Čudite se – Ako ste izgubili sposobnost da se čudite i divite, izgubili ste nevinost duše, umorili se, istrošili i postali cinični. Nemojte dozvoliti to. Cinizam samo izgleda super kul, kad se njime služe pametni i otrovni ljudi. Ali čuđenje je neprocenjivo vrednije i neuporedivo bolje od cinizma. Jer nije štit, nego otvorenost za radost i učenje.

Budite zahvalni – Zahvalnost je lek. Poput prosvetljenja u pilulama, treba je primenjivati redovno. Počnite od opšte zahvalnosti na iskustvu koje vam življenje neprestano donosi. Zatim posebno osetite zahvalnost za svaku priliku u kojoj ste nešto naučili, za svako otkriće i saznanje, za svaki korak koji ste napravili u životu. Ništa nije pogrešno, sve je iskustvo. Zahvalnost donosi oproštaj za ono u čemu mislite da ste pogrešili.

popularna psihologija Pet načina da sačuvate vitalnost i svežinu duha

Volite sebe – Usrdno i nežno, kao što se voli dete. Onako kako ste u stanju da volite nekog drugog. Volite sebe onako kako čeznete da vas neko voli. Kako vas niko nije voleo. Kako će vas voleti oni koji takođe umeju da vole sebe.

Praksa uživanja u životu je ono što održava vitalnost i duh. Otvorenost, radoznalost, prihvatanje, ljubav. Život je dobar. Vaš život pun ljubavi je i bolji od dobrog.

Aleksina Đorđević

Comments