Kad želite promenu, menjanje boje kose je siguran način da se osetite drugačije i transformišete izled. Ali prvo, važno je da saznate koje vrste farbi za kosu postoje – jer ne možete da nanesete određenu boju i da se molite za najbolje, ili da uskočite u salonsku stolicu sa prekrštenim prstima. Važno je da razumete šta želite i koja je to najbolja vrsta farbe koja će vas dovesti do toga, jer nisu sve boje za kosu jednake i neće vam sve dati željeni efekat.

Iz tog razloga vam predstavljamo naš vodič za farbe za kosu, a na vama je da izaberete onu koja vam najviše odgovara (uz konsultaciju sa frizerom u salonu).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATT REZ (@colorbymattrez)

Vodič za vrste farbi za kosu

Trajna farba za kosu

Trajna farba za kosu ulazi duboko u dlaku da bi promenila njenu prirodnu boju na duži period. Idealna je za one koji žele trajniju i uočljiviju promenu boje kose. Trajna farba za kosu deluje kombinacijom amonijaka i peroksida. Amonijak pomaže u podizanju spoljašnjeg sloja kose, koji se zove kutikula, čineći je prijemčivijom za boju. Peroksid zatim pomaže u oksidaciji i aktiviranju molekula boje, omogućavajući mu da prodru u dlaku. Jednom kad je boja unutar kose, ona prolazi kroz proces da se razvije i veže, dajući dugotrajnu nijansu.

Trajna farba za kosu je odlična opcija za sve koji žele da prikriju sede. Takođe se preporučuje kao opcija svima koji žele svetliju osnovnu boju ili dugotrajni tamniji ton. Trajna farba za kosu je, u stvari, prilično dugotrajna, iako može da izbledi u tonusu tokom vremena i zahteva popravke kako se pojavi novi izrastak. Vredi napomenuti da promena ili poništavanje trajne boje može biti izazovna i verovatno će zahtevati dodatne hemijske procese, dodatno oštećujući i opterećujući kosu.

Uprkos tome što se naziva trajnom, boja i dalje može da izbledi tokom vremena, posebno izlaganjem suncu, hloru ili oštrim proizvodima za negu kose. Kako kosa raste, prirodna boja će početi da se vidi u korenu. Moraćete da posetite salon radi osvežavanja boje svakih nekoliko meseci da biste održali dosledan izgled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATT REZ (@colorbymattrez)

Polutrajna farba za kosu

Za razliku od trajne farbe za kosu, polutrajna kosi dodaje boju bez značajnog menjanja prirodnog pigmenta. Vredi napomenuti da polutrajna farba za kosu ne može osvetliti vašu prirodnu boju; može je samo deponovati i dodati tonove. Dakle, uglavnom, kosa mora biti prethodno posvetljena da bi se koristila polutrajna boja.

Polutrajna boja ne sadrži amonijak ili peroksid. Umesto toga, obično sadrži manje molekule boje koji oblažu dlaku i stvaraju privremenu promenu. Polutrajna boja je opcija za one koji žele da eksperimentišu sa različitim nijansama bez obavezivanja na dugotrajne promene.

Uglavnom traje nekoliko nedelja – oko četiri do osam na apsolutnom maksimumu, a postepeno bledi sa svakim pranjem. Održavanje zahteva češće nanošenje od trajne boje. Ali osim toga, ne postoji prava rutina održavanja; jednostavno se ispere tokom vremena. Ipak, predlaže se korišćenje šampona koji je namenjen za pranje i zaštitu farbane kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATT REZ (@colorbymattrez)

Jednokratna farba za kosu

Ova farba je boja za jednokratnu upotrebu, koja se ispira. To je najbrži i najmanje postojani tip farbe za kosu na tržištu. Jednokratna farba za kosu oblaže spoljašnju stranu dlake pigmentom, koji se ispire kad se opere šamponom. Neće posvetliti kosu, niti izazvati trajne promene u boji.

Privremena farba kose je opcija za one kojima boja kose brzo dosadi ili žele da eksperimentišu sa novim nijansama. Zaista nije potrebno održavanje sa jednokratnom bojom za kosu jer se ionako odmah ispire.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATT REZ (@colorbymattrez)

Preliv za kosu

Preliv za kosu je polutrajna tehnika farbanja koja uključuje nanošenje prozirnog, nijansiranog sjaja kako bi se osvežila boja kose i promenili ili smanjili neželjeni tonovi. Preliv pomaže da se popune sve “rupe” u boji kose, dodajući živost, dubinu i sjaj, poboljšavajući postojeću boju.

To je opcija za one koji primete da im je boja izbledela, a posebno plavuše koje vole da budu hladnijeg tona. Prelivi traju od 8 do 12 nedelja ili 6 do 12 pranja.

Prednost preliva je u tome što će se stopiti sa onim što se dešava sa vašom bojom kose i neće ostaviti nikakvu oštru liniju razgraničenja.

Pročitajte i ovo: Trendi boje kose idealne za prolećnu transformaciju frizure

Naslovna fotografija: instagram.com/colorbymattrez

Comments