24. maja u 20 časova će se u Velikoj sali Doma omladine održati festival “Americana night”. Na festivalu će nastupati bendovi: Stray dogg, Wooden Ambulance, On Tour i Ana Ćurčin. Ovi izvođači će omađijati publiku melanholičnim zvucima indi-rok muzike. PR festivala Marina Lutovac je ovaj događaj predstavila kao interaktivno veče u kome će četiri odabrana benda predstaviti ovu muziku na potpuno drugačiji način. “Da bi se plasirali van granice naše zemlje neophodno je da se naši bendovi najpre okupe i komuniciraju na svom prostoru i na taj način pokažu da su dovoljno konkurentni bendovima u inostranstvu koji sviraju americanu, a to će im upravo ovaj festival i omogućiti”, istakla je ona.

Americana night 1 Wannabe intervju: “Americana night” na beogradski način

Festival za sve ljubitelje “americane”

Grupa Stray dogg je oformljena 2011. godine i predstavlja pravo osveženje na domaćoj indi-rok sceni. Razgovarali smo sa osnivačem grupe Dušanom Strajnićem Dukatom, koji je pevač, pisac i kantautor.

Americana night 2 Wannabe intervju: “Americana night” na beogradski način

Oni će vam prirediti nezaboravno veče

WANNABE MAGAZINE: Vaša muzika nije za “sve” i “svakoga”. Plasirate umetnost kao retku pojavu u današnjem modernom svetu. Drugačiji ste, jer vaša “melanholična amerikana” nudi nešto novo – novo slušanje i nova osećanja. Šta to zapravo znači?

DUŠAN STRAJNIĆ: U mnogim zemljama se ova muzika koju mi sviramo naziva popularnom muzikom, a ne alternativnom kao što je to kod nas slučaj. Mi radimo na tome da ovu muziku približimo širem auditorijumu, kako bi ona postala popularna, a upravo će nam festival “Americana Night” pomoći u tome.

Iza sebe imate dva albuma koja su postigla neverovatan uspeh. Svirali ste na Exit-u, ali i na mnogim drugim festivalima. Na koji uspeh ste posebno ponosni?

Pored svih festivala na kojima smo svirali, ipak kao najveći uspeh za sada bih izdvojio to što smo snimili dva studijska albuma, a nakon toga i saradnja sa Devendrom Banhartom (Devendera Obi Banhart) “Time”, sa drugog albuma “Fires never wrong”.

Stray dogg1 Wannabe intervju: “Americana night” na beogradski način

Oni rade na tome da ovu vrstu muzike približe širem auditorijumu

Koji izvođači i bendovi vas najviše inspirišu?

Nik Drejk (Nick Drake), Neil Jang (Neil Young), Eliot Smit ( Eliott Smith) – od onih koji direktno utiču na moju muziku, međutim, siguran sam da je moja muzika refleksija svega što sam do sada slušao, a ne samo kantautora.

Čest motiv u vašim pesmama je ljubav. Da li je ljubav jedino stanje života nasuprot apatiji i hladnoći?

Čini se da je tako. Ljubav uopšte, ne samo prema ljudima već i prirodi, sigurno je glavni pokretač i zaista može da pokrene stvari koje već odavno stoje u mestu. Tako i mene inspiriše.

Stray dogg 2 Wannabe intervju: “Americana night” na beogradski način

“Ljubav može da pokrene stvari koje odavno stoje u mestu.”

Sve vaše pesme su na engleskom jeziku. Da li ste izabrali ovaj jezik zbog ambicije da napravite internacionalnu karijeru ili se prosto srpski jezik ne “uklapa” u “amerikanu”?

Ni zbog jednog od ta dva razloga, zapravo, nema pravog razloga, neke stvari se prosto dese. Krenuo sam da sviram dosta kasno, ali sam ubrzo dobio želju da napišem nešto svoje – i da li zbog muzike koju slušam ili nekog drugog razloga, prvi tekst koji sam napisao instinktivno je izašao na engleskom jeziku i od tada pišem tako, što ne znači da ne bih pokušao u nekom drugom projektu i na maternjem da pišem.

Publika će imati priliku da vas opet čuje u Beogradu. Kakva su vaša očekivanja od festivala “Americana night”?

Ne mogu da dočekam taj festival. Mislim da ce biti veoma zanimljivo, jer je to veče zamišljeno tako da bendovi sviraju naizmenično pesme na bini, sto je netipično za naše prilike. Dosta sam koncerata obišao i nikada do sada nisam prisustvovao takvom. Svi bendovi su sjajni i očekujem spektakl. Mislim da ćemo na originalan način publici predstaviti bogato američko nasleđe rock i folk muzike.

Izvor fotografija: Marija Stranić


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Comments