Zapisivanje ciljeva i koraka do njih olakšava odlučivanje na više nivoa. Uvodi element „prizivanja“ sreće, očekivanjem dobrih ishoda, pozitivnim stavom i vizualizacijom onoga što želimo. Jednostavno je pravilo da ono što možemo da zamislimo, možemo i da uradimo.

Zapisivanje spaja planiranje i intuitivan pristup – zapisano može da se izmeni, dopiše, prepravi, pomaže nam da uvidimo dokle smo stigli i da se preciznije usmerimo u daljoj akciji.

Ako odluke inače donosimo impulsivno, verovatno nam se jednako često događa i da „pogodimo“ i da „promašimo“. Kod ovakvog načina odlučivanja ponekad imamo snažan osećaj da tako moramo da postupimo, a ponekad da prosto moramo da presečemo, da se ne bismo mučili.

caleb george 144975 unsplash 2 Wannabe coach: Kako sebi da olakšaš donošenje odluka

 

Ali ako smo pod velikim nabojem, najbolje je da pričekamo pre nego što stupimo u akciju, čak i ako smo sigurni da ispravno postupamo. Jer kad brzo odlučujemo, mi imamo sliku cilja koja je suviše blizu – nedostaje nam perspektiva. Imamo odluku, delovanje i cilj i ne vidimo onaj prostor između, u kome prenagljena akcija može da nas skrene s puta.

I tada je korisno da „bacimo na papir“ ono što nam je u glavi i pričekamo da naboj splasne, jer se stvari jasnije vide kad se malo udaljimo od slike koja nam je „ispred nosa“.

Ukoliko inače cenimo temeljan i istraživački pristup, zapisivanje će nam prijati i pomoći će nam da se fokusiramo, da se ne rasplinemo u „šta ako“ i da opuštenije stupimo u akciju.

A ako patimo od toga da dozvoljavamo da nas život pritisne do kraja i da okolnosti eskaliraju i prinude nas na neko rešenje, zapisivanje će nam pomoći da se disciplinujemo, da prihvatimo odgovornost, kao i da deo te odgovornosti „poverimo“ univerzumu, odnosno, elementu sreće, pa će nam biti lakše da se pokrenemo pre nego što izgubimo svaki manevarski prostor.

Aleksina Đorđević

izor slika : www.unsplash.com

Pročitajte još i ovo:

Verujete li u prijateljstvo na Fejsbuku? (BLOG)

Znaci da je tvoj prijatelj “fejk”

Razlozi zbog kojih treba da preispitaš šta govoriš prijateljicama o svojoj vezi

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

 

Comments