Susret Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

“Lepota je u oku posmatrača” moto je kojim se vodi naš današnji gost, dvadesetčetvorogodišnji fotograf i budući pravnik, Jovan Gojković. Rodom iz Aleksinca, sa stalnim boravištem u Nišu, gde je 2005. godine upisao Pravni fakultet, i negde u isto vreme otkrio strast prema fotografiji. Baveći se prvenstveno “uličnom” odnosno socijalnom fotografijom pokušava da prikaže svet u kojem živi na najrealniji način, bez šminke i predrasuda, ali sa puno emocija, jer fotografiju vidi kao najbolji način izražavanja onog emotivnog u nama. Urednik je jednog od najpopularnijih foruma koji se bave fotografijom, i pobednik EXIT-ovog i HTC-ovog fotografskog takmičenja. U više navrata njegove fotografije je objavljivao “Re Foto”, jedan od najeminentnijih fotografskih magazina u Srbiji, a Jovanova fotografija “Posle škole” bila je i deo finalnog izbora takmičenja ovog magazina, i našla se na izložbama u svim većim gradovima Srbije. Njegova prva samostalan izložba pod imenom “See The Music” premijerno je prikazana u Aleksincu prošle godine, da bi kasnije bila deo mnogobrojnih izložbi u širom naše zemlje ali i inostranstva. Jovan za Wannabe Magazine priča o svojim počecima, planovima, ali i perspektivi fotografske profesije u Srbiji.

Beetle Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

WANNABE MAGAZINE: Odakle interesovanje za fotografiju?

JOVAN GOJKOVIĆ: Mislim da sam to uvek nekako imao u sebi. Možda bih ipak mogao da kažem da sam fotografiju najviše zavoleo zbog filma. Veliki sam ljubitelj kinematografije, a sedma umetnost je u velikoj meri povezana sa fotografijom.

La Cite Des Enfants Perdus Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Čime se najviše baviš u svojim fotografijama?

Socijalnim temama. Najzanimljivije priče su upravo one iz svakodnevnog života, one na koje je potrebno skrenuti pažnju. Zato su dokumentarna i ulična fotografija moj primarni interes i smatram da je priča najbitniji deo fotografije. Tehnički kvalitet je naravno bitan jer su tehnički korektne fotografije primamljivije za oko i samim tim, svojom estetikom, doprinose da gledalac obrati dovoljno pažnje i potrudi se da pročita fotografiju.

Nisomnia Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Kako bi opisao svoja dosadašnja iskustva u vezi bavljenja fotografijom?

Biti dokumentarni fotograf danas je jako teško. Ljudi su dosta zatvoreni, nemaju poverenja, ponekad se osećam kao da nosim oružje u ruci, a ne aparat. To mogu donekle i da razumem, ali mi se dešavalo da se sa aparatom na ulici osećam neprijatno. Tu barijeru još uvek nisam potpuno probio. Sa druge strane, na primer, na muzičkim festivalima i velikim manifestacijama sve to nestaje i potpuno mogu da se opustim.

4 Samoubistvo iz nehata Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Kako se slažu pravnik i fotograf u tebi?

Nekako su to skoro potpuno odvojeni aspekti mog života. Fotografija mi dođe nešto kao “odmor” od prava.

Petrovaradin Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Postoji li fotografija na koju si posebno ponosan?

Jednu fotografiju ne bih mogao da izdvojim, ali bih izdvojio seriju fotografija koju sam usnimio u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu. Tamo sam boravio u oktobru i novembru 2010. na Photo Message seminaru čija je tema bila upotreba fotografije u borbi protiv siromaštva.

Teske misli Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Imaš li fotografske uzore?

Da. To su Henri Cartier-Bresson, James Nachtwey, Robert Capa, Josef Koudelka… Od domaćih fotografa bih izdvojio Tomislava Peterneka.

Trg Kralja Aleksandra Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Tvoje želje i planovi u vezi sa bavljenjem fotografijom?

Moji planovi u životu su uglavnom kratkoročni. Iako naravno imam i dugoročne planove, težim da uvek idem korak po korak. Želeo bih da do kraja godine priredim jednu izložbu dokumentarnih fotografija u Nišu, ali bih voleo da te fotografije izložim i u drugim gradovima. Nažalost, za sve to su potrebni sponzori, a naći nekoga ko želi da finansira takve projekte u Srbiji danas je teško. Na duge staze, voleo bih da jednom objavim foto monografiju.

Rocky Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković

Fotografija u Srbiji kao primarna profesija: da ili ne? Zašto?

Što se mene lično tiče, ne. Jednostavno planiram da mi primarna profesija bude vezana za pravosuđe. Generalno, ko voli komercijalnu fotografiju može fino da zaradi i da živi od toga ukoliko je dobar, naravno, u svom poslu. Da nisam upisao Pravni fakultet, verovatno bih se bavio novinarskom fotografijom, mada to i nije baš unosan posao kod nas. Na zapadu je situacija nešto drugačija.

Dva nivoa Copy Wannabe intervju: Jovan Gojković
Branislava Antović je novinarka i autorka bloga Divine World of Fashion, kojoj je moda rehabilitacija od svakodnevnice. Njen moto: “I am a fashion person, and fashion is not only about clothes – it’s about all kinds of change.”

Comments