Više stotina ljudi pratilo je prvi edukativni TEDx u regionu, koji se održao u kompaniji LINK group u Beogradu. Zahvaljujući live stream prenosu koji je obezbedila ITAcademy događaj su od svojih kuća pratili mnogi iz zemalja u okruženju, ali i šire.

Oni koji su, pak, uspeli sebi da obezbede lično prisustvo na konferenciji TEDxZemunED imali su priliku da uživaju u sjajnoj atmosferi i druženju, te da upoznaju mnoge nove TEDx-ovce i steknu nova prijateljstva. Fotografije posetilaca u neobičnom TEDx ramu, kao i one sa “I was here/Bio sam ovde” znakom šerovane su po društvenim mrežama još pre zvaničnog početka TEDx-a.

Velimir Dedić je već na samom početku iznenadio slušaoce svojim originalnim tumačenjem učenja matematike, te skretanjem pažnje na to koliko su u stvari dobro znanje i razumevanje ove prirodne nauke važni za lični uspeh pojedinaca, ali i celog društva, te koje sve savremene tehnologije e-učenja mogu pomoći u tome.

Predstavnice Remake festivala pokazale su učesnicima kako svako od nas, a ne samo umetnici i oni koji se profesionalno time bave, mogu da dizajniraju i prave brojne zanimljive i kreativne umetničke proizvode.

Branislav Maričić pozvao je učesnike da gledaju na svoj mozak kao na jedan “super kompjuter” i da počnu da koriste njegove neograničene mogućnosti učenja i pamćenja. On je demonstrirao kako se samo uz pomoć jednostavnog korišćenja štapića ili olovke, može čitati i do 20 odsto brže nego inače.

TEDx foto2 Više stotina gledalaca na prvom edukativnom TEDx u

Više stotina gledalaca na prvom edukativnom TEDx-u

– Ne volim školu zato što volim da učim – uzviknuo je na početku svog govora Nikola Jovanović. – Decu treba da učimo da budu otporni na sistem, kako ne bi postali deo njega. Razvijanje kritičkog razmišljanja je ključno, a samopouzdanje je ono što nas “vozi” čak do svemira – istakao je Jovanović.

Predrag Mitrović i Aleksandra Paladin puštali su zadivljenim slušaocima neke zanimljive muzičke numere koje efektno mogu da leče gojaznost, visok krvni pritisak, šećernu bolest i slično.

Ovo su samo neki od zanimljivih predavanja koja su slušaoci i gledaoci prvog edukativnog TEDx-a u Srbiji mogli da vide.

Događaj je zatvorio kreativnim i neobičnim nastupom Marko Moračić, koji je čak odsvirao jednu muzičku numeru i izazvao potpuno oduševljenje među publikom, koja je spontano počela da peva i tapše.
On je u stvari hteo da kaže da su ga od malih nogu u školi učili da nije dovoljno dobar u muzici, da nema sluha i slično, ali nikome nije palo na pamet da ga nauči kako da postane bolji. Na kraju je sam uspeo to da postigne. “Zamislite roditelje koji svom jednogodišnjem detetu kažu da odustane od pokušaja da nauči da hoda, jer očigledno on nije dovoljno dobar za to”, slikovito je poentirao Moračić.

Comments