Hobiji iz najranijeg detinjstva su Bojani Čitaković-Rašić vremenom postali glavna preokupacija, te je diplomirani istoričar umetnosti i nesuđeni modni dizajner, danas posvećena izrađivanju neobičnog aksesoara.

WANNABE MAGAZINE: Bojana, reci nam za početak, gde pronalaziš inspiraciju? Da li pratiš modne trendove ili se trudiš da ih zaobiđeš?

Bojana: Inspiraciju za svoje radove pronalazim u svakom novom danu koji me čini srećnom, u svojoj porodici, doživljaju prirode, dobroj muzici, umetničkom delu koje posmatram …

O modnim trendovima se informišem čitajući modne magazine (Wannabe, sve čestitke) koji su mi dostupni, kao i gledajući modne revije preko Fashion TV-a. Međutim, nisam rob onoga što je u trendu. Garderobu koju nosim prilagođavam sopstvenom senzibilitetu. U prihvatanju trendova veoma je važno postaviti granicu dobrog ukusa. Praveći sopstvenu selekciju, trudim se da nekom idejom ili detaljem istaknem ono što će odevnu kombinaciju učiniti posebnom.

Pretežno radiš štrikane komade. Zašto baš oni?

Predivo (konac, vuna, konopac) jeste nešto što me je oduvek inspirisalo zbog mogućnosti pravljenja prepleta i različitih mustri koje na kraju oforme celinu. Pre početka rada osmislim finalni proizvod, kako će se složiti boje i kako će izgledati tekstura. U likovnom smislu mi to mnogo znači. Često eksperimentišem sa pravljenjem kuglica, lančića, listova i cvetova. Interesantne su mi i kombinacije vune i velura, ili vune i materijala za šivenje. Volim detalje, jer vešto uklopljen na garderobi, oni su upravo ono što model čini posebnim.

Kakvo je interesovanje među ženskim polom? Šta najčešće kupuju?

Interesovanje je prilično veliko. Raduje me kada napravim prema narudžbini nešto što nekome zaista dobro stoji i što bi želeo da ima. Sa ženama koje naručuju dogovaram se o izgledu modela, boji materijala (konca ili vune), veličine, mustre i td. Pored džempera, interesantne su i štrikane tašne koje izrađujem i koje se naručuju. Tu su i drugi aksesoari kao što su prstenje, narukvice, ogrlice, rukavice, kape, šalovi. Trenutno radim na kolekciji prstenja.

Imaš i dečiji program, reci nam šta najčešće praviš za mališane?

Rad sa decom je jedan mali čarobni svet, koji predstavlja pravo uživanje i izazov za mene. Mališani treba da nose garderobu u kojoj će se pre svega osećati prijatno i komotno. Pored džempera za dečake i devojčice,  tu su neizbežne torbice, šnalice, rajfovi i tome slično. Trenutno izrađujem prolećnu kolekciju.

z 2rr Wannabe intervju: Bojana Čitaković Rašić

Žive boje kao dekoracija u sivim danima

Šta za tebe predstvalja stil? Koliko vremena trošiš pred ogledalom?

Stil ne treba posmatrati samo kao način odevanja. Stil je pre svega način ophođenja, ponašanja, sopstvenog izražavanja. Kada je reč o odevanju, važno je znati kako i na koji način uklapamo i nosimo neku kombinaciju.  Pogled u ogledalo doživljavam kao pronalaženje sigurnosti i zadovoljstva u svom izgledu. Sati pred ogledalom nisu toliko bitni, koliko onaj finalni momenat i osvrtanje pred izlazak.

Da li je postojao presudan momenat kada je hobi prerastao u zanimanje ili je do toga spontano došlo?

Jedna od veoma važnih stvari u životu jeste da se čovek bavi poslom koji voli i pozivom za koji je školovan. Danas je to izgleda retkost i luksuz. Pretežno sam se bavila poslovima van struke. Pošto sam imala “sreću” da postanem tehnološki višak, napravila sam kompromis i osmislila svoj put, svoju modnu liniju Bojana® Handmade Design. Razmišljanja o tome su se odvijala tokom vremena, spontano.

Koji su dalji planovi? Kako izgleda dan jedne umetnice koja je mama dvoje dece?

Planiram da svoje aksesoare predstavim u javnosti. Upravo radim skice i počinjem sa izradom dečje kolekcije proleće-leto 2012. Razmišljam i o izradi predmeta vezanih za dekoraciju enterijera.

Rano buđenje, topla jutarnja kafa i mnogo ljubavi kojom sam okružena, odličan su preduslov za početak napornog dana. Dobrom organizacijom vremena se trudim da sve  obaveze osmislim  i rasporedim. Suprug, ćerka od 14 i sin od 8 godina su moji najveći saveznici i podrška u poslu kojim se bavim. Posvećenost, rad i trud – sigurno su put ka uspehu.

Šta najčešće čitaš u Wannabe Magazinu i šta bi preporučila našim čitaocima, kada je odevanje u pitanju?

Veoma mi se dopada Wannabe Magazin, jer zaista nudi mnoštvo informacija vezanih za svet mode. Naročito mi se dopadaju rubrike: istorija mode, stil poznatih, dizajn i umetnost, modne piste, putovanja. Kada je odevanje u pitanju, čitaocima bih preporučila da slede sopstveni osećaj i da ne budu po svaku cenu robovi jednog trenda ili uticaja. Bitno je osluškivati sebe i imati mere u svemu.

Bojanine radove možete pronaći na njenoj Facebook stranici, a Wannabe Magazin vam poklanja

U saradnji sa Bojanom, poklanjamo vam ogrlicu, minđuše i broš. U komentarima ispod ovog teksta na kreativan način opišite Bojanine prelepe komade. Najmaštovitiji i najoriginalniji odgovori koji od strane čitalaca budu imali najviše like-ova će osvojiti ove lepe nagrade. Redakcija će u subotu u 11h proglasiti dobitnike i kontaktirati ih sa uputstvom kako da preuzmu svoju nagradu.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments