U prethodnom članku, pozabavili smo se očiglednom simptomatičnošću PMS-a kod žena. Kao što je obećano, sada nekoliko uputstava za muški svet:

Zabavljam se sa đavolom

Tvoja devojka je pustila rogove i zamahuje špicastim repom dok se dere na tebe zato što si predložio da odete u kafić koji često i rado posećujete? Nije ti jasno šta se dešava? Da li si pročitao prethodnih sedam stavki? Da, takve misli se ženama zapravo vrte po glavi tokom PMS-a. Znam da je jezivo, ali tako je. Izvini se iako znaš da nisi kriv. Ne pokušavaj da budeš racionalan, jer, uzalud si ti racionalan kad ona nije. Rasprava je tempirana bomba u ovom momentu. Samo je pitaj gde želi da ide i odvedi je tamo, čak i ako je u pitanju pijaca, obližnje obdanište ili gradska deponija. Samo se ne raspravljaj! Za nekoliko dana će ti se odužiti kad se seti kroz šta si prošao.

Emotivno i seksualno “zlostavljanje”

Juče je falio sekund da ti iskopa oko zato što si samo pomenuo da želiš da imate seks, a danas praktično nasrće na tebe i to ti je potpuno konfuzno? Mani se kontemplacije na tu temu. Ovakve promene u raspoloženju su sasvim normalna stvar. U tih par dana PMS-a žene prolaze kroz razne faze, a jedna od njih je neobjašnjiva napaljenost. Go with the flow. Šta znaš, možda će biti zainteresovana za nešto što do sada nisi smeo da predložiš.

Ko je ova zla žena i šta je uradila sa mojom najboljom drugaricom?

Tvoja drugarica je obično pribrana i staložena, a danas traži kavgu na načine za koje nisi bio svestan da postoje? Ne pokušavaj da se boriš – bitka je unapred izgubljena. Najbolje što možeš da uradiš je da joj povlađuješ dok ne uspeš da se izvučeš i pobegneš kući, a zatim je diskretno izbegavaj narednih nekoliko dana. Znam da zvuči ružno, ali tako je bolje za oboje, veruj mi. Kada sve prođe, skreni joj pažnju na neprijatnu situaciju koju ti je priredila i umiljato reci da si spreman sve da zaboraviš ako te odvede na pivo…

Previše je neurotična, moraću da iskuliram i ne zovem je par dana.

Sačekaj! Nikako to ne radi ako ti je stalo do njenog psihičkog zdravlja. U ludilu u kom se nalazi zbog poludelih hormona ne treba joj još i opsesija oko toga zašto ne zoveš. Budi svestan da u toku PMS-a svojim postupcima snosiš odgovornost za još jedan život. Dobro, preterujem. Nije baš toliko strašno. Zapravo, jeste. Žene u ovom periodu obuzme ringišpil osećanja koja ne mogu da kontrolišu. Lako će se rasplakati jer je tetrapak od soka prazan. I sebe će zavarati rečenicom “Jao, samo da pojedem još ovu čokoladu od 300g, malo plazme, uzeću samo jednu krišku hleba, i od sutra ne jedem više.“ Da, zvuči preteško za podneti i slušati. Ali, veruj, ženama je teže. Seti se sledećeg – ona jeste neurotična danas i biće narednih nekoliko dana, ali, kada manična euforija neusaglašenih emocija, želja, mogućnosti i prohteva prođe, dobićeš nazad svoju devojčicu. Velika je verovatnoća da ćete se zajedno smejati njenim izjavama i reprodukovati ih kroz prenaglašenu gestikulaciju dok šetate ili gledate film. Imaj strpljenja.

Ovo, naravno, nije univerzalni vodič. Takođe, situacije su mnogobrojne i raznorodne. Slučajevi se, nažalost, razlikuju. Dečaci, uzimajte ovo sa određenom dozom rezerve, jer ako neko završi sa lakšim ili težim telesnim povredama, ne želim da odgovaram.


Emilija Cvijanović prezire predrasude, ograničenost i nepoštovanje različitosti. Uvek je blizu, preblizu ivice koja deli realnost i maštu. Potpuni je rob estetskih uspeha i, što je najvažnije, u večitoj je potrazi za prožimajućom ljubavlju.

Comments