Praznično raspoloženje, svečana atmosfera na sve strane, okićeni izlozi, božićni filmovi na svim kanalima, hladnoća i sneg – kako decembar odmiče, tako rastu šanse da prevarimo partnera i to na poslu, sa kolegom ili koleginicom. Istraživanja kažu da su žene naročito pogođene, odnosno izložene ovom izazovu – kolege su opuštenije i raspoloženije, na kolektivnim proslavama i zabavama se malo više popije i kolegijalna prisnost lako sklizne u seks. Ovde se ili oslobađa naboj koji gajimo već neko vreme, ili postajemo svesni da nam se neko sa posla sviđa više nego što smo spremni sebi da priznamo.

Novogodišnji praznici su dakle, vreme iskušenja, kome podleže veliki broj ljudi, kažu istraživanja. Najveći broj prevara dešava se sa kolegama sa posla, na kolektivnim zabavama i najveći broj “grešnika” prijavljuje da je to posledica raspoloženja i alkohola i da su mogli da ostanu trezni, to ne bi uradili. Veliki deo onih koji su “zgrešili” priznaje ipak da je privlačnost i ranije postojala i da su nastavili da gaje “zabranjene” odnose koji su uspostavljeni u trenutku opuštenosti (uz malo više alkohola).

Istraživanja takođe kažu da ove prevare i najčešće ostaju sakrivene, odnosno, da prevareni partneri nikada ne saznaju ništa o tome i ne sumnjaju da se nešto dogodilo. Teže je, međutim, sakriti ono što se dogodilo (a možda i nastavilo) u krugu kolektiva i obično je na kraju situacija ovakva – svi na poslu znaju, a prevareni partner je jedini koji ne zna.

Comments