U svom ljubavnom iskustvu i potrazi za onim pravim, sigurno si već doživela neka gorka razočaranja i preživela bolne povrede, stekla neka ubeđenja i izgubila neke iluzije. Nije realnost ta koja uništava ljubav, nego očekivanja i naša zaslepljenost kad nam se učini da nam se snovi ostvaruju i kad zaboravimo da realnost nikada nije samo dobro, lepo, svetlo, lako, ružičasto. Ljubav ne prolazi, čak i ako se veza završi, takvo joj je svojstvo.

Sve što u našim srcima ne ostavlja trag topline, radosti i zahvalnosti pri pomisli na osobu koju smo voleli – nije ni bila ljubav. A to je lekcija koja se najteže uči – kako ne pomešati ljubav sa hemijom i zaljubljenošću. Doduše, ni ostale lekcije nisu manje izazovne.

Ljubav nije laka

Kad prođe zaljubljenost, onaj prvi period u kome sve ide samo i oboje smo prosto divni i jedno prema drugom i sami sebi, kad se prvi put posvađamo, kad nam se sukobe interesi, kad se ispostavi da nismo baš tako velikodušni, tolerantni i puni razumevanja za partnerovu tvrdoglavost, sebičnost i izvrdavanja. Šta znači ulagati u vezu – uglavnom, to znači ne odustati kad je teško i truditi se koliko je ljudski moguće da razumete partnera, i da ga prihvatite i tamo gde ga ne razumete. Stručnjaci za odnose kažu da je čin prave ljubavi kad prihvatamo da partner ima svoja sopstvena interesovanja i hobije kojima se posvećuje (umesto da provodi vreme sa nama) koji nama izgledaju potpuno besmisleno i glupavo i zbog kojih mu nikada ne prigovaramo.

Comments