Bajke ipak postoje, a stvara ih Jasmina Kosanović pod nazivom “Jasmina i lutkice.” Njihov dom nalazi se u Petrinjskoj ulici 40, u Zagrebu, gdje strpljivo čekaju svoje nove vlasnice, male i velike princeze kako bi ih odnijele u njihove nove domove gdje će se bajka nastaviti odvijati.

Pročitajte što nam je sve ispričala Jasmina Kosanović.

WANNABE MAGAZINE: Vi i umjetnost – kako je započela ta lijepa priča?

JASMINA KOSANOVIĆ: Iskreno mislim da je oduvijek tu negdje skrivala se i živjela sa mnom od djetinjstva, ma i cijelo djetinjstvo. Bila sam ono dijete što smišlja pjesme i priče i oblači lutkice u robicu koju sašije, često sam radila kolače od cvijeća i blata. Uf, i svi su morali lijepo izgledati. Pa sam krenula u školu i znala sam od samih početaka što želim: kostimi, kostimi i samo kostimi i završila fakultet (Dizajn odjeće).

Jasmina Kosanovic Wannabe intervju: Jasmina Kosanović

Stvara bajku

Zašto baš lutkice?

Zašto lutkice? Samo je došlo od sebe, nikada mi nisu bile to lutkice kao lutkice, to su bili likovi iz raznih priča i mojih priča i poželjela sam ih pretočiti u stvarnost.

Lutkica Wannabe intervju: Jasmina Kosanović

Remek – djelo

Koliko je teško izraditi jednu lutkicu?

Izrada lutke treba znanje. Krojevi, poznavanje materijala, tehnika izrade… Ideja, kao najvažnija stvar, kao dah za život. Bez originalne i svoje ideje, rad ne vrijedi. Treba biti kreativan, napraviti nešto svoje. Za neku lutku treba pet, deset sati, na nekoj radim i mjesec, dva, tri… i da: beskrajno puno ljubavi.

Ostavite li sebi koji primjerak?

Prvi uzorak ostaje kod mene.

Što Vam je inspiracija?

Inspiracija – bajke, basne, ljudi, priroda, ljubav i život.

Tko više voli Vaš rad – male ili velike curice?

Moj rad prvenstveno vole estete, sanjari, životoljupci, svi oni što nose magiju života i djetinjstva u sebi.

Otvorili ste bajkovit dućan u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Tko Vam je pomogao u uređenju?

Dućan smo uređivali malo po malo, još nije gotov, jako mi je pomogao moj dragi. Kroz razgovor s voljenima rastemo i razvijamo se, u svakom pogledu, a najviše kreativnom.

Ducan Wannabe intervju: Jasmina Kosanović

Dućan u Petrinjskoj ulici 40 u Zagrebu

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Ispoljavate li  na još koji način svoju kreativnost? Pišete li možda?

Slobodno vrijeme. Vjerujte, ja ne znam što je to, ali nije mi krivo, jer uživam u svom poslu. Da, nekad mi je dosta i uzmem pauzu (provodim je s prijateljima i voljenima).

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Budućnost. Za početak bih uživala u sadašnjosti i u dućanu koji sam stvorila… Budućnost neka pričeka. Pratite me na Facebook stranici Jasmina i lutkice  i sve ćete na vrijeme doznati.

Izvor fotografija: Božidar Raos


Ela Vujanić – “La vie est belle.” Jasno, kratko… Prikladno. 

Comments