Šta je antioksidant?

Antioksidanti zaustavljaju lančanu reakciju slobodnih radikala i sprečavaju druge oksidacijske reakcije. Oni su, zapravo, molekuli koji su sposobni da spreče oksidaciju drugih molekula. Antioksidanti imaju dodatni elektron, tako da mogu da daju taj njihov dodatni elektron slobodnom radikalu. Kada to urade, oni neutralizuju taj slobodni radikal.

Evo kako to izgleda grafički:

za tekst slika Wannabe Fit: Zgodno je znati – kako deluju antioksidanti?

Zgodno je naučiti par hemijskih procesa u organizmu - hej, ne može da škodi!

A evo i šta bi trebalo da uradiš kako bi pokrenula ovaj proces koji koristi tvom organizmu.

Voćno–povrćno čišćenje je najbolji način da resetuješ svoj metabolizam! Za vreme tvog programa čišćenja postojaće nekoliko namirnica koje ćeš prosto morati da držiš u špajzu. Šta je to što će ti pomoći da budeš ona mršava riba, ali ne i ona riba koja gladuje?

Karfiol: Ovaj nutritivno bogat antioksidant pomaže prirodnu detoksikaciju organizma i ublažava gorušicu.

Brokoli: Veoma moćna namirnica! Brokoli neutralizuje i eliminiše toksine, dok u isto vreme dodaje zdravu dozu vitamina.

Celer: Ovaj detoksikator takođe pomaže prevenciju mnogih tipova raka i sjajan je za ublažavanje gorušice.

Sočivo: Ova mahunarka je vrlo bogata vlaknima, pomaže smanjenju holesterola, balansira nivo šećera u krvi i čak podiže energiju!

Grejpfrut: Izuzetno bogata vlaknima, ova slatko-gorko-kisela voćka pomaže smanjenje holesterola, smanjuje mogućnost pojave kamena u bubregu i blagotvorno deluje na digestivni sistem.

Krastavac: Namirnica prebogata nutrijentima, a sačinjena 95 odsto od vode! Krastavac pomaže izbacivanju toksina i, poput vode, balansira i ubrzava prirodne procese organizma.

Ovas: Bogat vlaknima, ovaj složeni ugljeni hidrat držaće te sitom i pokretaće tvoj organizam.

Suncokretovo seme: Bogato selenijumom i vitaminom E, suncokretovo seme asistira jetri da rastvara širok spektar potencijalno štetnih molekula. Plus, vrši prevenciju stvaranja holesterola u krvi.

Javljajte nam svoja iskustva na Facebook stranici ili na Twitter-u uz hashtag #wbfit!

Imate pitanja, pohvale ili sugestije? Želimo da ih čujemo u odeljku za komentare ispod!

Vaš trener,

Kiki

Prethodne tektove iz serijala “Wannabe Fit” pročitajte ovde.


Kristina Grabež pronalazi najveću draž u prevazilaženju sopstvenih očekivanja. Životni cilj joj je da bude srećna i da inspiriše druge da budu srećni. Najčešće se igra u teretani, kuhinji i na svom blogu Chrisness – The Blog About Fitness.

Comments