Dugo čekanje, pogrešna porudžbina i zastareo meni postali su očekivani sastojak svakog odlaska u kafić ili restoran, ali bi uz pomoć “KISS Menu” aplikacije za naručivanje hrane i pića ubrzo mogli biti zaboravljeni. Ko-osnivači firme “Brainstorm”, Janko i Bogdan, detaljnije nam objašnjavaju na koji način aplikacija funkcioniše, koje su njene prednosti i mogućnosti, kako je tekao proces njenog osmišljavanja, ali i na koje prepreke su nailazili na putu ka ostvarenju svoje ideje.

WANNABE MAGAZINE: Zanimljivo je da su ko-osnivači firme “Brainstorm”, Bogdan Mijović i Janko Milunović (druga dva osnivača su Miroslav Knežević i Fre Vercauteren), svoje profesionalne početke ostvarili u inostranstvu, a zatim odlučili da napuste tadašnje pozicije i pokrenu sopstveni projekat u Srbiji. Koliko je rizično bilo u tom trenutku uložiti vreme i energiju u ideju i ostaviti udobnost velikih firmi? Da li je u vašem primeru tačno da zapravo jedino rizik može da donese velike rezultate?

BOGDAN: Svakako da je tačno da samo rizik može da donese velike rezultate, ali su pogledi na rizik različiti. Mi ne smatramo da je rizik što smo ostavili posao u “velikim firmama”. Sa jedne strane je tačno da su tamo primanja pristojna i redovna, ali sa druge strane, preduzetništvo je mnogo zanimljivije i mi ne vidimo sebe da radimo za nekoga drugog.

JANKO: Ne bih se složio sa tim stavom da samo rizik donosi velike rezultate, mada je istina da smo se mi uputili u veliki rizik napuštanjem naših stalnih poslova. Tu se sad postavlja pitanje kako ko shvata šta je veliki rezultat i tu bih se složio sa Bogdanom da je nama već veliki uspeh to što smo nezavisni, bavimo se realizacijom svoje ideje, što je dosta izazovnije (verovatno i stresnije), jer se sa većinom prepreka susrećemo po prvi put u životu.

Kako biste opisali startap scenu u našoj zemlji? Da li ste naišli na podršku i razumevanje i gde vidite prostor za poboljšanja?

JANKO: Startap scena u Srbiji je mlada, ali se aktivno razvija, pre svega zahvaljujući propratnim događajima i web portalima. Ima nekoliko problema u smislu toga da su zakoni potpuno neprilagođeni (time mora država da se pozabavi) i da cela sredina (društvo i okruženje) nije dovoljno upoznata sa startap filozofijom. Investitora u startape je takođe nedovoljno za sada – mi smo naše prve investicije dobili iz inostranstva i od sredstava EU i svetske banke preko Fonda za inovacionu delatnost. Nadamo se da će situacija ubrzo da se promeni i da će još izvora finansiranja biti dostupno startapima.

Osmislili ste “KISS Menu” aplikaciju za naručivanje hrane i pića u restoranima i kafićima preko mobilnog telefona. Da li je njeno kreiranje reakcija na situacije u kojima ste se sami našli (dugo čekanje da budete usluženi, pogrešne porudžbine…) ili jednostavno vizija koja se dobro uklapa u sliku ugostiteljstva u skorijoj budućnosti?

BOGDAN: Sistem je nastao delom kao posledica naših ličnih frustracija u kafićima i barovima. Drugim delom ceo sistem predstavlja viziju kako barovi i kafići treba da funkcionišu i koje usluge bi trebalo da nude gostima u budućnosti. Naručivanje hrane i pića je samo deo tog sistema koji treba da olakša život i zadovoljstvo gostiju i osoblja. Dosta novih funkcionalnosti koje nisu vezane samo za naručivanje preko mobilnog tek treba da izađu na tržište (npr. sistemi lojalnosti i nagrađivanja). Te opcije su u skladu sa našom vizijom i potrebama gostiju i osoblja restorana i kafića.

IMG 8883 final1 Wannabe intervju: Bogdan i Janko, ko osnivači firme “Brainstorm”

KISS Menu aplikacija omogućava bržu i kvalitetniju uslugu

U jednostavnost korišćenja smo se uverili. Možete li ukratko da nam predstavite kako funkcioniše “KISS Menu” aplikacija?

