Da li ste spremni za zvaničnu boju naredne godine? Kao što i naslov kaže, u pitanju je boja pod nazivom “Viva Magenta”. Iskreno, nakon tolike prašine oko Barbiecore trenda i njegove dominacije društvenim mrežama, očekivalo se da će boja godine biti određena nijansa roze boje. Ipak, “Viva Magenta” je zvanično najavljena kao boja godine, što je poprilično iznenađujuće.

Nije u pitanju bebi roze boja rozenkvarca koji je favorit među mlađim generacijama, kao ni šokantna roze boje kojom je Valentino osvojio modne piste tokom ove godine. Nije ni tako ljubičasta kao prava fuksija, nije narandžasta kao skerlet, niti primarna kao Pantoneova Period, nijansa koja više liči na vatrogasnu mašinu nego na stvarnu menstrualnu krv – po kojoj je dobila ime. “Viva Magenta” je komplikovanija od svih ovih nijansi, a nismo čak ni sigurni da li je uopšte roze.

Viva Magenta je i moćna i osnažujuća boja, rekla je Lee Eiseman, izvršna direktorka Pantone Instituta za boje. Prema primerima koje je kompanija dala tokom virtuelnog pregleda za štampu – sa snimcima modnih revija brendova Loewe, Gucci, Thom Brown i Dior.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)

Pročitajte i ovo: Zavirite u jedinstvenu Balenciaga prodavnicu prekrivenu svetloružičastim veštačkim krznom

Boja je grimizno crvena, žarko ružičasta, fuksija, malina i kestenjasta, sve odjednom. Cvetna je i prirodna, ali je takođe glatka i sjajna, jednako dobra za karmin i odeću, kao i sportski automobili i mobilni telefoni. Ovo je čak i potvrđeno kada su, pred kraj prezentacije, predstavnici Pantonea otkrili da njihov brend partner Motorola planira da objavi telefon Viva Magenta.

Boja se takođe opisuje i delom kao “Rothko crvena“, i delom “Moulin Rouge” crvena koja se neverovatno dobro slaže sa grimiznom, bojom vatrogasnih kola i žarko ružičastom (ili hot pink), ali takođe izgleda prihvatljivo pored pastelnih boja poput zelene, boje jorgovana i bebi plave zbog hladnih ljubičastih nijansi.

Laurie Pressman, potpredsednica Pantone Instituta za boje, kaže da su košenilne bube služile kao istorijski izvor za ovu „hibridnu boju“. Ove male bube, poreklom iz delova Severne i Južne Amerike, dobijaju boju hraneći se kaktusima bodljikave kruške.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victor Dias (@victordias)

Kada se samelju u pastu, njihova tela se mogu koristiti za prenošenje živopisnog crvenog pigmenta na papir, platno ili odeću. Boju su prvi koristili domoroci Mesoamerike (koja navodno datira iz 2000. godine pre nove ere) koji su koristili moćnu boju u estetske (farbanje odeće, nijansiranje zuba) i medicinske svrhe.

U današnjem vremenu, primarna upotreba boje koja potiče od buba je u hrani i šminki – to je supstanca koju ćete unositi ako volite bombone od trešanja ili nijansirane balzame – iako postoje i majstori koji nastavljaju vekovima staru praksu bojenja odeće tradicionalnom metodom.

Naravno, Viva Magenta boju može se postići i na druge načine, pogodnije za insekte, sa tekstilom kreiranim u svim duginim bojama – zahvaljujući našoj modernoj tehnologiji. Početkom 20. veka, dizajner rođen u Španiji, Mariano Fortuny, kreirao je model Delphos, haljinu koja se suptilno prevlačila preko tela, inspirisana drevnim grčkim odevnim predmetima. Iako se mogla naći u nekoliko nijansi 1968. godine, karminska verzija ikonične haljine dobila je poseban tretman kada ju je Barbara Streisand nosila u filmu Funny Girl.

Nova Pantone boja predstavlja ton dragulja, iako je možda u pitanju dragulj nešto manje vrednosti od ostalih – turmalin – a ne cenjeni rubin. Boja ima suptilniju harizmu, a ne onu koja, recimo ima crvena femme fatale boja. Znatno je mekša, i malo “tiša”, i mnogo manje zahtevna.

Pročitajte i ovo: 7 stranih knjiga iz oblasti umetnosti i dizajna koje morate imati

U modi, na primer, tonovi maline nikada nisu bili toliko popularni kao grimizni ili vermilion. Versace je posebno bio poznat u jednom periodu kada je imao naklonost ka “čili” crvenoj nijansi, dok je poznati brend Supreme postao poznat po svojoj “paradajz” crvenoj boji.

Pantone se ponosi time što reaguje na zeitgeist, i pretvara naše kulturne osećaje u uzorke pigmenta. Kao takva, tokom proteklih nekoliko godina, kompanija je pokušala da uskladi svoje predviđanje boja sa haosom i tugom planete razorene pandemijom.

Prema Lee Eiseman, bilo je malo više debatovanja i razmišljanja o ovogodišnjoj boji. Čitav tim je znao da im je potrebna svetlija boja, nešto živo i toplo. Određeni predstavnici Pantonea su naglasili bujnost, lakoću i “zabavu” ove boje, kao i njene androgine primene.

Čak i ako vam se na prvi pogled možda ne dopadne, sigurni smo da će većina nas tokom 2023. u jednom trenutku kupiti određeni komad baš u Viva Magenta nijansi. Raduje nas da vidimo kakvi će to komadi biti, i šta će sve naši omiljeni, pre svega dizajneri, a zatim i influenseri, blogeri i modni urednici smisliti!

Naslovna fotografija: instagram.com/linetype_projects

Nenad Grubanoski

Comments