Bojana Jovanović je mlada dizajnerka iz Beograda. Diplomirala je na pariskoj visokoj školi za modu, Mod’Art International, u junu 2010. godine. Njen dizajn ste imali prilike po prvi put da vidite na 28. Fashion week-u, gde je prikazala svoju diplomsku kolekciju pod nazivom “Moving sculpture”, a na poslednjem Fashion week-u prikazuje nekoliko modela na modnim vinjetama. Ona je tek zakoračila u svet mode i najbolje od nje ćemo tek videti. Za sada se možete zadovoljiti njenim mini intervjuom i lepim fotografijama. Predstavljamo vam Bojanu Jovanović.

9. Wannabe intervju: Bojana Jovanović

WANNABE MAGAZINE: Kada si prvi put poželela da se baviš modom?

BOJANA JOVANOVIĆ: Još kao veoma mala sam crtala lutkice i haljinice, a pre par godina pronašla sam leksikon iz prvog razreda osnovne škole gde sam na pitanje koje je glasilo: “Šta želiš da postaneš kada porasteš?”, odgovorila: “Žena koja pravi odela.”

Učestvovala si dva puta na “Belgrade fashion week”-u. Da li planiraš da nastaviš svoju karijeru u Beogradu?

Ne mogu da kažem kako ne planiram da nastavim, jer ovde živim i radim, i kad god mi se ukaže prilika ovde ću izlagati.

Koji ti je dizajner bio najveći uzor?

Ne bih to nazvala uzorom, ali dizajneri koje od malena volim su John Galliano i Alexander McQueen. Danas se divim radu dizajnerki Iris van Herpen i Sandre Backlund.

Odakle crpeš inspiraciju za svoje modele?

Svuda oko sebe. Inspiracija dolazi sa svih strana i uvek me inspiriše vise različitih fragmenata, koje pokušavam da uklopim i interpretiram na svoj način. Često mi jedan, na kraju nebitan detalj, pomaže pri razvoju i nadogradnji cele priče.

15. Wannabe intervju: Bojana Jovanović

Kako bi opisala svoj stil?

On je miks svega i svačega. Spoj harizme i ličnog ukusa. Kombinacija krzna i čipke, floralnih i geometrijskih motiva. Sva draž mog stila je u detaljima, jarkim bojama i kombinovanju nekoliko različitih stilova.

Šta te je najvise inspirisalo za modne vinjete? Da li si zadovoljna reakcijom publike?

Maglovitost, nedostižnost, izabran život u nevinom svetu bajki, zvuci harfe koji nestaju kroz maglu. One se smeju jer znaju da su izabrale da žive u vremenu koje je prošlo. U vremenu i prostoru koje je zabeleženo samo u knjigama, a oživljeno maštom, obavijeno prašinom.
Sve ovo je odlično zapaženo i zbog toga sam zadovoljna.

Koje boje i materijale najčešće koristiš/najviše voliš?

Sve zavisi od trenutne inspiracije, šta mi je u tom trenutku zanimljivo i koji mi materijali odgovaraju uz određenu temu – to biram za rad. Ponekad su modeli monohromatski sa detaljima u boji, a nekad je tu mnoštvo boja i dezena.

Kada bi imala priliku da biraš, za koju modnu kuću bi najradije dizajnirala?

Za “Givenchy” i “Balenciagu”. I naravno za neizostavnu gospođu Marni. Tri različita modna senzibiliteta, ali meni sva tri na svoj način veoma bliska.111 Wannabe intervju: Bojana Jovanović

S obzirom da u ovom poslu ima puno sujete i sabotaže, koji bi savet dala mladim dizajnerima koji žele da zakorače u svet mode kod nas?

Tu nema nekog posebnog saveta. Jednostavno da ne obraćaju pažnju na takve stvari i ne dozvole sebi da zapadnu pod iste muke, već da rade posao najbolje što se umeju.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Trenutno spremam kolekciju koju ću prikazati van Srbije, tačnije u Holandiji, tako da je to moja trenutna preokupacija.


Dijana Damjanović je student FPU-a (atelje savremeno odevanje), budući modni dizajner i kostimograf. Veliki esteta i ljubitelj umetnosti. Obožava modu, lakove za nokte, limunadu, sunce, pozitivne ljude i životinje. Veruje u bajke i srećne završetke.

Comments