JANKO: Aplikacija se skida klikom na Google play storeu (za Android telefone) ili App storeu (za iOS telefone). Kada gost dođe u kafić ili restoran, ukoliko ima noviji model telefona (proizveden u poslednje dve godine), sve što treba da uradi jeste da nasloni  telefon na nalepnicu koja je postavljena na stolu i automatski otvara elektronski meni. Ukoliko je reč o malo starijem modelu smart telefona, da bi ušao u meni potrebno je da skine i pokrene aplikaciju i prati uputstvo sa nalepnice. U samom meniju je moguće pregledati slike pića i hrane, napraviti porudžbinu i poslati komentar. Porudžbina se šalje za šank, gde se informacije očitavaju na tabletu.

Koliko je vremena bilo potrebno da bi se došlo do krajnjeg rezultata koji zadovoljava unapred predviđene kriterijume?

BOGDAN: Za prvu radnu verziju proizvoda koji se koristio za testiranje trebalo nam je oko tri meseca. Međutim, posle toga mi idemo principom MVP-a, što ukratko znači da često, u okviru planiranih vremenskih intervala, izbacujemo pomalo unapređenu verziju rešenja. Tako da napredna verzija rešenja koja treba da nas dovede do očekivanog rezultata nije još uvek na tržištu.

Aplikacija je namenjena kako domaćem tako i internacionalnom tržištu. Da li ste već ostvarili neke saradnje van zemlje i ima li velike razlike u načinu razmišljanja i poslovanja domaćih i stranih investitora?

BOGDAN: Nama je inače fokus usmeren ka internacionalnom tržištu, gde smo već ostvarili zavidnu saradnju i sa klijentima i sa investitorima. Naravno, postoji dosta razlike u načinu razmišljanja, što se uglavnom ogleda u nekoj otvorenosti, spremnosti na dogovor i saradnju i ozbiljnosti. To uglavnom proizilazi iz njihovog pristupa radu, ali i sredine koja je ekonomski mnogo stabilnija, a takođe i spremnija, da prihvati inovacije i promene.

Nažalost, za sada ne mogu da objavljujem imena firmi sa kojima pregovaramo o saradnji, ali nadam se da ćemo uskoro moći o tome i javno.

Osim očiglednih prednosti koje podrazumevaju bržu i kvalitetniju uslugu, šta biste još naveli kao odlike koje izdvajaju vaš proizvod?

JANKO: Da bismo mogli da analiziramo odlike ili prednosti našeg rešenja, moram prvo da naglasim da mi imamo dve korisničke grupe – krajnje korisnike (goste restorana) i uslužne objekte (osoblje i vlasnici/menadžeri).

Za krajnje korisnike iliti goste kafića i restorana ključne prednosti su: olakšan izbor pravog jela/pića (kroz elektronski meni sa slikama i opisima svih artikala), ušteda na promotivnim ponudama, nagrađivanje za lojalnost prema kafiću ili određenom brendu.

Sa druge strane, za uslužne objekte to su: inovativna usluga u skladu sa poslednjim trendovima, što vodi ka većem zadovoljstvu gostiju i samim tim povećanju obima poslovanja (broj gostiju, broj i vrednost porudžbina), kao i sistemi nagrađivanja za konobare.

Međusobno povezivanje društvenih mreža neprekidno raste i najveću popularnost postižu upravo projekti koji su prihvatili taj trend. S obzirom da je i “KISS Menu” među njima, šta to konkretno znači u vašem primeru? Mislite li da je to put kojim će uskoro svi morati da krenu ukoliko žele da opstanu u virtuelnom svetu?

JANKO: Neminovno je da nas nove tehnologije, a pre svega društvene mreže, menjaju, a samim tim i nameću potrebu za promenama kod proizvoda i firmi. Samo je pitanje vremena kada će svaki posetilac sa mobilnim telefonom biti u mogućnosti da pristupi elektronskom meniju i pošalje porudžbinu ili dozove konobara.

Samo pomislite da, recimo, kroz dve godine odete u neku zemlju gde ne poznajete lokalni jezik, npr. Francusku, i pored svih tehnologija i inovacija niste u mogućnosti da jednostavno pristupite meniju na svom jeziku sa slikama ponuđenih jela. Deluje neverovatno, zar ne?

Sa današnjim mnogo naprednijim tehnologijama ovo je samo jedna od inovacija za koju mi verujemo da će uskoro masovno zaživeti i samim tim se trudimo da stvorimo takav proizvod.

Naš sajt www.kissme.nu

Facebook i Twitter profili


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

 

Comments