Kristina je još jedna od talentovanih mladih dama, koju modni uspesi tek očekuju. Upoznajte ovu kreativnu damu!

WANNABE MAGAZINE: Moda i ti. Kako je počela vaša priča?

KRISTINA STEVANOVIĆ: Još kao dete pokazujem interesovanje za likovni rad i umetničko stvaralaštvo. Listanjem modnih časopisa od pete ili šeste godine, kasnije kroz igru, kreirala sam stajling i odeću za lutke na svoj način, a nešto kasnije oko devete ili desete godine kreirala sam i “stilizovala” svoju rođenu sestru, kojoj sam u petoj godini namazala auto-lak na nokte, mislivši da je lak za nokte. Prvo što je ostavilo na mene vizuelni utisak, još u ranom detinjstvu, jeste nastup velike pop dive u korsetima Žan-Pola Gotjea (Jean Paul Gaultier).

Pored njenih kostima i stajlinga, opera, balet i tenis, kao vizuelni i audio doživljaji u tom periodu, takođe su ostavili jak utisak na mene tokom detinjstva, čime se kasnije opredeljujem da studiram modni dizajn, nakon završene srednje ekonomske škole.

Untitled 2 Wannabe intervju: Kristina Stevanović

Klasika koja osvaja

Tvoja prva kolekcija nosi naziv “Dorijan Grej”. Zašto si se odlučila za taj naziv?

Kao veliki filmofil i obožavalac literature, dok gledam filmove i čitam književna dela, u mojoj glavi se stvaraju kolekcije koje su inspirisane delima i likovima iz tih dela. Tako nastaje i kolekcija “Dorijan Grej”. Nakon pročitanog književnog dela “Slika Dorijana Greja” (The Picture of Dorian Gray), jedva sam čekala savremenu realizaciju u video produkciji. Nakon samo 20 minuta gledanja filma, “oko mene” se našlo više od 10 modela inspirisanih filmom.

Crno-beli svet, iz koga dolazi ova kolekcija, sa sobom nosi poruku kontrasta, kako same ličnosti, tako i namene kolekcije. Kolekcija je nosiva, kako u dnevnim, tako i u večernjim prilikama.

Bela, koja simbolizuje svetlost, čistoću, nevinost i nežnost, stavljena je u kontekst sa pozitivnom stranom ličnosti, kojom je sama kolekcija inspirisana. Crna, koja predstavlja noć, tajanstvenost, jačinu, strogoću, negativnost i dubinu, u ovom slučaju se takođe vezuje za ličnost, kojom je kolekcija inspirisana, predstavljajući njenu negativnu stranu.

Crna i bela, dovedene su u sukob u samom procentualnom odnosu na modelima, kao što je to prikazano od strane pisca u samom formiranju komponenata ličnosti glavnog lika i spajanja istih u celinu.

Crno-beli svet je naša svakodnevica, naša realnost. Svako od nas je, manje ili više, oblikovan po istom modulu.

Za koga stvaraš?

Kolekcije stvaram radi oplemenjivanja uniformisanosti, koja nastaje praćenjem trendova, jer smatram da ne treba svi da budemo klonirani roboti koji su identično odeveni, u istim “fabrikama”. Stvaram za sve one muške i ženske osobe koje žele svojim duhom i telom, pretočenim u odevni predmet, da privuku pažnju svojih ljubavnih partnera, prijatelja i okoline.

Koju poznatu damu bi volela da vidiš u svojim kreacijama?

U našoj zemlji postoji širok spektar dama koje bih volela da vidim u svojim modelima. Biću precizna i konkretna. Glumice: Svetlana Bojković, Maja Gojković, Sloboda Mićalović-Ćetković i moju Lazarevčanku Sonju Kolačarić. Novinari: Olja Bećković, Olivera Kovačević, Ivan Ivanović, Ognjen Amidžić, Jovana Joksimović.

Muzički umetnici: Lena Kovačević, Bebi Dol, Maja Odžaklijevska, Kaliopi, Aleksandra Radović, Aleksandra Perović i Ana Stanić.

Političari: Svi koji imaju smelosti da obuku jedan od mojih modela.

Čiji dizajnerski rad posebno ceniš i zbog čega?

Dizajnerski rad koji najviše cenim jeste rad Karla Lagerfelda (Karl Lagerfeld). Smatram da je svojim autorskim radom na svetsku modnu scenu doneo primer perfekcionizma, preciznosti, temeljnosti i perfektne primene geometrije u kroju. Volim njegov stil, jer nosi konkretnu poruku, čiste površine i svedenost u kroju, koji ističe liniju tela, ali tako da dama u njemu ostaje na određenoj distanci sa okolinom.

Ono što me takođe fascinira kod ovog kompleksnog umetnika i dizajnera jeste njegov uspeh očuvanja “dečačkog stila” najznačajnije kreatorke 20. veka.

Untitl22ed 1 Wannabe intervju: Kristina Stevanović

Modna inspiracija

Kom modnom trendu ne možeš da odoliš ove sezone?

Dopada mi se ovosezonska transformacija koja je više vezana za miks kontrastnih dezena i eklektične harmonije, pa samim tim traži osobu od stila, koja će to znati da iznese. Dakle, nešto zahtevno za šta je potrebno malo više hrabrosti. Pored toga, prihvatljiva mi je klasična bela cassual varijanta.

Untitled 3 Wannabe intervju: Kristina Stevanović

Već prepoznatljivi krojevi

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Moji planovi za budućnost kreću se u smeru konstantnog usavršavanja, po pitanju načina izrade kolekcija i dodatne edukacije, kako kroz još viši stepen obrazovanja, tako i kroz praktičan rad, jer kao što iskusne i uspešne kolege kažu “10% talenat, 90% rad”. Sve to sa ciljem da bih postigla da budem konkurentnija na tržištu Evrope. U planu mi je da u naredne dve godine uradim još četiri kolekcije. Pripremam svoju sledeću izložbu u fondu “Dom Dizajna” za mart mesec. Trenutno radim i na ilustracijama za dve dečje knjige, od kojih bi jedna trebalo da izađe do kraja ove godine na domaćem, a početkom 2013. godine i na inostranom tržištu. Druga će biti izdata, takođe na domaćem tržištu, do kraja jeseni.

Fotografija: Jean-Francois Nicollet

Model: Katarina Živanović

Ogrlica: City Fashion

Cipele: Aldo

Šminka: Milena Milenković (Akademija šminkanja Šobota)

Frizura: Marija Pavlović i Milica Andrić (Akademija Šobota)


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Jean-Francois Nicollet je radio kao novinar za francuski sajt o muzici, sada je fotograf za klub američkog fudbala ”Belgrade Blue Dragons” i malo “Kragujevac Wild Boars”. Voli pivo, dobru hranu i Peg Bundy.

Comments