Kada je ugledala oglas za posao kompanije čiji je slogan “Bringing light to life“, znala je da je to mesto na kom želi da radi. U ovoj rečenici ona je prepoznala svoju viziju, tako da se Jelena Jović, kao marketing menadžer dobro uklopila u tim korporacije VELUX. Svoj posao smatra veoma kreativnim, a svaki novi poslovni zadatak izazovom. Posebno je ponosna na svoje predavačko iskustvo i smatra da je misija svakog predavača “da unese svetlost u živote svojih učenika”. Jelena Jović je u razgovoru za naš magazin pričala o svojoj karijeri, ali i stilu oblačenja.

Jelena Jovic Velux 41 Wannabe intervju: Jelena Jović, marketing menadžer kompanije VELUX

WANNABE MAGAZINE: Kada ste se zainteresovali za marketing i koji su bili vaši prvi poslovni koraci?

JELENA JOVIĆ: Te davne 1996. godine bilo je nekako jedino logično i perspektivno upisati ekonomski fakultet, iako sam oduvek više rezonirala sa raznim vrstama umetnosti, humanističkim naukama, psihologijom, sociologijom. Marketing smer mi je došao kao “spas” u tom suvoparnom svetu brojki, procenata, valuta, računa…Od 1998. godine su mi se, kada sam se za marketing opredelila, sve kockice složile. Bila sam aktivni član marketinške radionice i aktivno učestvovala u svim projektima koji su pružali mogućnost izražavanja kreativnosti, osmišljavanja novih pristupa tržištu, razumevanja psihologije ponašanja potrošača. Sa tim ogromnim entuzijazmom sam i diplomirala 2000. godine, puna ideja za sprovođenje u delo i uvođenje marketinškog koncepta i pogleda na svet u poslovanje u Srbiji. Realnost je, međutim, bila malo drugačija. Ono sa čim sam se suočila bilo je potpuno nerazumevanje marketinga i svođenje na puko reklamiranje, ili su mi dodeljivani poslovi za koje se nije moglo ustanoviti ko bi to mogao da radi, pa je onda za poslodavce to bio marketing. Radila sam u prehrambenoj, automobilskoj, građevinskoj industriji i uslugama(fitness&wellness),  gde sam stekla zaista ogromno iskustvo.

Radili ste u kompanijama koje se bave različitim poslovima. Kako ste se prilagođavali novim marketinškim izazovima?

Radila sam u sedam različitih kompanija do sad, međutim marketing pristup može da se primeni svuda i princip je isti, samo je za mene bio izazov da naučim specifičnosti oblasti poslovanja kompanija u kojima sam radila. To je davalo određenu dozu zanimljivosti, jer sam imala priliku da istražujem, učim nove stvari i tako se usavršavam, šireći mrežu kontakata i poznanstva koju sada smatram jednim od svojih najvrednijih resursa.

Jelena Jovic Velux 21 Wannabe intervju: Jelena Jović, marketing menadžer kompanije VELUX

Zašto ste odlučili da svoje znanje nadograđujte i da ga prenosite drugima na kursevima koje držite?

Predajem Internet marketing i marketing na društvenim mrežama u jednoj školi(ci), jer volim rad sa grupama. Takođe, volim i pristup prenošenja znanja i iskustva, jer su ,”učitelji oni koji unose svetlost u živote svojih učenika”, a to sam prepoznala kao svoju misiju. Ono što je važno u ovakvim kratkoročnim kursevima, jeste iskustvo i mnoštvo primera iz lične prakse koje sa svojim polaznicima mogu da podelim.

Da li se marketing uči iz knjiga ili na osnovu iskustva i ličnog osećaja?

Marketing se živi i razume. Primenljiv je na sve i svuda. Ono u šta ja duboko verujem, a to svoje uverenje prenosim i učim druge, jeste da izađu iz okvira. Marketing je kreacija. I svi smo kreativni. Samo nekada to zaboravimo, pa treba da se podsetimo. Osnova može da se nauči iz knjiga, jer su i te knjige napisali oni koji su nešto napravili na osnovu svog iskustva i unutrašnjeg osećaja koji ih je vodio. Nadogradnja je ono što je naše. Naš pečat.

