Nije da nemam dosta želja u životu, i nije da spadam u one čije su želje baš trajne i stabilne, ali moram priznati da je malo onih želja koje se nalaze na svim listama. Ma kako svašta menjala i predomišljala se, želja da imam bar je konstantna i proteže se dobrih osam do deset godina u nazad. E sad ona se deli na opciju a) imati bar na plaži, koja je moguća samo nekim ludim spletom okolnosti, ali ipak vazda nerealna, i opcija b) imati kućni bar, dosta drugačija po zamisli i skromnija složićemo se.

U svakom slučaju, dakle jednom rečju sve što želim jeste lep, upotpunjen bar. Ovako rečeno deluje verovatno da tako super pasionirana, znam milion koktela i mućkam ih svakodnevno svakom ko svrati na kafu. Istina je da, da iako imam svoju knjižicu omiljenih koktela i recepata, i neke bedne začetke bara, pored toga imam i dva posla, pravi život, i ne baš mnogo vremena za svoju barmensku karijeru. Tako sve se svodi na to da mahom pravim svoje omiljene stvari: margaritu, mohito, džin tonik ili prosto roze ili dobro hladno pivo.

E sad, iako je realnost takva da za pravi bar treba odvajati priličnu svotu novca, za kupovinu svih potrebnih alkohola (što je pomalo nezgodno jer na kraju većina flaša smao skuplja prašinu, a obnavljaju se one koje najviše koristimo) kako i potrebnih elemenata i pribora za pravljenje najboljih koktela, ja sam ipak sastavila listu po kojoj se krećem malo po malo. Iako se svaki kućni bar razlikuje jedan od drugog jer svako ima svoje koktelske priorite, razume se, ipak ovo su neke opšte stvari koje bi trebalo da se nađu u handy baru svake devojke.

Istraživanje na prvom mestu!

Pre nego što se upustiš u kućno bartendisanje, na prvom mestu treba da ustanoviš koja su tvoja omiljena pića, i još bitnije omiljena pića tvoje najuže ekipe s obzirom na to da su oni tvoji glavni potrošači. Kada otkriješ koja to pića najviše volite i koristite, bilo bi dobro imati neku knjižicu pri ruci, za eksperimentalnu fazu. Moguće je da znaš napamet koji je vaš idealan odnos za mohito, ali beli rum nudi toliko mogućnosti i zašto ne isporbati još neki sličan koktel sa istim pićem. Verovatno će vam se dopasti! Kupovina novih pića može biti skupa i zato moraš biti uverena da će to piće biti od koristi. Istraži koji recepti ti deluju jednostavno za pravljenje, zanimljivo, i ukusno, i moguće je da si upravo i pronašla novi omiljeni koktel. Ukoliko ti treba inspiracije, ovo su jedne od najboljih knjiga sa razumljivim receptima, savetima, pričama i istorijskim pojedinostima koje se kriju iza mnogih pića. The Essential New York Times Book of Cocktails, Shake Stir Sip, The New Cocktail Hour: The Essential Guide to Hand-Crafted Drinks, The Craft of the Cocktail: Everything You Need to Know to be a Master Bartender, with 500 Recipes su prave riznice koktelskog znanja i uz njih će ti sve biti i superzabavno i lako!

Comments