Vincent Cassel Vincent CasselIza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena, rekao je jednom neko, što je u većini slučajeva tačno. Naravno, ako je ta uspešna dama uz to i jedna od najlepših žena sveta, neće vam biti teško da pogodite o kom se uspešnom muškarcu radi. Da bismo vam, ipak, pomogli malo reći ćemo samo da je lepotica koja je njegova dugogodišnja životna saputnica mediteranskog porekla i da smo, pre izvesnog vremena, usrećili mušku čitalačku populaciju pišući o njoj. Da, to je baš ona, italijanska glumica Monika Beluči (Monica Bellucci) kojoj mnoge dame širom sveta zavide ne toliko na lepoti koliko zato što pored sebe ima takvog muškarca. On je šarmantan, zgodan i veoma seksi.  Njegovo ime je, pogađate već, Vensan Kasel (Vincent Cassel) i danas, na radost naših čitateljki, vas upoznajemo s njim.

Temperamentan, veseo i živahan, ali i osoba koja lako menja raspoloženja. Sve to, pa čak i mnogo više od toga, je Vensan Krošon Kasel (Vincent Crochon Cassel), poznati francuski glumac i producent, rođen u Parizu 23. novembra 1966. Otac Žan-Pjer (Jean-Pierre) je takođe bio glumac i nije bio baš za to da mu sin krene istim stopama, dok mu je majka Sabina (Sabine) bila novinarka.  Vensan je odrastao u umetničkom kvartu Monmartr (Montmartre) i već u ranoj mladosti počinje da se isprva bavi muzikom, pohađao je časove pevanja kod pevačice Suzane Sorano (Suzanne Sorano) a onda, da li je to bio klasičan post-adolescentski bunt ili želja da se suprotstavi ocu, sa 17 godina upisuje se u školu za cirkuzante Ane Fratelini (Annie Fratellini). Kuloarske priče, a nije im uvek za verovati, kažu da je Vensanov otac, u želji da mu se sin ne bavi glumom, izjavio da je bolje da bude akrobata u cirkusu. Bilo kako bilo, rad u cirkusu je bilo sasvim pozitivno iskustvo za mladog Kasela koji je naučio kako da se ponaša pred publikom, da pleše a ujedno i klasična odskočna daska ka svetu glume. Posle cirkusa odlazi u Njujork gde će pohađati školu komedije u Institutu glumaca (Actor’s Institute) koju će završiti 1986.  Talenat, geni, rad, kažu da je ponekad potrebna i sreća, sve po malo od toga doprinelo je uspehu poznatog Francuza koji će u svet filma ući na velika vrata.

Jedno od prvih pojavljivanja u filmu ovog šarmantnog francuskog glumca bilo je 1991, a radi se o filmu Filipa de Broka (Philippe de Broca) “Les clés du Paradis” (Ključevi raja).  Dve godine kasnije, saradnja sa Metjuom Kasovicem (Mathieu Kassovitz) koji mu dodeljuje ulogu u filmu “Metiz” doneće mu kako međunarodni uspeh tako i popularnost, a i biće to samo početak njihove saradnje.  Da Vensan nije samo glumac za evropsko područje, pokušaće da dokaže ulogom u filmu “Džeferson u Parizu” Džejmsa Ajvorija (James Ivory) iz 1995. koji i nije  bio toliko uspešan koliko se očekivalo. Te iste godine da donese uspeh misliće po drugi put Metju Kasovic (Mathieu Kassovitz) čiji će film “Mržnja” Vensanu obezbediti  nominaciju za prestižnu nagradu “César” u kategoriji najboljeg glumca.  Sniman u crno-belom, film “Mržnja” u kojoj Vensan igra Jevreja Vinsa koji se, zajedno sa prijateljima, bori protiv policije, osvojio je tri Cezara a dobitnik je i nagrade za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Kanu.

Godina 1996. biće veoma bitna za Kasela, kako za karijeru tako i za njegov prvatni život. Na snimanju u neku ruku skandaloznog filma “Apartman” upoznaće italijansku glumicu Moniku Beluči (Monica Bellucci) koja tek započinje karijeru. Između dvoje će se roditi ljubav, ali i filmska saradnja, krunisana brakom 1999. Par u životu i na sceni glumiće zajedno u nekoliko filmskih ostvarenja od kojih treba pomenuti “Kako me želiš” (1997) italijanskog režisera Karmina Amoroza (Carmine Amoroso), “Doberman”, te iste godine, francuskog režisera Žana Kunena (Jan Kounen), okarektirisan kao previše nasilan. Godine 2001.  glumiće zajedno u filmu gotskog stila “Pakt s vukovima” Kristofa Gansa, a film o kome će se najviše pričati stiže dogodine. Radi se o filmu Gaspara Noea (Gaspar Noé) “Nepovratno” koji će ostati zabeležen u filmskim analima po skandalu koji je na Kanskom festivalu izazvala duga i veoma verodostojna scena silovanja italijanske dive. Ipak, dvoje neće ostati upamćeni samo po tragičnim filmskim ostvarenjima.  Dve godine posle skandaloznog filma “Nepovratno” bračni par Kasel zaigraće u špijunskoj priči “Agents’ secrets”, dok će se 2006. ponovo naći u filmu “Šejtan” Kima Šapirona (Kim Chapiron) u kojem lepa Monika interpretira seksi vampiricu.

