U moru modnih blogova njen je jedan od onih u koje se zaljubljujete na prvi pogled. Spoj mode i interesantnih životnih tema upakovan u dobar dizajn, mnogo dobrih fotografija i interakcija sa čitaocima osvojiće vas odmah. Oduševiće vas i emisija po kojoj je ovaj blog jedinstven. Upoznajte modni raj Jovane Yo.

WANNABE MAGAZINE : Kako si odlučila da pokreneš svoj lični modni blog?

JOVANA FILIPOVIĆ: Letos sam gledala u Jonsko more, neverovatno tirkizno i mirišljavo, i razmišljala čime želim dalje da se bavim. Postavila sam sebi nekoliko pitanja i odgovorila tako da je Fashion Paradajz izašao kao pobednik. Moda je nešto što je deo mene, veoma mi je inspirativna i magično me privlači, tako da je blog došao kao jagoda na vrh torte!

Za paradajz kažu da je rajsko povrće, pa ima li to veze za nazivom tvog bloga?

Paradajz je zapravo voće, iako ga svrstavamo u povrće, i zaista je rajsko. Za žene ima neverovatna dejstva, usporava starenje, utiče na kožu, i veoma je hranljiv. Naziv bloga je zapravo Modni raj, ili Fashion Paradise, i ako ukucate taj domen, dovešće vas upravo na moj web. Bukvalan prevod i mala igra reči doveli su do Fashion Paradajza, koji zvuči nespojivo, a pored raja izražava i voćku koja ima fenomenalna svojstva. Ja u šali volim da kažem da ću stoički podneti ako me jednog dana žene budu gađale paradajzom, jer sam ih sama na to navela.

Gde pronalaziš inspiraciju za svoje modne priče?

Rekla bih da su moje priče više životne, izvučeni segmenti iz mog života, ili iz života nekog iz mog okruženja. Moda je svuda oko nas, bilo da je dobra ili loša, tako da je ponekad pronalazim na pijaci, a ponekad u nekom noćnom izlasku ili modnoj reviji.

611 Wannabe intervju: Jovana Filipović

Rajsko voće kao inspiracija

Tvoj blog razlikuje se od mnogih drugih i po emisiji o modi, lepoti i nezi, čiji si autor. Kako si došla na ideju da na ovaj način obogatiš blog?

Mediji su nešto što jako volim, veoma moćno oružje kojim šaljete poruku i utičete na nečiji ukus, mišljenje i lifestyle. Zapravo je emisija bila moja inicijalna ideja, a sajt je došao kao njen dom, eto, da plastično objasnim. Kada sam krenula sa blogom, shvatila sam koliko uživam u pisanju, setila sam se da je to moja davno zaboravljena ljubav, jer sam veoma volela da pišem kao tinejdžerka, tako da sam sada to oživela, i osećam se kao da pišem dnevnik koji ne krijem u ormaru ispod odeće.

Pored mode, tvoja velika ljubav je i muzika, i već si se publici predstavila na taj način kroz različita takmičenja. Planiraš li karijeru u tom pravcu?

To je deo priče koji je trenutno prekinut, ali ja nikada ne ostavljam poglavlja u svom životu nedovršena, pa neću ni ovo koje mi previše znači. Jednostavno, dva puta kada sam počinjala rad na CD-u, odnosno na pesmama, dešavale su mi se sudbinske stvari koje su me odvraćale na drugi put. Konačno sam pustila da zvezde pišu svoje, tako da sam sigurna da će se pevanje nastaviti – ali tek kroz neko pravo vreme.

U okviru tvog bloga nalazi se i prodavnica haljina i aksesoara. Imaš li želju da se i sama jednog dana baviš kreiranjem garderobe?

Da, ali mislim da će to biti cipele, koje su mi neka vrsta opsesije. Dok sam pevala kreirala sam odeću za sebe, i često to radila i drugima, ali mi Bog nije dao dar za crtanje, niti strpljenje da šijem, tako da taj deo posla radi moja dugogodišnja šnajderka, koja je mnogo više od toga. Oživljavala je mnoge moje ideje, od svilenih raskošnih haljina, pa do poentlesa i crtanja po tekstilu. Volim unikatne stvari, mnogo mi je važniji taj deo od etikete na bluzi, tako da će moj brend biti takav, to je zasigurno. Ali, o tom potom, to je veliki zalogaj.

IMG 5210 1 ps Wannabe intervju: Jovana Filipović

Sopstveni brend kao želja za budućnost

U drugoj emisiji Fashion Paradajza pokazala si devojkama kako se odlična haljina i nakit mogu imati za malo para. Koliko pažnje ti obraćaš na brend i cenu?