Jelena Jovic Velux 81 Wannabe intervju: Jelena Jović, marketing menadžer kompanije VELUX

Koje su glavne osobine koje mora da poseduje svaki stručnjak za marketing?

Otvorenost, fleksibilnost, kreativnost, hrabrost, inicijativu, proaktivnost, maštovitost, slobodu. I sve to “smućkano” daje dobru osnovu da se napravi promena. Iznalaženje novih, drugačijih načina i pristupa, kreacija novih koncepata, proizvoda, usluga. Vizija.

Koji su vaši zadaci na sadašnjem radnom mestu, u kompaniji VELUX?

Kada sam pre tri i po godine videla oglas za posao kompanije čiji je slogan: “Bringing light to life” znala sam da je to moj novi, budući posao, potpuno u skladu sa mojom vizijom čime treba da se bavim u životu. VELUX prozori se ugrađuju na krov, ali sa njima dobijamo i 300 kvadrata neba iznad nas koje kroz taj otvor vidimo. Moje aktivnosti su uglavnom usmerene na osvešćivanje prednosti i lepote života u potkrovlju, građenje svesti o brendu kroz razne kampanje, online aktivnosti, društvene mreže, kao i građenje dobrih odnosa sa našim distributerima koji prodaju naše proizvode. VELUX ima i široku paletu proizvoda za zaštitu od toplote, svetlosti i insekata, avangardne proizvode kao što su svetlosni tuneli, “cabrio” krovni prozori i sve to daje neograničene mogućnosti za kreativnost i upućivanje na prednosti stanovanja u potkrovlju. Svako potkrovlje je ustvari – umetničko delo, posebno i jedinstveno na svoj način. Izazov u mom poslu je i to što se bavim i tržištima drugih zemalja na Balkanu, koje opet imaju svoje specifičnosti: Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, pa i Bugarska.

Jelena Jovic Velux 101 Wannabe intervju: Jelena Jović, marketing menadžer kompanije VELUX

Da li smatrate svoj posao kreativnim?

Posao u marketingu je prilično složen i sveobuhvatan i sadrži i one ne tako interesantne, inspirativne zadatke kao što bismo možda voleli (razna izveštavanja, planiranja, budžetiranja), ali u tome i jeste lepota i upravo iz tog kontrasta se rađa i strast da jedva čekam nešto novo i interesantno da pokrenem. Zadovoljstvo je utoliko veće kada se zatvori krug i svi aspekti budu zadovoljeni. Mislim da je uvek na nama taj izbor i čini mi se svaki posao, ako mi to tako želimo, možemo da napravimo kreativnim.

Koliko je stil oblačenja važan za vaš posao?

Važno mi je da uvek budem svoja i da se dobro osećam u tome što nosim. Na sreću, ne postoji striktan dress code u kompaniji VELUX, tako da imam slobodu da negujem svoj stil. Naravno, kada radite u korporaciji i imate sastanke sa klijentima, neki poslovni business/smart stil, pa sve do smart casual– a, je dobrodošao.

Jelena Jovic Velux 121 Wannabe intervju: Jelena Jović, marketing menadžer kompanije VELUX

Šta volite da nosite kada ste na poslu?

Volim da nosim udobnu odeću, haljine, suknje, a boje su uglavnom boje prirode u ranu jesen, što verovatno ima veze sa periodom godine kada sam rođena. Volim narandžastu, maslinasto zelenu, bež, braon, boju cigle, cimeta… Nekada volim i “strožije” kombinacije – crno, belo, sivo sa obaveznim crvenim detaljima. Crvena je boja radosti, ljubavi, strasti, a ujedno je i korporativna VELUX boja, tako da se i sa te strane vrlo uklapa u moj poslovni stil. Spoj i povezanost sa prirodom se ogleda i u mom izboru nekih komada odeće, ili češće detalja, sa animal printom, a naročito leopard dezenom. Rado nosim i printove poput leptirića, vilinih konjica, što sve ima određenu simboliku za mene i noseći takvu garderobu ili nakit i aksesoare, daje mi mogućnost izražavanja i na taj način. Balans je nešto čemu težim u životu, pa se ta balansiranost energija ogleda i u mom stilu oblačenja.

Fotografije: Dragan Asanov

Olivera Denčić

Comments