monica bellucci con suo marito vincent cassel al festival del film di roma 2008 93759 Vincent Cassel

Treba pomenuti i neke od bitnijih Vensanovih samostalnih filmskih interpretacija. Sećate se sigurno Besonovog istorijskog ostvarenja iz 1999, “Jovanka Orleanka”, koje, bez obzira na plejadu glumaca koji se pojavljuju u njemu, nije postiglo bog zna kakav uspeh. Godinu dana posle, ponovo je  Krasovic taj koji će Vensanu pružiti priliku dodelivši mu savršenu ulogu u filmu noir “Purporne reke”, u kojem malu ulogu ima i Vensanov otac Žan-Pjer.  Tada je već zvezda i u Americi gde se 2001. pojavljuje u ulozi ruskog lošeg momka u filmu “Birthday girl” u kojem mu je partnerka niko drugi nego prelepa Nikol Kidman (Nicole Kidman). Tri godine kasnije, baš kada postaje otac prve ćerke Deve, zaigraće u filmu Stivena Soderberga (Stiven Soderbergh) “Ocean’s twelve”, a pojaviće se i u nastavku “Ocean’s thirteen” 2007, iste godine kada snima i film “Ruska obećanja” kanadskog reditelja Dejvida Kronenberga (David Cronenberg) u kojem glumi mafijaša Kirila. Na domaću scenu vraća se ulogom u filmskog sagi iz dva dela posvećenoj najpoznatijem francuskom gangsteru Žaku Mesrinu (Jacques Mesrine) ubijenom u borbi sa policijom 1979. Filmove “Instinkt smrti” i “Državni neprijatelj br. 1” iz  2008. režirao je Žan-Fransoa Riše (Jean-François Richet) i doneli su Vensanu mnogobrojne nagrade. Iste godine kad saga  izlazi dobija u Tokiju nagradu za najboljeg glumca na međunarodnom filmskog festivalu, dok iduće godine stiže Cezar za najboljeg glumca, nagrada “Lumière” u istoj kategoriji, “Globe de cristale” i “Étoile d’or” za glavnu mušku ulogu.

Ove godine moći ćemo da gledamo Vensana u filmu “Crni labud” Darena Aronofskog (Darren Aronofsky) u kojem su mu partnerke Natali Portman (Nathaly Portman) i Mila Kunis. Ovaj film, u kojem Vensan glumi Tomasa Liroja (Thomas Leroy) umetničkog direktora pozorišta koji traži nova lica za balet “Labudovo jezero” već puno govori. Neki ga mrze, neki ga vole, a ima i onih koji su “razočarani” s obzirom na to da je film dobio samo jednog Oskara iako je bio nominovan u tri kategorije. Pored ovog filma, Vensan se pojavljuje i u filmu čiji je ujedno i producent “Notre jour viendra” (“Doći će naš dan”), a postoje i projekti koji su za sada samo u planu, kao što su “Fantômas” Kristofa Gansa (Christophe Gans) i “Crvene zvezde” Bendžamina Biolea (Benjamin Bioley).

Šta još reći o trenutno najpopularnijem Francuzu? Uspeh ga prati na svakom polju, kako na privatnom planu tako i u karijeri. Oženjen je jednom od najlepših žena sveta, njihova veza odnosno brak savršeno funkcioniše već dvanaest godina. Ponosni je otac Deve, koja sada ima sedam godina, i Leoni koja je došla na svet u maju prošle godine.  Za sebe kaže da je veliko dete koje voli da se igra, pogotovo kada snima film, ali i da voli da izmišlja bajke koje priča ćerkama. Mnogi se pitaju, svi obožavaoci ovog francusko-italijanskog para, kada će se ponovo naći zajedno pred kamerama. Prilika za to, izgleda, već postoji, a i biće to film koji će sam Kasel režirati. Tema ovog za sada samo projekta je karneval u Riu a svetlost dana bi trebalo da ugleda 2012. Za sada je par odabrao lokacije na kojima će se film snimati i kako je i sam Kasel izjavio u jednom od svojih poslednjih intervjua, pripremaju se tako što su krenuli na časove sambe. Detaljnije se trenutno ništa ne zna, ali poznavajući aktere, biće to film o kojem će se sigurno pričati.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments