Ona je talentovana, vedra i hrabro korača slovenačkom modnom scenom. Upoznajte Almiru Sadar.

WANNABE MAGAZINE: Kada ste i kako zakoračili u svet mode?

ALMIRA: Za vrijeme studija. Studirala sam arhitekturu i modni dizajn, povezivala ova dva područja i naknadno sam se odlučila baviti se modom. Jako volim neposredni kontakt sa materijalima, s radom koji nastaje pred vlastitim očima i kojeg možemo mijenjati u toku procesa nastajanja. Moda je za mene još uvijek, poslije svih ovih godina, eksperimentiranje s materijalima, oblicima i neposredno s tijelom.

almira male 003 Wannabe intervju: Almira Sadar, slovenačka modna kreatorka

Moda kao strast

Kako biste opisali modnu scenu u Sloveniji?

U Sloveniji ima puno dobrih modnih kreatora koji svoje kolekcije prodaju samostalno ili u okviru većih trgovina. S Philips Fashion Week-om su dobili priliku da dva puta godišnje pokažu svoje kolekcije i na modnim revijama. Studenti se u toku studija upotpunjavaju na stranim fakultetima, a to im donosi korisna i nova iskustva za rad.

U Sloveniji ne smijemo podcijenjivati ni klijentice. One su modno obrazovane i kultivirane, iako je slovenski način kupovanja zadržan, promišljen i trijezan. U Ljubljani se prodaje mnogo svjetskih brendova, dok veliku konkurenciju za domaću, slovensku modu predstavlja blizina Italije i Austrije.

Čiji dizajnerski rad cenite i zbog čega?

Cijenim rad gotovo svih slovenskih modnih dizajnera koji se moraju, posebno u današnjim vremenima, jako truditi da bi preživjeli. U svom radu uglavnom udružuju više osobina i kvaliteta: dizajnersku, menadžersku, trgovačku, a ponekad čak i izrađivačku.

almira male 008 Wannabe intervju: Almira Sadar, slovenačka modna kreatorka

Kreativnost na delu

Da li vam je poznata modna scena u Srbiji?

U junu sam provela nekoliko dana u Beogradu. Oduševljena sam bila Choomich Design District-om, a već od prije poznajem dućan Supermarket, za kojeg smatram da je i arhitekturno jedan od najboljih konceptualnih dućana u Evropi. Jako mi se svidjela i kolekcija Ane Ljubinković.

Šta vas inspiriše?

Inspiraciju za moj rad predstavljaju svakodnevne obaveze, druženja s prijateljima, mala i velika putovanja, rad sa studentima, razgovor s kćerkom, knjige, filmovi… Ukratko, sve što vidim i doživim oko sebe.

almira male 005 Wannabe intervju: Almira Sadar, slovenačka modna kreatorka

Igra boja

Planovi za budućnost.

Moja želja je da ostanem kreativna i da još dugo razveseljavam sve one koji vole moje kreacije.

Poruka za sve naše čitaoce.

U današnjoj je modi najvažnije očuvati svoju individualnost – bez posebnosti nema osobnosti.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments