Žene i vino: Savremeni boemi u biznisu

“Ovaj intervju započela sam pre tačno dva meseca. Zato je možda malo opširniji. Prošli su božićni i novogodišnji praznici, a u međuvremenu morala sam i da isprobam sva vina iz vinarije “Budimir” i stalno sam imala neko novo pitanje za svoju sagovornicu. Čak sam se čula i sa deda Budom povodom jedne moje rinfuz porudžbine, koju je marljivo poslao za Beograd. U međuvremenu me je na zvučnim gradskim mestima, ovo isto vino opominjalo da dovršim intervju. Pre neku noć, dobrom prijatelju iz Austrije preporučila sam tamjaniku “Budimir”, pa smo do sitnih sati prepredali da Srbija i te kako ima vino za svet, vino za smeh… No, ne bih o sebi i svojim utiscima, jer ovo je priča o dve mlade žene koje žive priču svojih predaka i svog dede Budimira Zdravkovića. Ovo je priča o tome kako se gaje vinogradi i pretaču u izvrsna vina. Ovo je lep primer kako mali porodični biznis napreduje uz kreativnost, sveže ideje i naporan rad i trud, kako se revitalizuju stogodišnji vinogradi autohtonih sorti koje rađaju plodove vrhunskog kvaliteta. I na kraju kako su ova vina osvojila tri nagrade na China Wine Awards 2013 i spremna su za nove izazove.”

195 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

Aleksandra i Jovana Antović šesta su generacija vinara u porodičnom biznisu vinarije “Budimir” iz Aleksandrovca Župskog. Projekat je imenovan po Budimiru Zdravkoviću, ili deda Budi, koji se zajedno sa baka Verom vinarstvom bavi više od 70 godina. Od 1878. godine kada je Živadin Zdravković, predak i prvi vinar ove porodice odlikovan od knjaza Mihaila Obrenovića za zasluge u oslobodilačkim ratovima, prenosi se priča o pravljenju i kulturi ispijanja vina.

Prepoznatljivi među mladima, sa  titulom “urbanih” vinara ekipa iz “Budimir”-a prisutna je u Njujorku, Krakovu, Beču, Meranu, kao i čitavom regionu. Mlađa i energična Jovana sa nama deli momente o vinu koje nismo znali…

276 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

WANNABE MAGAZINE: Vi, ukratko: obrazovanje, trenutna pozicija, interesovanja, hobiji i životni moto?

JOVANA:  Moja sestra Aleksandra Antović i ja šesta smo generacija vinara u našoj porodici. U mojoj diplomi piše “diplomirani pravnik”, ali me je (vinski) put odveo na potpuno drugu stranu. Danas sam potpredsednica i izvršna direktorka vinarije “Budimir”, što mnoge navodi na misao da zapravo živim život savremenog boema (smeh). Sam posao zahteva mnogobrojna putovanja, u kojima zaista uživam, tako da mi ne pada teško da u par dana više vremena provedem na nebu nego na zemlji. Jednog dana prijateljima šaljem fotografije iz Istanbula, sledećeg iz Berlina ili iz našeg vinograda u Župi. Vreme za hobije baš i nemam, ali kad stignem volim da pišem, zanima me fotografija, a često sa našim dizajnerom osmišljavam nove etikete, slogane… Moj moto je “All you need is love and the bottle of wine”.

351 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

Kako je odrastati i živeti u kući vinara?

Sva moja najlepša sećanja iz detinjstva vezana su upravo za dane provedene kod tatinih i maminih roditelja. Kada su u pitanju deda Budimir u moja baka Vera, inače mamini roditelji, boravak kod njih u Župi, podrazumevao je obilazak vinograda, dedinog hladnog podruma u kom, još tada mi se činilo, kao da se dešava alhemija. Deda je u to vreme izgledao kao sam čudotvorac u čije tajne ne može niko da pronikne. Sećam se da su njegove bačve delovale kao džinovske škrinje u kojima se krije nesto neprocenjivo. Godinama kasnije počela sam da razumem tu vrednost, da je cenim i proglasim za središte mog sveta.

Kada ste prvi put probali vino? 

Svaki ručak je i za nas, decu, podrazumevao malu čašu crvenog vina, kao simbol kulture življenja i nečega što je za naše opšte dobro. I do sada, tu se nije mnogo toga promenilo.

446 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

Kako da prepoznamo dobro vino?

Vino je stvoreno za uživanje, a dobro vino je ono koje vama prija. Sestra i ja smo naučene da ne postoje loša vina, samo dobra i bolja. Po mom mišljenju, dobro vino nema veze sa cenom ni ocenom na Parkerovoj skali. Treba se voditi nekom svojom unutrašnjom logikom. Možete uvek poslušati preporuku, pročitati recenziju vina, ali je vaš lični sud najvažniji. Kao što bi jedan moj prijatelj, uz to vrhunski poznavalac vina, rekao – ili vam prija ili ne prija, kao i sve drugo u životu.

U kakvom je spoju priča dve mlade uspešne žene i tradicionalnog pristupa koji deda neguje?

U dedino znanje i veštinu se ne mešamo. On je zadužen za čuvanje provereno dobrog, tadicionalnog, a naš zadatak je razvoj i uvođenje  novih trendova i tehnologija. Uvezli smo savremenu opremu, te pored dedinog starog podruma, podigli i modernu vinariju. Ideja je bila da se u novom ruhu očuva tradicija. Deda Buda i dalje vredno radi u vinogradu, a najmlađi vinogradar je Aleksandrina ćerka  Angelina, koja takođe učestvuje u berbama.

630 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

Kultura ispijanja vina u Srbiji? Žene vole vino više od muškaraca, ili pravila nema?

Keep calm and wine on! Mogu slobodno da kažem da živimo u svetu vina. Pitanje je samo kad se ko prepozna i pronađe u tom svetu. Nema pravila koji pol više voli vina, jedino što je sve više žena kojima je vino posao. Donedavno smo Aleksandra i ja bile usamljene u tom smislu – svet vina je kod nas bio men’s world. Veoma mi je drago da je sve više manifestacija na kojima se promoviše vino kao okosnica savremenog lifestylea. Ljudi sa sve većom pažnjom biraju vino koje će se naći na njihovom stolu i sve je manje onih koji će vas začuđeno gledati kad krenete da “njuškate” vino u čaši. To kad zavrtimo čašu ne znači da  nam je dosadno ili da želimo da skrenemo pažnju na sebe. Sada to i oni koji nisu somelijeri, vinari znaju.

Treba samo što više istraživati, biti otvoren za nova vinska iskustva, eksperimentisati… I znaćete kako je meni.

725 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

Vaš vodič za poklanjanje vina?

Moj mali vodič za poklanjanje vina ide ovako: prijateljima poklanjam bela vina, jer me asociraju na otvoren, lep odnos, opuštene i prijatne trenutke, nesputanost, nezavisnost i veliko poverenje; u ljubavi je sve ružičasto, pa je zato moj izbor za partnera roze, po mogućstvu penušavi, dok baku i deku najčešće obradujem crvenim vinom – izbija iz njega jačina, dugovečnost, istrajnost i ogromna ljubav.

Ima li istine u tome da je crno vino za greh, a belo za smeh?

Podeliću sa vama jednu drugu podelu: bela i ružičasta vina su za vrele noći, crvena za hladne… Koja će od njih doneti “greh”, a koja smeh, i nije do vina…

821 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

 

Tajna uspeha dve mlade žene koje slede dedinu ideju je?

Jedan od slogana naše vinarije glasi “Moja zemlja, moja porodica, moje vino”. To je naše sveto trojstvo i princip na kome počiva naš uspeh. Svaki član naše velike porodice ugrađuje svoj život u ovu jedinstvenu vinsku priču. Mnogo ljubavi i velike želje uloženo je da svaka boca, koja izađe iz našeg podruma, sadrži vino sa prepoznatljivim stilom. Baš kao što je Koko Šanel rekla: “Moda je prolazna, stil je večan”. To je ono čime se vodimo u kreiranju naših vina.

913 Wannabe intervju: Jovana Antović, vinarija Budimir

Kratak leksikon vinarije “Budimir”

“Triada  je savršena za opuštene večeri sa prijateljima, sedeljke do kasno u noć uz muziku i dim kubanskih cigara, Ružica traži eleganciju i otmenost – porodično slavlje ili proslavu jubileja, Angelina je savršena za Dan zaljubljenih – teško da ima bolje poruke od one “I kao da si anđeo”, Tamjanika miriše na glamur; ispijajte je kad god poželite da zablistate i impresionirate. Svb Rosom nazdravite u čast godišnjice strasne ljubavi.”


Sanja Milosavljević (SanjaPR) –  Hvatač snova a neuhvatljiva. PRvo učiš pravila igre a onda igraš bolje od svih. I ne plašiš se. Diplomirani politikolog za međunarodne poslove, na masteru kulturologija i mediji. Obožava Alpbah. Evropske intergacije. I da, uskoro će kupiti štafelaj da ponovo počne da slika. 

Comments