Kao što sam pomenula, dosta šijem sebi, i to kombinujem sa dobrom torbom i obućom koja ne mora biti i često nije brendirana. Imam u svom ormaru dosta brendiranih stvari, najviše torbi, kaiševa i cipela, i to ukombinovano sa običnom majicom i dobrim lakom za nokte izgleda skupo. Smatram da nosimo garderobu na skup ili jeftin način, i to je nešto sa čim se rađate. Desilo mi se na Hvaru prošlog leta da me jedna Italijanka, veoma prefinjeno obučena, pitala za čipkane čizme koje su, verovali ili ne, kineske. Izgleda da su na meni one izgledale veoma dobro, da ne kažem skupo. Skupa odeća nije po pravilu i kvalitetna, tako da ne treba da robujemo cenama. U Londonu sam pre par godina kupila jako skupu Dior tašnu, model se zvao Ana Karenjina, a najviše su je kupovale Ruskinje, bar mi je tako objasnila prodavačica u Dioru, sa opaskom da imam jako rafiniran ukus. Verujte da sam zažalila svaki peni koji sam dala, jer se torba raspada, i pokazala se veoma nekvalitetnom!

Ko su tvoji modni uzori?

Nemam ih, volim kako se oblače neke javne ličnosti, kao i neke moje prijateljice, ali ne mogu reći da su mi uzori. Od naših dama, dopada mi se Severinin stil, ili je to njena neverovatna harizma, ne znam, i Snežana Dakić. Malo je nezahvalno komentarisati javnost, jer u današnje vreme većina unajmljuje stiliste koji za njih rade, tako da bih mogla da izdvojim Sanju Zdravković koja veoma lepo radi, kreatorku Anu Ljubinković – veoma mi se sviđa njen veseli kolorit, i fenomenalnog Marka Marosiuka koji je toliko talentovan da se to skoro nije videlo na našoj sceni. Od stranih kuća, volim jako Blumarine, grčkog dizajnera Tasosa Mitropulosa (Tassos Mitropoulos) i Kristijana Lakroa (Christian Lacroix). Volim sve barokno i u boji!

Koliko vremena posvećuješ pisanju i snimanju emisije za blog i kako usklađuješ sve obaveze, s obzirom na to da imaš i dve ćerke?

Organizovala sam svoje vreme tako da imam vremena i za posao i za porodicu. U tome mi pomaže mnogo ljudi, ali to je jedini način da niko i ništa ne pati. Fashion Paradajz je još uvek beba, i zahteva puno pažnje, nege i ljubavi, baš kao i moje ćerke koje imaju tri godine i osam meseci, tako da sam uigrana sa tri bebe i snalazim se veoma dobro! Fenomenalno u ovom poslu jeste što radite kada želite, imate slobodu koja nema cenu, ne podnosim rad “od devet do pet”, to sputava moj duh i kreativnost.

Ko ti je najveća podrška u tome što radiš i kako ljudi iz okoline komentarišu tvoj sve popularniji blog?

Moja porodica, moj dečko i moji prijatelji najveći su i najbolji kritičari i njihova mišljenja me često zabole, ali mi veoma znače. Ja sam osoba koja voli i kada je neko osporava, jer u tome vidim svoj uspeh, a takođe i greške. Bilo je zlonamernih komentara, uvek će ih i biti, a ja na to kažem da svako ima pravo na svoj ukus i mišljenje.

IMG 5219 1 ps Wannabe intervju: Jovana Filipović

Muzika je, pored mode, ono što je pokreće

Da li je teško baviti se modom u Srbiji, ili je teže baviti se muzikom?

Svaki početak je težak, i moda trpi neke kompromise kao i muzika, ali mislim da je trenutno teže baviti se muzikom na način da to ne izgubi nit umetnosti. Pod tim podrazumevam da se često peva svagde i svašta, i meni je to padalo teško, jer volim muziku iz srca, a ne iz novčanika.

Vodiš se motom “Život nema reprizu”. Šta je to što želis da probaš i ostvariš u životu, a još nisi?

Ima mnogo toga: recimo, nisam videla mnoge destinacije koje želim da vidim, još uvek se nisam u potpunosti ostvarila u poslu, nisam obukla venčanicu, nisam rodila sina (smeh)… sada se malo šalim. Ja sam od onih osoba koje će sigurno živeti punim plućima do kraja života, tako da ću uvek želeti nešto više i novo da probam. Veoma sam radoznala, i koliko god da je težak, život je lep i svakodnevno nam otkriva neke nove staze i stvari koje ne poznajemo, ma koliko imali godina.

Kakvi su ti dalji planovi i šta da očekujemo od Jovane Yo u budućnosti?

Možete očekivati jedan inovativan pristup raznim temama koje zanimaju žene, a i njihove muškarce. Trudiću se da emisije i blog budu sve bolji i bolji, i da sarađujem sa što više kreativnih i slobodoumnih ljudi. Ciljeva ima mnogo, polako koračam ka njima, a jedan od njih ste naslutili, to je modni brend koji će, nadam se, ulepšavati mnoge naše žene.


Marko Obradović je student Fakulteta za kulturu i medije. Voli da provodi vreme sa kvalitetnim i neobičnim ljudima, ali i sam sa svojim hobijima – ples, fitnes, psihologija, parapsihologija, geografija, hortikultura… Najviše prezire laž, licemerje i nepravdu. Samo kreativan dan je ostvaren dan – parola je kojom se vodi kroz život.

Comments