Ona je autorka kreativnog modnog bloga “Ania’lysis” i naša današnja inspiracija. Upoznajte Anju Polanec!

WANNABE MAGAZINE: Ćao! Kako je tvoj blog dobio ime?

ANJA POLANEC: Čast mi je da predstavim sebe i svoj blog na ovom divnom portalu. Ime bloga se sastoji iz verzije mog imena (Ania) i engleske riječi analiza. Zašto analiza? U životu sam oduvek bila veliki analitičar. Često sam analizirala ljude, stvari i događaje, ali često sa nekim negativnim predznakom i smišljala zašto je neko nešto rekao, šta je time mislio, zašto je to uradio, šta će biti… Grubo rečeno, tražila sam probleme tamo gde ih nema. Hvala dragom životu, naučila sam da mi to ništa dobro ne donosi i da ako već imam talenat biti takav analitičar (jer da, treba imati i talent smišljat i analizirat sve i svašta) zašto ne bih to iskoristila sebi (pa i drugima) u dobro. Počela sam analizirati svoj život, svoje planove, ciljeve… Razmišljala sam o svim opcijama kako bi moj život mogao savršeno funkcionirat, kako bi se moji snovi mogli manifestovat. Uvek ima milion mogućnosti kako na određen način gledati na život, na svjet, budućnost, karijeru, modu, ljude, putovanja, hranu… i tako staviti tačku na stvari i donjeti svoje stavove. Moj blog je analiza mog načina života – život cure profesionalnog sportaša koja puno seli, razdvojena između njegove ljubavi i ljubavi svoje porodice i prijatelja, razdvojena između svog ambicioznog, feminističkog karaktera i sveta gde su žene samo sjene svojih muškaraca. Blog je analiza mode, stilova i trendova kroz moju percepciju i analize stilova država u kojima se u određenim trenucima nalazim. Blog je analiza mog svakodnevnog života i svakodnevnih putovanja u određene destinacije. Odatle i dolazi ime Ania’lysis.

12 Wannabe intervju: Anja Polanec, slovenačka modna blogerka

Blog je analiza mode, stilova i trendova kroz moju percepciju i analize stilova država u kojima se u određenim trenucima nalazim

Kada bi tvoj blog imao ideju vodilju, kako bi ona glasila?

Osnova svega što radim je želja postati “prijateljica, cura i žena”. Biti nečija podrška, inspiracija, motivacija: pomoći otkriti njihove želje, snove, pomoći im naći ono najbolje u njima, pokazati im njihove najbolje potencijale, a najbitnije probuditi u njima želju za boljim životom koji uvek mogu postići, živjeti, nebitno odakle dolaze, kakvo im je trenutno stanje, kako se zovu. Kroz stil im želim pokazati da je moguće fino se obući za neki normalan budžet, a i pokazati da nije greh maštati o luksuznim markama. Dokazati da je bitno šta cura nosi u sebi a i na sebi i da stil nije samo pitanje poslednjih trendova nego i nečija prezentacija – kao takva jako bitna u životu svake žene koja drži do sebe.

2 Wannabe intervju: Anja Polanec, slovenačka modna blogerka

Biti ta koja je ni od čega uspela napraviti mnogo, i dokazati da ako mogu ja može i svako drugi

Koji modni stil najviše odgovara tvom temperamentu?

Verujem da se u svakoj ženi pa tako i u meni sakrivaju dve polovine… nazovite to i ženska bipolarnost: jedna polovina sakriva malu nežnu princezu koja je željna pažnje, sigurnosti, odobravanja i pohvala. Mala princeza koja želi da je neko čuva, mazi, pazi i da ona brine za nekoga, da nekome pripada. Kada se u meni probudi ta mala princeza, volim ženstveni stil. Volim istaći svoju ženstvenost pa tako volim obući haljine i suknje. Volim modele koji ističu moj oblik tela, a na paleti boja su pastelne (roze, krem, mint, marelica) i visoke štikle. Tada inspiraciju za stil pronađem u dizajnerskim kućama kao što su Givenchy, H. Ledger i Yudashkin. Druga polovina mene je jaka žena sa svojim stavovima kojoj ne treba nitko da bi uspela, koja zna šta hoće i to i postigne. Tada preovlađuje edgy stil i nosim puno kože, metalnih dodataka, providnih materijala… Velike torbe, obuću koja je često crvena – nit čitavog outfita, kao i majice koje nisu uskog kroja nego lagano padaju. Boje koje preovlađuju su crna, bela i siva. Nebitno koja polovina preovlađuje, uvek volim clean & simple stil bez preterivanja.

3 Wannabe intervju: Anja Polanec, slovenačka modna blogerka

Verujem da se u svakoj ženi, pa tako i u meni, skrivaju dve polovine

Kako bi opisala modnu scenu u Sloveniji?

Poslednjih nekolko godina živim u tuđini, pa tako slovensku modnu scenu pratim najviše preko modnih blogova i vesti sa različitih događaja. Modna scena u Sloveniji je puno napredovala i sve više ima cura (pa i momaka u manjini, ali ih ima) koji stvarno imaju stila, koji prate svetske trendove i koji uspješno postaju street ikone. Nakon posjete nedelji mode u januaru, moguće je bilo zaključiti/vidjeti da ima nade i za slovenske dizajnere, pogotovo one najmlađe, malo manje poznate. Mislim da je problematika Slovenije ista kao i kod vas u Srbiji, da veliki dio estrade koji se smatra nekim uzorom devojkama još uvek prati neki “navlači na sebe što užu haljinu i izbaci grudi” stil koji nema puno veze sa trenutnim trendovima i svetskom modom… Valjda će i tu brzo biti nekih promena.

4 Wannabe intervju: Anja Polanec, slovenačka modna blogerka

Modna scena u Sloveniji je puno napredovala i sve više ima cura (pa i momaka u manjini, ali ih ima) koji stvarno imaju stila

Imaš li modne uzore?

Ima puno modnih ikona koje mi se stvarno sviđaju i čiji me stil oduševljava, ali ja sebe ne vidim u tome što one nose – ili nije moj stil ili se još češće zapitam “gde čovjek to da obuče”, pa tako imam samo jednu ali najdražu. To je bivša urednica magazina “Harper’s Baazar” i nova urednica australskog izdanja “Vogue” – Kristin Sentinera (Christine Centenera). To je žena koju bih uhapsila i tražila njenu garderobu u zamjenu da je vratim (malo šale). Svaki njen outfit je totalni pogodak i inspiracija.

5 Wannabe intervju: Anja Polanec, slovenačka modna blogerka

Posebna i drugačija

Čiji dizajnerski rad posebno ceniš i zbog čega?

Pošto često pričamo i pišemo o stranim dizajnerima, pa tako i o mojim najdražima, među kojima su Balmen (Pierre Balmain), Aleksandar (Alexander Wand) i Vira Veng (Vera Wang), Acne, Filip Plajn (Philipp Plein) i Kanje Vest (Kanye West) (čiji je glavni asistent spomenuta Sentinera), volela bih da ovaj put pričam o slovenskim dizajnerima koje cjenim zbog njihove kreativnosti, inspirativnosti, mogućnosti da udahnu vlastito ja u svoje kreacije… I naravno zato što su najbliže mom okusu. To su (verujem najbolja slovenska dizajnerica) Nina Šušnjara, za koju mogu tvrditi da je svak njen komad moguće nositi u svakodnevnoj varijanti, koja se lako može pretvoriti u glamuroznu večernju kombinaciju. Maja Stamol, sa svojim savršenim haljinama za dane kad se probudi princeza u meni, a i kada treba otići na neki svečani događaj ili JSP (Jelena i Svetlana Proković) kad bih željela postići edgy stil koji neće ostati nezapažen, a ja ću se u njemu osećat udobno i simple. Ne bih željela zaboraviti i Matevza Faganel, koji sa svojim ženstvenim kreacijama budi pažnju među slovenskim fashionistama, kao i dizajnericu Spelu Klaru Jambrek i njene preslatke ilustracije lutkica na belim topovima za koje sam sigurna da će postati hit.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni, a jedan sanja na stranicama bloga Blueberries and Jeans.

Comments