Zapravo, ne postoji vodič, a trebalo bi, jer je ovo veliki savremeni problem – vodiči su usredsređeni na prolazak kroz razvod, brigu o tome da ne izgubite zdrav razum, da zadržite korektne odnose sa bivšim, naročito ako imate decu, da prebolite i uvedete red i granice u svoj život. Dejting je na poslednjem mestu, jer valjda ćete spontano ponovo početi da izlazite, da se družite i zabavljate, kad dođete k sebi. Ovo su samo osnovne smernice za snalaženje u svetu savremenog dejtinga, iz čijih ste tokova ispali i posle razvoda se možete osećati u njemu kao Alisa u zemlji čuda. 


Pre nego što se upustite u potragu za novim partnerom, morate biti sigurni da je razvod okončan – tehnički, emotivno, psihološki. Možda dugo nećete biti spremni, ali ne treba da žurite, ni da slušate zabrinute sugestije svojih prijatelja o tome kako je vreme da se vratite u život. Dajte sebi vremena i prostora da se iscelite i da razvod upišete u prošlost i ostavite ga tamo, jer ako „vučete repove“ nećete moći da se stvarno posvetite novoj osobi, a to nije fer, ni prema sebi i sopstvenim potrebama, a ni prema nekome ko ne zaslužuje da bude uvučen u vašu dramu. Budite sigurni da ste ponovo emocionalno dostupni i nemojte koristiti dejting da biste sebi skrenuli pažnju, ili preboleli usamljenost, ili samo zato što vam je potrebna „odskočna daska“, da povratite samopouzdanje i da osetite da ste ponovo „u igri“. Zapravo, niko vam ne može reći „nemojte“, jer imate prava da se služite trikovima, ako ćete se bolje osećati – samo budite svesni da je to ono što vam je potrebno (oporavak, osećaj da ste željeni, nova perspektiva u odnosu na svoj emotivni život) i nastojte da drugoj osobi ne dajete obećanja koja ne možete i ne nameravate da ispunite. U tu svrhu, možete ciljano težiti da upoznate nekog ko je u sličnoj situaciji i kome treba uteha, malo zabave, „vraćanje u formu“, tako će biti najpoštenije. 

Ako imate decu, stvar je posebno osetljiva – to gledate u svim onim filmovima o mamama koje upoznaju decu sa novim muškarcem tek kad reše da se ponovo udaju. Vaša deca treba da znaju i poštuju vaše pravo da nastavite svoj ljubavni život i da to ne znači da će dobiti drugog oca, ali pre svega je potrebno da regulišete odnose sa njihovim ocem i da tu stvari budu jasne i određene. Otac vaše dece ima pravo i obavezu da to i ostane, na najaktivniji mogući način, uređen tako da se uklapa u svakodnevicu i bilo bi idealno da se nikada ne žalite na njega i na vaš odnos, da ne govorite deci ništa negativno o njihovom ocu. Ako su oni mali, a otac neodgovoran i odsutan, to će biti bolno i teško, ali dajte svima priliku – deca rastu i rezunuju vrlo bistro, sami će shvatiti kako stoje stvari. A možda i bivši poraste u međuvremenu, pa treba da mu omogućite da se uključi, ako pokaže da je za to spreman. On je možda vaša greška, ali ono što je trajno dobro proizašlo iz te greške, jesu vaša deca, a ona ne smeju da se osećaju kao posledica. Nov muškarac u vašem životu ne treba da zauzme mesto njihovog oca, ali treba da ima dobar odnos sa vašom decom. 

Comments