Istorija ume da inspiriše, a samo oni hrabri se odvaže da to nadahnuće pretoče u umetnost i modu – Ivan Kadić, mladi dizajner je jedan od njih.

WANNABE MAGAZINE: Ne možemo da ne primetimo da si zaljubljen u modu. Kada te je ona potpuno osvojila?

IVAN KADIĆ: Od malih nogu sam tražio način na koji mogu da ispoljim kreativnost. Upisavši arhitektonski fakultet u Firenci, već na prvoj godini sam se upoznao sa predmetom kao što je dizajn i od tada je sve praktično krenulo. Profesori su me savetovali da napravim konkretnije korake kada je reč o modi i da napravim svoju prvu kolekciju. Eto, na kraju sam ih i poslušao. Kada živite u Italiji, teško je ne primetiti modu, jer je to narod koji bukvalno diše za nju – većina Italijana vodi računa o svom izgledu, pogotovo o tome šta će obući. Tako da, prosto, kada se nađes u jednoj takvoj kulturi moraš da se krećeš sa njima.

MG 1636 Wannabe intervju: Ivan Kadić

"Jedno je sigurno, i u Podgorici i u Beogradu mnogo mladih dama, koje nemaju veze sa javnom scenom ima bolji ukus i stil od većine koja se sa tim poslom bavi"

Studiraš arhitekturu u Italiji, a sa druge strane moda je tvoja strast. Kada se spoje  arhitektura i moda – šta nastaje?

Jedna od prednosti arhitekture jeste u tome što ne uslovljava čime ćeš se isključivo baviti. Da li ćeš biti projektant, dizajner ili vajar zavisi od osobe do osobe. Arhitektura te uči formi – kada je savladaš, nije bitno da li je to forma zgrade koju si projektovao, ili haljine. Jedna od najpoznatijih imena modne industrije su ustvari arhitekte; kada se spoje arhitektura i moda dobiju se imena kao sto su Đanfranko Fere (Gianfranco Ferre), Đorđo Armani (Giorgio Armani) i Ivan Kadić. (Smeh)

Da li su Gianfranco Ferre i Giorgio Armani tvoji uzori?

Poštujem rad obojice dizajnera – čitav svoj život su poklonili profesiji, ali ipak mi se više dopadaju haljine koje potpisuju Marchesa i Jason Wu.

Modne scene u Podgorici, Beogradu i u Rimu – kako bi ih definisao?

Podgorica je u poslednjih desetak godina doživela pravi boom što se mode tiče. Veliki je porast modnih dešavanja, svetski modni brendovi su itekako prisutni na ulicama, što je za pohvalu. Naravno, usled tolike količine dešavanja u tako kratkom vremenskom periodu došli smo u situaciju da iz ničega, bude previše svega i svačega.

1093 Wannabe intervju: Ivan Kadić

"Kada preko dana prošetate Podgoricom, ne možete naići na curu koja nije na visokim potpeticama, što takođe ne mora nužno da bude loša stvar. Samo kada bi se malo povelo računa koja se garderoba koristi za dan, a koja za veče i izlaske"

Beograd je metropola od tri miliona stanovnika – kao takav je i sam konglomerat više pravaca, više stilova. Postoje oni koje nose air max, i oni koji nose mokasine. U Beogradu se neguje taj urbani look, koji se meni lično dopada. Jedino je problem što u Srbiji modnu scenu diktiraju mediji. A većina medija trenutno i nije baš naklonjena nekoj kvalitetnijoj modi.

Što se Rima tiče, mislim da su tu reči suvišne, oni su svoj modni izražaj doveli do vrhunca.

Tvoj dizajn je inspirisan svetom aristokratije, slovenskim korenima, Istokom ali i ruskim, crnogorskim i srpskim dvorovima. Zbog čega su ti ove stvari inspirativne?

Naša istorija je bogata u svim oblicima. Krenuli smo iz Sibira, nastanili se na Karpatima a onda se razdvojili u nekoliko pravaca. Folklor i jezik me uvek inspirišu, posebno vreme kada smo bili kraljevina. Petrovići, Karađorđevići, Romanovi – sve su to slavne dinastije svog vremena. Obožavam da gledam fotografije iz tog perioda, odatle crpim najviše inspiracije. Takođe, u Istoku ima nešto moćno, nešto mistično. Sve to želim da prenesem na svoj dizajn, moć, gordost…

MG 1624 Wannabe intervju: Ivan Kadić

"Nije bitno sto mi sa Istoka možda po standardu ne možemo da pariramo Zapadu, ali postoji to neko bogastvo duha, koje se neguje"

Za koga stvaraš?

Stvaram za svoj narod. Stvaram sebi prilike da pokažem da smo narod koji može da pruži dosta. Na svim poljima, pa tako i u modi.

Tvoja modna mislija je počela. Šta je sledeći korak?

Da, pre samo nekoliko dana sam završio kolekciju, uskoro završavam i sajt. Planiram da napravim privatnu reviju u Beogradu i Podgorici sto pre, da se što više ljudi upozna sa mojim radom. Samim početkom sam prezadovoljan, i sada mi preostaje samo da vidim kako će publika da prihvati moje radove, jer je to ono što se ustvari jedino i računa.

MG 1610 Wannabe intervju: Ivan Kadić

"Kada kažeš – Italija, svi pomisle na paste, pizze, lasagne pa onda i modu. Tako moze i kod nas! Što da ne? Neka pomisle na gulaš, paprike i dobro obučen, sređen, lep narod. Vratimo veru da i ono sto se stvara kod nas nije toliko loše,i pomozimo da bude jos bolje"

Trend kome ne možeš da odoliš ove jeseni je…

Krzno definitivno, što se žena tiče. Koristio sam ga dosta i u svojoj kolekciji. Ne toliko zato što je to trend ove jeseni, koliko zato što se meni dopada – naravno, uslov je da je pravo. Takođe, bižuterija se vratila na modnu scenu, na velika vrata. Za svoju kolekciju izabrao sam Ladola du nakit i ostvario saradnju sa Isidorom Vujović. Prava sreća je što kod nas postoji jedan takav brend. Što se muškaraca tiče, drago mi je sto su kravate i masne opet in, i sam ih preferiram, onako u neobaveznim situacijama, pletene najčešće.

Da li čitaš Wannabe Magazine?

Redovno! Zaista sam veliki poštovalac vašeg rada, prosto mi je nestvarno da se nađem na vašim stranicama. Zato, želim ovom prilikom da vam se od srca zahvalim.

Fotografije: Nemanja Maraš


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Nemanja Maraš je fotograf, post moderni panker, konceptualista i idealista u večitoj borbi sa svojim vetrenjačama.

Comments