Jedan od miljenika kraljice mode Ane Vintur (Anne Witnour), Bibu Mohapatra (Bibhu Mohapatra) sigurnim koracima gazi ka vrhu. Besprekoran talenat, inovativne ideje, veliki rad i trud stoji iza ovog mladog momka koji je u Njujork stigao sa velikim snovima i nadama, a došao je na pravo mesto gde je sve moguće i gde svako ima šansu. Kao što kaže Ališa Kiz (Alicia Keys) u pesmu “Empire State of Mind”, ako uspeš u Njujorku možeš posle bilo gde. Najavljena dominacija indijskih dizajnera na modnoj njujorškoj sceni ne čudi (trenutni predvodnik Naem Kan (Naeem Khan)), budući da su poznati po savršenom ručnom radu, osećaju za važnost unikatnosti i ručnog veza, što će svaku ženu učiniti posebnom pri nošenju takvog jednog odevnog umetničkog dela.

Bibhu Mohapatra summer 2013 thumb Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu

Kreacija dizajnera koji osvaja modni svet

Bibu iza sebe ima odlično obrazovanje u polju mode, završio je prestižni njujorški Modni Institut za Tehnologiju, a nakon toga i master diplomu iz ekonomije, što je bitno za svakog dizajnera, jer da bi uspeo mora biti i dobar biznismen. Nije lako ući u velike i prestižne robne kuće kao što su Bergodrf Goodman i Neiman Marcus, što je Bibuu pošlo za rukom, tako da sada sve žene sa prefinjenim, sofisticiranim ukusom i dubljim džepom mogu pronaći njegove najnovije modele. Svoje kreacije trenutno prodaje u Americi, Evropi, na istoku i Rusiji.

BibhuMohapatraSpring2013MexU5LrdZPZl thumb Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu

Neobična igra krojeva

Bibu je imao čast da se odlikuje prestižnim nagradama poput: prestigious Critic’s Award for Best Evening Wear Designer during his senior year. U januaru 2010. godine, bio je finalista na Women’s Apparel 2010 Rising Star Award by The Fashion Group International.  27. maja, 2010. Bibu je primio nagaradu za “Young Innovator Award” od the National Arts Club.  U junu 2010., Bibu je postao član the Council of Fashion Designers of America. U januaru 2011. Bibu Mohapatra primio je the Ecco Domani Fashion Foundation award.

Karijeru je počeo u prestižnoj modnoj kući J. Mendel, gde se njegov talenat i stil ogledao u glamuroznim večernjim toaletama i radu sa skupocenim krznom. Nakon pozicije dizajn direktora u ovoj modnoj kući, Bibu je počeo da pravi unikatne ručno izrađene toalete i koktel haljine za odabranu klijentelu iz Njujorka, Evrope i Indije.

Svoju prvu kolekciju lansirao je u februaru mesecu 2009. godine. A danas oblači mnoge poznate uticajne dame kao što je na primer Mišel Obama (Michelle Obama).

image thumb Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu

Ni Mišel Obama mu nije odolela

Tokom fashion weeka u Njujorku, imala sam prilike da budem gost u modnom studiju predusretljivog Bibha i u razgovoru sa njim otkrijem mnoge zanimljive stvari iz sveta mode.

Bibu je priznao da je mit o Ani Vintur poistovećuju sa karakterom koji glumi Meril Strip (Meryl Streep) u filmu “Đavo nosi Pradu” (The Devil Wears Prada) potpuna zabluda što se tiče njegovog iskustva sa njom, budući da je ona veoma prijatna prema mladim talentovanim ljudima koji imaju ambiciju i koji hoće da rade, maksimalno spremna da pomogne i posavetuje. Njena stručnost je na najvećem mogućem nivou. Ovaj mladi dizajner inspiraciju pronalazi na putovanjima, svuda oko sebe.

