Svaka žena ima svoje male tajne kako da joj omiljeni komadi odeće duže služe. Generacijama, usmenim predanjem prenose se sa majke na kćerku. Ali moderno doba i brz život umnogome su promenili shvatanja. Žene danas nemaju vremena da se naročito posvete održavanju odeće. Ukoliko imate svoju omiljenu garderobu za koju znate da nećete moći lako da je zamenite nekom novom krpicom – ne budite lenje, jer uz malo truda možete mnogo učiniti.

Saveti poznatih dama iz sveta mode, koje vole svoj garderober i zato mu se posvećuju, mogu vas podsetiti na neki od saveta vaših baka i sigurno pomoći da vaši omiljeni komadi imaju duži vek trajanja.

Viktorija Bekam (Victoria Beckham), pevačica i modni dizajner:

Viktorija Volite svoj garderober (2. deo)

Poznata dama na određen način vodi računa o svojim cipelama

– Zalepite gumene đonove na svoje cipele, da bi ih učinilo vodootpornim i da bi duže trajale.

Obuću od antilopa ili velura prskajte posebnim sprejem baš za tu vrstu obuće. Takođe, četkajte ih i koristite gumicu za brisanje crnih tragova.

– Čuvajte cipele u njihovim kutijama. Zanimljiv trik koji vam može pomoći je da zalepite fotografiju svakog para na poklopcu kutije da biste ih lakše našli.

– Drveni kalupi za cipele i čizme su najbolja opcija da zadržite njihov oblik i tokom stajanja u kutiji, ali i papirne maramice ili hartija mogu poslužiti.

– Držite cipele što dalje od sunčeve svetlosti i na hladnom mestu, da bi zadržali kvalitet kože i boju obuće.

Kendis Lejk (Candice Lake), model, fotograf i bloger:

Kendis Volite svoj garderober (2. deo)

Kendis poručuje da malo truda oko održavanja odeće nije na odmet

– Ručno perem džempere od kašmira i sušim ih položene na peškiru, što dalje od sunčeve svetlosti.

– Kupujem odeću koja mi se zaista sviđa i za koju znam da ću dugo nositi. Imam par sandala koje sam kupila pre devet godina i do sada sam ih pet puta popravljala. Kada mi je obućar rekao da ne vredi više menjati đonove i da im je došao kraj, našla sam novog obućara!

Kejt Mos (Kate Moss), model:

Kejt Volite svoj garderober (2. deo)

Nekoliko vrednih saveta podelila je sa nama

– Čitajte pravila održavanja vaše odeće i poštujte ih. To će vam pomoći da određeni komad traje godinama. Takođe, dobro pogledajte ta pravila i pre nego što kupite odeću – da li zaista želite da potrošite čitavo bogatstvo na hemijsko čišćenje? Mene često obeshrabri uputstvo na kojem je označeno ručno pranje, zato što znam da će me mrzeti to da radim.

– Imajte dovoljno cipela da možete sve ravnomerno da ih iznosite. Ako niste rešili da nosite samo jedan par do kraja života, one će vam trajati mnogo duže. Takođe, menjajte flekice i đonove istog trena kada primetite da su istrošeni. To će im prilično produžiti život.

Frančeska Berns (Francesca Burns), modni urednik britanskog “Vogue”-a:

Frančeska Volite svoj garderober (2. deo)

Frančeska tvrdi da sve zavisi od kvaliteta garderobe

– Investirajte! Kvalitet je najvažniji za dugovečnost.

– Ne ostavljajte odeću gde stignete. Uvek je lepo spakujte i složite u garderober.

– Koristite sredstva protiv moljaca svuda! I menjajte ih na svakih šest meseci. Kada sam poslednji put videla moljca u svojoj kući, stavila sam svu trikotažu u frižider, da bi niska temperatura ubila sva jaja moljaca.

Prvi deo teksta možete pročitati ovde

Izvori fotografija: posh24.com, telegraph.co.uk, candicelake.com, tumblr.com


Zorana Cvetković – brbljiva devojčica u duši satkanoj od suprotnosti- rođena u minut do dvanaest poslednjeg dana u godini a užasava je stav „završiću to kasnije“. Plaši se visine a neostvarena želja joj je skok padobranom. Zimsko dete koje obožava sunce i vrelinu. Ne želi da odraste. Slatkiši, lepo pisana reč, ljubav i moda- tako malo za sreću treba.

Comments