Prestanite da gledate sebe očima drugih – jer, zapravo, to i ne radite. Vi ne vidite sebe onako kako vas drugi zaista vide, jer biste onda i te kako uvažili perspektivu onih koji vide vaše kvalitete, smatraju da ste divni i to vam i govore. Vi strahujete da drugi vide dublje i da prodiru ispod vaše glazure do vaših strahova, nesigurnosti, malodušnosti, osećanja neadekvatnosti. Ali, oni vide samo ono što je na površini. Ako im pokažete ljubazno lice i krotko ponašanje, misliće da ste slatki i prijatni. Ako pokažete spremnost da izađete u susret, velikodušnost i stabilnost, misliće da mogu da se oslone na vas i mnogi će namerno i nenamerno zloupotrebljavati taj oslonac. Ako pokažete da nešto znate, oni koji isto znaju, a mrzi ih da to rade, sakriće se iza vas i uvek ćete raditi umesto njih, a ako pristanete na to, smatraće vas naivnom osobom, koju je lako iskoristiti.

To je otprilike ono što površni ljudi vide na površini.

Takođe, izloženi ste onoj najbanalnijoj proceni u vezi sa fizičkim izgledom – ako bi vas neko opisivao drugoj osobi, ne bi rekao o vama “ona prijatna žena, koja zrači stabilnošću i u čijem prisustvu je sve lako i jednostavno”, nego bi vas opisao pojmovima visine, boje, gabarita, a možda bi vas biliže identifikovao poslom kojim se bavite, ili nekim uspehom koji ste postigli. To je očekivano i ima smisla, jer su to očigledne, prepoznatljive stvari, koje se najlakše definišu. Kada pokušavate nekog da „oslikate“, koristite pojmove koji olakšavaju vizuelnu identifikaciju. 

Pročitajte i ovo: Nikad nećeš srediti svoj život

Problem može nastati kada počnete o sebi da razmišljamo kao o zbiru karakteristika kojima vas drugi opisuju. A vi niste „plavuša“ ili „crnka“ koja uvek nosi patike (ili je uvek doterana), niste ona „krupna“ ili „mršava“ što radi u pošti (školi, banci). Vi niste visina, težina, ni izbor odeće, ni stepen obrazovanja. Još važnije, vas ne definišu vaše greške, niti stvari koje vas čine „samo ljudima“, poznatije kao „slabosti“ i „nedostaci“. Sve te stvari su samo deskriptori koji olakšavaju drugima da vas identifikuju, ali to nisu stvari koje vas definišu i zato ne treba da se poistovećujete sa njima. 

Vi ste ono što je mnogo dublje ispod površine, ono što dodiruje vašu dušu, što rezonira sa vašim bićem. Vi ste ono što volite – muzika uz koju se rasplačete, snovi koji vas inspirišu. Vi ste ono što su vaše najdublje želje, ono što želite da donesete u svet, čime oplemenjujete svoju okolinu. O vama više govori vrsta humora koja vas zasmejava, vaše ponašanje prema drugima (naročito prema onima koji ne mogu ništa da učine zauzvrat), vi ste sve ono što zrači iz vaše suštine, iz središta vašeg bića. 

Pročitajte i ovo: Da li je moguće postići mir u svetu (i koji je vaš doprinos)

Razmena energije u interakciji lako je uočljiva – kad razgovarate sa nekim, odmah osetite da li vas sluša, da li vam daje pažnju, ili vas samo posmatra (i verovatno razmišlja o onome što hoće da kaže). Često je ljudima važnije kako će se predstaviti, kakav će utisak ostaviti svojim stavom i ponašanjem, pa svoje sagovornike primećuju tek površno – i zapravo ih i ne doživljavaju kao sagovornike, nego pre kao „publiku“. Osoba koja vas sluša i koja obraća pažnju, ima izraz lica koji izražava emocije, pokazuje empatiju i postavlja pitanja. Takva osoba sigurno primećuje mnogo više od onog što nosite na površini – ona vidi ono što iznosite iz sebe i komunicira sa vašom suštinom i vi to osećate. Sa takvom osobom je lako i prijatno razgovarati, imate osećaj istinske razmene i poverenja, i kada se razgovor završi, osećate se dobro.

Kada takva osoba nekome govori o vama, ona će vas sigurno opisati drugačije, govoriće o vašoj energiji, raspoloženju, snazi, umesto da nabraja vaše fizičke karakteristike i pominje društveni status. Kada bi svi bili empatični i pažljivi sagovornici, davali bi jedni drugima ogledalo u kome se ogleda ono što je važno, ono što dolazi iz dubine bića. Zato cenite one u čijem ogledalu vidite svoje pravo lice, svoje vrednosti, svoju unutrašnju lepotu. To je ono što se može zapaziti i osetiti i bez gledanja, to je ono što jeste i ono što ulažete u sve bitne odnose u svom životu.  

Naslovna fotografija: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević 

Comments