Modna kuća DesignedBy osnovana je 2009. godine. Glavni dizajner ove kuće, mlada kreatorka Jovana Dlačić već tri godine uspešno kreira modnu priču za žene koje, kako kaže, vole da nose autorsku modu svaki dan. Inspiraciju za aktuelnu, prolećnu kolekciju odeće i aksesoara pronašla je u trima poznatim damama koje su svojim stilovima pokrenule Jovanine skice.

WANNABE MAGAZINE: Za najnoviju DesignedBy kolekciju inspiraciju si pronašla u različitim stilovima glumice Branke Pujić, violinistkinje Tijane Milošević i novinarke Dragane Ćosić. Kako si modno oslikala ovu prolećnu sezonu koja je pred nama?

JOVANA DLAČIĆ: DesignedBy je ime koje je, za relativno kratko vreme, postalo poznato među damama koje imaju znanje o tome šta je dobra moda i koje vole da se modno poigraju. Ove tri dame su me inspirisale pre svega kao ličnosti. Svaka od njih je veoma posebna, izuzetno uspešna, ali i lepa na nesvakidašnji način. Branka Pujić zrači raskošnom lepotom i elegancijom. U tom smislu može i treba da bude pravi uzor. Dragana Ćosić je svojstveni modni autoritet. Ona voli i oseća modu. Tijana je, opet, drugačiji stilski pravac. Ona je energična i neobična, kao i muzika. Samim tim i prolećna kolekcija je karakteristična po mnogo čemu. Modeli koji se nose svakodnevno su oživljeni različitim umetničkim poigravanjima. U stilskom smislu kolekcija za proleće se kreće od retro-romantičnog do nešto savremenijeg i oštrijeg pravca.

DB 2 Wannabe intervju: Jovana Dlačić

Od materijala preovladavaju pamuk i lan, a kolorit je vrlo bogat: od "blažih tonova" pudera, zemlje i peska do, nešto jačih boja Sunca kao što su narandžasta i žuta

Koji ti je omiljeni deo u stvaralačkom procesu jedne kolekcije?

Svakako da uživam u samom kreiranju modela i odabiru najadekvatnijih materijala. Ipak, mislim da se najviše radujem u trenucima kada se jedan model privodi kraju. To je, u našem slučaju, prišivanje prepoznatljive DesignedBy zlatne pločice na odevni predmet.

Da li pratiš svetske modne trendove?

Modnih trendova ima mnogo. Celokupan tim naše kuće se redovno edukuje o aktuelnim i predstojećim trendovima na konferencijama koje su za to namenjene. Ipak, DesignedBy ima svoj prepoznatljiv stil koji gradi. Lagala bih kada bih rekla da to nije i moj stil. Samim tim i trendove pratimo samo delimično.

DesignedBy ima prodavnicu i u Beču. Koja je razlika između modnih potreba Beograda i Beča?

Razlika je u tome što su ljudi tamo mnogo otvoreniji za novitete. Većina populacije intenzivno radi na stilu i žele da se razlikuju. Ne pate od skupih brendova, čak su i navikli na jeftine brendove koji podrazumevaju odeću lošijeg kvaliteta za “jednu sezonu”. Kupuju odeću u ogromnim količinama, ali je u ogromnim količinama i bacaju.

DB 3 Wannabe intervju: Jovana Dlačić

Dame u Beogradu umeju da cene skupe materijale i dobar dizajn, a i nikad im nije teško da odeću visokog kvaliteta nose na hemijsko čišćenje, ukoliko to sirovinski sastav zahteva

Trenutno, koja ti je glavna okupacija?

Trenutno radim na enterijeru za novo prodajno mesto koje ćemo uskoro otvoriti u Beogradu, u Ulici Carice Milice. Takođe, ovih dana bavim se i modelima koji će još malo “začiniti” ovu prolećnu kolekciju.

Iz dosadašnjeg iskustva, šta je najbitnije u pokretanju jednog novog imena u svetu mode i kreiranju modnog brenda? 

Dobar tim, istrajnost, doslednost i vredan rad.

Koji bi savet dala damama koje moraju da se pridržavaju poslovnog oblačenja, a žele da svakodnevno izgledaju atraktivno i elegantno?

Moja ideja je da uvek imaju na sebi nešto što će im ulepšati dan. Odeću oskudnog kolorita i jednostavne forme, koja je namenjena za poslovnu ženu uvek “uveselim” atraktivnom postavom koja sa paspulima i drugim detaljima toj “neprimetnoj” odeći pruži ženstven i poseban izgled.

DB 1 Wannabe intervju: Jovana Dlačić

Haljina iz nove prolećne kolekcije

Kada pogledaš ulice Beograda, šta bi u stilu Beograđanki promenila?

Smatram da žene treba da nose odeću u kojoj se osećaju dobro. Odeća zaista može ženi da ulepša dan! O različitim stilskim greškama bi mogla da se napiše knjiga, tako da tu ne bih ulazila. Ako bih zaista mogla nešto da promenim, prvo bih promenila mesečna primanja naših sugrađanki, da mogu da nose ono što zaista žele. Tek onda bismo zaista mogli da komentarišemo njihov stil.

modeli: Branka Pujić, Dragana Ćosić i Tijana Milošević 
photo: Stefan Koković
makeup: Tanja Papić
styling: Jovana Dlačić
clothes: DesignedBy

Miljana Nešković uživa u razgovoru sa različitim ljudima i stano izučava ljudsku prirodu. Za televizijsko novinarstvo se odlučila zato što joj pruža neophodnu dinamiku. Moda se u njenom životu sama nametnula i maksimalno uživa u njoj. Poštuje etikecije. Pomodarsko ponašanje, kao masovna pojava, je nekad vrlo zabavlja, a nekad zamara.


Comments