Koliko puta se samo desilo da vaše omiljene cipele, haljina ili džemper dođu do faze kada možete samo da se oprostite sa njima? Naravno, ta faza je neizbežna ako ih nosite godinama, tretirate vrelom vodom i parom. Nekada zaista nema pomoći, ali evo nekoliko saveta kako da se kraj odloži na duže staze.

Garderober Volite svoj garderober (1. deo)

Volite svoj garderober

Poznate dame predlažu nekoliko načina kako da održavate svoj garderober da bi vam komadi odeće zadržali svoju prvobitnu boju, oblik i punoću teksture.

Endži Smith (Angie Smith), stilistkinja:

Endži Volite svoj garderober (1. deo)

Endži svojim savetima pomaže i klijentima Dženifer Hadson i Emi Roberts

– Pakujte svoju odeću pažljivo svake sezone. Upotrebite kese za odlaganje ili papirne ubruse i uvek operite odeću pre nego što je odložite do naredne sezone.

Dugmad često otpada, zato držite svoje rezervne delove na jednom mestu da biste ih lakše našli kada vam zatrebaju.

– Ne kupujte odeću na pauzi za ručak. Impulsivna kupovina i nedostatak vremena najčešće rezultiraju većinom nenosive garderobe, kao što je čest slučaj kod mojih klijenata.

– Kada je moguće ne kupujte garderobu koja se održava hemijskim čišćenjem. Ne samo da žičanim ofingerima treba 100 godina da se razgrade u prirodi, nego postoje i naznake da hemikalija kao što je perhloretilen sadrži otrove i iz ekoloških razloga se izbacuje iz upotrebe.

– Organizujte “trampa odeće” žurku. Vašim prijateljima će se sigurno dopasti ideja i na taj način ćete neželjenim komadima dati novi život, umesto da ih bacite.

Elizabet Lau (Elizabeth Lau), dizajner trikotaže:

Elizabet Volite svoj garderober (1. deo)

Elizabet kreira vrlo zanimljive komade od trikotaže

– Ručno perite vašu odeću od trikotaže u mlakoj vodi i blagim deterdžentom ili šamponom. Da, vaš sopstveni šampon će učiniti čuda!

– Novije mašine za pranje veša imaju opciju za nežno pranje vune, koju ja takođe koristim. Temperatura ne sme biti veća od 30 stepeni.

– Nemojte uključivati centrifugu kada perete trikotažu.

– Prilikom sušenja ne prostirite tako da haljine i džemperi vise, jer će se razvući ramena i izgubiti svoj oblik.

– Kada odlažete trikotažu za sledeću sezonu neka to bude horizontalno, a ne na ofingeru – da se ne bi deformisalo zbog gravitacije i težine samog pletiva.

– Zaštitite odeću od moljaca gelom od lavande ili kesicama punjenim osušenom lavandom.

Olivija Palermo (Olivia Palermo), model i bloger:

Olivia Volite svoj garderober (1. deo)

Lepa Olivia često nosi farmerice

– Nosite svoje farmerice najduže što možete pre nego što ih operete.

– Uvek ih perite okrenute naopačke i u mlakoj vodi.

– Ako možete sušite ih bez centrifuge ili bar na opciji sa manje obrtaja. Nikada ne pakujte svetli teksas uz tamni, jer se boja može preneti.

– Ukoliko preferirate da ih sušite u mašini za sušenje, podesite na najblaže. Nakon nošenja svoje farmerice okačite na ofinger.

Izvori fotografije: tumblr.com, posh24.com, donnaida.com


Zorana Cvetković – brbljiva devojčica u duši satkanoj od suprotnosti- rođena u minut do dvanaest poslednjeg dana u godini a užasava je stav „završiću to kasnije“. Plaši se visine a neostvarena želja joj je skok padobranom. Zimsko dete koje obožava sunce i vrelinu. Ne želi da odraste. Slatkiši, lepo pisana reč, ljubav i moda- tako malo za sreću treba.

Comments