U njegovoj velelepnoj i kreativnoj kancelariji okačene su skice najnovije kolekcije, mood board sa inspiracijom koja je potpuno očaravajuća, budući da povezuje neverovatno primećene iste geometrijske oblike u leptiru, delu pruge itd… Najlepša svila iz okolina jezera Koma stoji i čeka da bude pretočena u neverovatne večernje toalete. Svi užurbano, skoncentrisano rade, a mladi Bibu je bio vrlo uzbuđen pred reviju i izuzetno skoncentrisan na svaki detalj i svaki model koji će prezentovati, a opet nasmejan i poletan. Atmosfera u stidiju je vrlo inspirativna i kreativna gde svako ima svoj zadatak.

cleardot Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu
WANNABE MAGAZINE: Počeo si da radiš za prestižnu modnu kuću J.Mendel, koje su bile glavne lekcije koje si tamo naučio?
BIBHU: Moje iskustvo u ovoj modnoj kući je zaista unapredilo i oblikovalo moje tehiničke sposobnosti kao dizajnera. To je bilo moje prvo iskustvo u dizajnerskoj industriji.
00120h Copy thumb Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu

Trend koji stvara umetnik

Šta je potrebno za jednog mladog modnog dizajnera da osvoji njujoršku modnu scenu?

Izuzetno mnogo ambicija, predanosti, istrajnosti, odlučnosti i čiste ljubavi prema onome što radiš.

Kako bi opisao svoju najnoviju kolekciju?

Moja nova kolekcija je manje-više zasnovana na istraživanju transformacije i evolucije. Arhitektonski je fokusirana, sveža, moderna  i veoma duhovna.

Neobičan print i ručni rad igra veliku ulogu u procesu stvaranja tvojih kolekcija, što svaku ženu čini posebnom pri nošenju istih. To je umetnost, na koji način ti to doživaljavaš?

Svake sezone u dizajnu koristim print. Volim da teram sebe i da se podstičem na kreativnost. Razvoj printa se menja iz sezone u sezonu, ali obuhvata i podržava moj estetski dizajn kao veoma koristan izazov.

IMG 3910 thumb Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu

Kreator nam je otkrio čaroban svet mode

Šta te inspiriše?

Inspiraciju pronalazim u malim stvarima. Ove sezone je to Luna moljac koji je sleteo pored mene dok sam bio u zemlji. Cela moja kolekcija evoluira od ovoga. To može biti zaista bilo šta.

Kakvu ženu imaš na umu dok dizajniraš?

Sve moje kolekcije su dizajnirane za “Bibhu” ženu, a to su inteligentne žene koje cene dizajn koji je klasičan, prefinjen i elegantan, ali i dalje moderan, smeo i na ivici.

Šta za tebe predstavlja luksuz?

Za mene je lukuz sve što je vezano za integritet dizajna. Kvalitetni odevni predmeti, ekskluzivnost, dugotrajnost i neverovatna ručna izrada koja ima život duži od jedne sezone.

IMG 3890 thumb Wannabe intervju: Bibhu Mohapatra   Indijski dizajneri osvajaju njujoršku modnu scenu

Radujemo se njegovom modnom stvaralaštvu

Kako je protekla medijska pažnja nakon pojavljivanja prve dame Mišel Obame u tvojoj kreaciji?

Proteklo je sve odlično! Prva dama je savršen prototip žene za kakve ja dizajniram. Ona obuhvata sve osobine koje sam gore opisao, i veoma sam zahvalan i počastvovan na toj prilici. Medijska pompa i pažnja oko toga je samo dodatni plus.

Šta je “must wear” za sezonu proleće/leto 2013. godine?

Citrusne boje.


Biljana Tipsarević je završila Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a zatim i master iz industrijskog inženjerstva i menadžmenta. Nekoliko godina je radila kao product manager, a televizijskim poslom se bavila iz hobija. Završila je i muzičku školu. Trenutno je na Milanskom institutu za modni dizajn Callegari. Sa prijateljicom Martom uređuje blog “My Packing Stylist”.

Comments