Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Spada u jednu od trenutno najboljih modnih škola na svetu – odsek za modu na Kraljevskoj Akademiji lepih umetnosti u Antverpenu (“Fashion Department of Royal Academy of Fine Arts” Antwerpen), a njen direktor je modni kreator koji već 30 godina uzdrmava svet mode – Valter Van Beirendonk (Walter Van Beirendonck). Rođen 1957. blizu Antverpena, studira modu i diplomira 1981, a već 1983. počinje sa radom na sopstvenoj kolekciji.

Inspiraciju nalazi u etnografiji, tehnologiji, vizuelnoj umetnosti, književnosti. Prepoznatljiv je po korišćenju slogana, pa čak i celih rečenica – neka vrsta grafičke igre na trikotaži. Na taj način direktno prenosi poruke kojima kritikuje svet. “Dosta mi je obične, komercijalne mode”, kaže Valter kada pomisli na velike robne marke kao i većinu današnjih dizajnera. Za njega moda je nešto više od samog oblačenja.

izlozba1 picnik Walter Van Beirendonck, vanzemaljac High Tech

Korišćenje novih, još uvek neuobičajenih materijala svrstava ga među “modne naučnike”

Korišćenje novih, još uvek neuobičajenih materijala svrstava ga među “modne naučnike”. Pojedini svetle u mraku, a neke štampe su tretirane parfemima (pa tako jagoda na majici zaista miriše na jagodu). Prisutni su i materijali kao lateks, guma i plastika.

Ali često da bi realizovao sve svoje ideje Van Beirendonk sarađuje sa grafičkim dizajnerima, arhitektama i savremenim umetnicima. Rezultat su modne kreacije koje skoro podsećaju na izložbene instalacije.

A njegova modna revija nije samo predstavljanje nove kolekcije, već neverovatni “happening”. Kolekciju “Welcome Little Stranger” (proleće/leto ’97) predstavlja na ulicama Montmartre-a u Parizu, pravdavajući se “moj show je za sve, ne samo za modnu elitu”.

Izlozba2 picnik Walter Van Beirendonck, vanzemaljac High Tech

Valter Van Beirendonk nije rob "modne elite"

A da nije rob “modne elite” potvrđuje i 1999. kada prvi red na modnoj reviji nije posvećen novinarima i poznatima, već njegovim lutkama i igračkama (koji su često njegova inspiracija). Da je više od običnog modnog dizajnera dokazao je i kostimografskim radom u najpoznatijim belgijskim pozorištima, a svoju beskrajnu maštu iskoristio je i kao ilustrator knjiga za decu.

Mladalački duh održava zahvaljujući radu na Akademiji u Antverpenu, kao profesor modnog dizajna,  gde mlade studente iz celog sveta uči originalnosti i održavanju personalnog kvaliteta. Trenutno je u muzeju odseka za modu ove Akademije (“Mode Museum” ) u toku retrospekcija celokupnog radnog stvaralaštva Valter Van Beirendonka. Izložba “Dream The World Awake” (u postavci do 19/02/2012) je više od “budnog sanjanja”. Put kroz budućnost na kome je sve moguće. Cena karte za mlađe od 26 godina je samo 1 evro. A neće se dosađivati čak ni oni koje moda apsolutno ne interesuje.


Nikola Pejčić je ekspert za modne tendencije diplomiran na fiorentinskom univerzitetu. Vidi, čuje i zna svaki šuš sadašnjosti pa je već spreman za 2020tu. Njegova GPS pozicija je Firenca sa stalnim “latitudnim i longitudialnim” varijacijama.

Editors choice