknete dela sebe ili svoje sreće i zadovoljstva, onda je toksična.

Seksualna privlačnost je bitna

Standardno, pitanje seksa i seksualnosti je najvažnije tamo gde je problematično. Ako ste odabrali posvećenost partneru zato što ga poštujete, divite se njegovoj inteligenciji, smislu za humor, samostalnosti i spremnosti da vam pruži udoban život ispunjen materijalnim vrednostima – to će vas držati neko vreme. Ali kad se naviknete na sve te prednosti, a hemija je i dalje mlaka ili sasvim izostaje, pitanje seksa odjednom postaje glavno pitanje. Izbegavate seks, ograničavate ga, prepuštate mu se iz osećanja dužnosti, koristite ga kao trgovinsku valutu… I kad ste svesni toga, teško je prihvatiti tu neispunjenost, na koju prosto imate prirodno pravo. Ukoliko potiskujete to, narušavate svoje zdravlje, trujete se iznutra. Ili počinje da vam bude jako teško da ostanete verni.

Zbog sopstvene sreće i blagostanja, zbog duševnog i telesnog zdravlja i zbog ljubavi – izaberite partnera sa kojim imate tu hemiju, sa kojim je seks radostan, strastven, ispunjavajući, fantastičan. Samo tada, seks neće biti problem – osim ponekad.

I u kompletnom odnosu, seks je ponekad kamen spoticanja

Nemojte očekivati da će sve ići glatko, zato što su osećanja duboka, a hemija jaka. Biće padova i uspona, kao i na svim drugim životnim planovima i u svim drugim aspektima odnosa. Biće momenata (koji umeju da potraju), kada se potpuno razilazite – vaš fokus je na jednoj stvari, koja vas brine, okupira, angažuje ili zamara, a partner je u romantičnom raspoloženju i pritom deluje tako opušteno i dokono, da vas to dodatno nervira. On može da se prepusti uživanju u svakom trenutku, a vi imate hiljadu briga na glavi. Prosto ćete mu zavideti i žestoko će vas iritirati. Takođe, možete se razilaziti u vremenu kada ste raspoloženi za intimu – partner je oran i spreman u rano jutro, a vi ste neupotrebljivi. On zeva i nema ni mrvicu energije u deset uveče, kad ste vi sve završili i spremni ste za maženje. Sve ćete to usklađivati i prevazilaziti u hodu, ali neće uvek biti lako.

Comments