Donosimo vam još jednu inspirativnu priču o nakitu koja će vas potpuno oduševiti. Upoznajte drugačiju stranu kreativnosti.

WANNABE MAGAZINE: Kako ste otkrili svoju ljubav prema nakitu?

LIDIJA SVRAKA: U proteklih pola veka ljudi su više potrošili novaca na oblačenje i kreiranje svog izgleda, nego u prethodna dva veka. Nakit je u tome prednjačio. Teško je ilustrovati vreme u kojem je živeo.

Hemfri Bogart (Humphrey Bogart) ili vojvoda od Vindzora, kako ne obratiti pažnju na njihov izgled. Ili podsetiti se pedesetih godina, a ne pomenuti Merilin Monro (Marilyn Monroe) ili osamdesetih Madonu (Madonna), koja je izazvala pravu malu modnu revoluciju kad je okačila krst oko vrata, koji je do tada bio izraz nečije religioznosti, ne modni detalj. Pored toga, napajala sam se i pank modom i periodom koji je označen kao post-pank, kao i modom koja je pratila to vreme. Sve su to iskušenja kroz koja sam i ja prolazila kao srednjoškolka u dizajnerskoj školi tražeći svoj stil. Tada sam skicirala i pravila modele nakita i na neki način oblikovala svoj stil. Shvatila sam šta znači čovek od stila i bilo mi je jasno, kasnije dok sam završavala likovnu akademiju, da je, zapravo, čovek – stil!

foto1 Wannabe intervju: Lidija Svraka

Moderne minđuše

Sećate li se kako je izgledao prvi komad koji ste napravili?

Nakit, osim vizuelne dimenzije, ima i tu metafizičku. Meni je važno, pored toga kako nakit izgleda, da ima i tu energiju koja me “podiže”. Moja prva narukvica koju sam sama napravila bila je od kože. Sastavljena od nekoliko visuljaka u neo-hippie stilu. Bila mi je draga, jer sam je sama ručno napravila. Mnogo godina kasnije počela sam i profesionalno da izrađujem svoj nakit.

Dakle, prvi radovi su primećeni od strane porodice i prijatelja da bi sve krenulo kao na točkovima do momenta kada napravite pločicu sa svojim brendom.

foto2 Wannabe intervju: Lidija Svraka

"Vesele" nijanse su zastupljene

Kakav je osećaj kada vidite da vaš nakit nosi Kjara (Chiara), jedna od najboljih modnih blogerki današnjice?

Parafraziraću modnu ikonu Alena Flusera (Alan Flusser) koji kaže: “vaša odeća je vaša slika o sebi”. Drago mi je da vidim žene koje znaju lepo da kombinuju nakit na interesantan i dopadljiv način.

Lep je osećaj, takođe, da moj nakit izaziva pažnju od strane stilista, modnih blogerki, kao što je Kjara, pa do globalnih trgovaca. Gospođica Kjara, kao i mnoge druge modne blogerke, pravo je osveženje u svetu mode. Njihova maštovitost, šarm i kombinovanje poznatih, odnosno skupih brendova sa manje popularnim i jeftinijim komadima, pa sve do self-made kreacija, doprinelo je njihovoj globalnoj popularnosti. Zato danas one zauzimaju važno mesto u modnoj industriji, toliko da sede na modnim revijama u prvim redovima zajedno sa modnim urednicima, novinarima, stilistima.

Vaš nakit je napravljen od različitih materijala. Postoji li omiljeni materijal za izradu nakita?

Sama kombinacija materijala me upravo inspiriše i pomaže mi da konstruišem model. Naročito neočekivane kombinacije materijala i iz različitih izvora omiljene su mi za rad. Tako složeni formiraju ogrlicu ili narukvicu. Radim sa svim poznatim materijalima – kristali, metal, poludrago kamenje, koža, svila, koton, cord

foto3 Wannabe intervju: Lidija Svraka

Detalj koji će ulepšati vašu odevnu kombinaciju

Koliko je nakit važan kada govorite o stilu jedne dame?

Nakit mnogo govori, svakom outfitu daje posebnost, jedinstven izgled. Obična majica, košulja, crna haljina… u kombinaciji sa nakitom može da dȃ potpuno drugačiji, lepši izgled.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Li-Da jewelry izaziva pažnju i nije lako probiti se i istaknuti svojim kreacijama. Kolekcija se ubrzano širi, pa videćemo!

U komentarima ispod ovog teksta napišite uz kakvu odevnu kombinaciju biste poneli Li-Da narukvicu. Komentar sa najviše lajkova osvojiće jednu lepu narukvicu. Redakcija će u četvrtak 12. aprila u 12h proglasiti pobednika.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments