Dejana će vas oduševiti svojim talentom i umećem, njene ilustracije vas neće ostaviti ravnodušnim. Zakoračite u još jednu modnu priču.

WANNABE MAGAZINE: Moda i ti. Kako je počela vaša priča?

DEJANA IVANIŠEVIĆ: Još kao mala bila sam okružena mirisom boja, četkicama, platnima… Posmatrajući svog oca dok radi u ateljeu koji je po zanimanju akademski slikar, cela ta atmosfera je delovala magično i uživala sam kako sve to utiče na mene i dopustila da me potpuno privuče. Sad mislim da je to bila neka prekretnica za moje kasnije interesovanje za modu u domenu dizajna. Sve to me je na neki način podstaklo da istražujem kroz papir i formiram svoj stav.

07 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

Nešto poput umetnosti

Sa dvadeset godina predstavila si svoju prvu kolekciju za proleće–leto 2006/2007, na manifestaciji Fashion Selection, za koju si dobila nagradu kao najbolji mladi dizajner. Koliko su ovakva priznanja bitna u životu jednog mladog dizajnera?

Značajna su u smislu da se osećate lepo kada neko prepozna priču koju ste želeli da ispričate kroz svoj rad i u tom momentu, pogotovo ako prvi put izlazite pred kritiku i ukoliko je pozitivna, daje vam hrabrost da grabite dalje u cilju ostvarenja novih ideja. Za mene je to bio veliki podstrek za dalje stvaranje.

06 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

Talenat i kreativnost

Učestvovala si u realizaciji raznih modnih editorijala. Postoji li nešto što se zove “omiljeni modni editorijal”?

Svaki posao koji je blisko povezan sa modom, kostimom, dizajnom… pa i realizacija samih editorijala je prostor u kome reflektujete slike vaših zamisli i ideja. Bitno mi je da sve što radim uradim sa zadovoljstvom, jer to na neki način predstavlja i deo mene… Te stoga ne bih izdvajala nešto kao omiljeno, svaki novi poduhvat je jedan novi izazov i tudim se da uvek dam svoj neki maksimum kako bi i rezultat rada bio uspešan.

05 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

Moda kao stil života

Tvoje ilustracije su fantastičan primer kombinacije umetnosti i mode. Gde pronalaziš inspiraciju?

Ilustracije su za mene sloboda pokreta linije i njene putanje koja me vodi do ideje i možda i najvažniji postupak u kome definišem dalji proces nastanka i same realizacije.

Pre praznog papira proizilazi inspiracija kao veoma bitna za svakog umetnika u toku stvaranja koncepta. Inspiracija se stvara kroz razne oblasti i njeno proučavanje koje služe kao podloga za dalje istraživanje. Često me inspirišu različiti domeni umetnosti, nauke, kulture, običaji, mitovi, nestvarna bića… i neke sasvim obične stvari koje me podstiču da o njima razmišljam. Preplitanje različitih sfera koje me intrigiraju formiraju i sam koncept koji se realizuje dalje i formira u slike kroz rad.

04 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

Od ideje do umetničkog dela

Na kojoj ilustraciji trenutno radiš?

Trenutno, kao i uvek, trudim se da kod sebe imam papir i olovku kako bih u svakom trenutku mogla zabeležiti ideje o kojima razmišljam… To je nešto što me pokreće i ne postoji trenutno, za mene je to stalno istraživanje linije, oblika, površina.

03 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

U bojama stila

Koji trend svim ljubiteljima mode predlažeš ovog proleća?

Kolekcija koju privodim kraju, nastaje kao transparentnost materijala kroz krojeve i boje formirajući samu strukturu kroz drapiranje. Prelamanje svetlosti i valera pastelnih boja ističe ženstvenost i samu siluetu.

02 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

Svaka ilsutracija je priča za sebe

Čiji dizajnerski rad posebno ceniš i zbog čega?

Postoji mnogo dizajnera čiji rad cenim, upravo zbog toga što smatram da poseduju određenu težinu kao i vrednosti koje se prepoznaju kroz njihov rad. Naglasila bih samo, a izbegla nekog posebno da izdvojim, da kod nas ima izuzetno dobrih dizajnera, koji su oformili svoj stav o modi i samim tim postali autentični kao što su: Dejan Despotović, Dejana Momčilović, Jovana Marković, Tamara Radivojević, Tijana Pavlov, Sestre Stevančević… i još mnogi koji su zaista interesantni u svom predstavljanju. Od inostranih dizajnera kojih je stvarno mnogo i koji okupiraju pažnju izdvojila bih Džona Galijana (John Galliana) pre svega kao umetnika koji proizvodi neiscrpni izvor mašte.

01 Wannabe intervju: Dejana Ivanišević

U bojama uspeha

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Volela bih da težnja i entuzijazam ka otkrivanju nepoznatih elemenata stavaralaštva i postizanje stalno novih ciljeva nikada ne prestane i na taj način da traje i moj rad.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments