Ona živi modu, i svoj talenat pakuje u moderne kreacije, koje osvajaju žene širom sveta. Ona je Maja Ferme.

WANNABE MAGAZINE: Moda i ti. Kako je počela vaša priča?

MAJA: Kao studentica na Ljubljanskom fakultetu, smer modni dizajn počela sam sa samostalnim modnim revijama i ubrzo stekla klijentelu, među njima poznate ličnosti koje su počele nositi moje haljine. Po diplomi upisala sam magisterij te otišla u Njujork gdje sam radila u modnoj kući Anna Sui i pored toga sudjelovala na tadašnjoj Njujorškoj nedelji mode. Godine 2007. predstavila sam se u Njujorku samostalnom modnom revijom, te sudjelovala na mnogim natječajima. Već 2006. pobjedila sam na natjecaju za najlepšu večernu haljinu koja se predstavila u Los Anđelesu, 2007. primila sam nagradu za najbolju večernju kreaciju od “Elle” magazina, ta haljina se predstavila u Kini na Miss World, potom su slijedile nagrade za najbolji dizajn 2009, 2010. i 2011. godine.

U međuvremenu sudjelovala sam sa brojnim poduzećima kao što je internacionalni Unilever, Rogaška, Linxair business airlines, radila kolekciju za bosansko poduzeće Bellissima, bila prisutna kao prvi slovenski dizajner u većim modnim kućama u Sloveniji, a 2009. otvorila svoj salon u centru Ljubljane. Pored večernjih haljina, venčanica i cruise kolekcije uradila sam kolekciju kristalnog nakita, te kolekciju nakita sa 100 miljuna starim draguljem, koji sam predstavila u Londonu i Šangaju, a među ostalim nosi ga i filmska diva Monika Beluči (Monica Bellucci).

MajaFerme in MonicaBellucci Wannabe intervju: Maja Ferme, slovenačka kreatorka

Maja i Monika

Kako bi opisala modnu scenu u Sloveniji?

Modna scena se još uvijek razvija, dizajnera ima puno, većina nas uprkos malom tržištu obavlja svoj posao veoma profesionalno.

Na trećem Fashion week-u u Ljubljani, sam predstavila kolekciju večernjih haljina, nakita, kao i novost tailor muška odela Ferme.

Čiji dizajnerski rad posebno ceniš?

Cenim mnoge dizajnere, a ponajviše modne imperije LVMH i PPR.

Pratiš li možda modnu scenu u Srbiji?

Prošle godine, posle prvog Fashion week-a u Ljubljani, kolekcija se mnogo sviđala organizatorima projekta “Bitka za bebe”, koji su me pozvali u Beograd, gdje sam se predstavila na modnoj reviji, a odmah posle toga i u Crnu Goru, gdje su primili moju kolekciju sa oduševljenjem. Što mi je bilo vrlo drago.

U okviru te manifestacije upoznala sam nekoliko dizajnera iz Srbije, čija dela su me jako oduševila. Previše je njih da bih svakog izdvojila, a moram priznati da bi mi bilo drago, da ih mogu pratiti još više.

Vrlo mi se sviđa ponos, ljepota i temperament balkanske žene.

MajaFermefashion business wear0 Wannabe intervju: Maja Ferme, slovenačka kreatorka

"Volim kad žena voli bit ženstvena"

Tvoje kolekcije su ženstvene i elegantne. Gde pronalaziš inspiraciju?

Trenutno finaliziram novu kolekciju ženskih haljina koje ću predstaviti na Fashion week-u, kao i muška odjela. Inspiracija za kolekciju mi je bio opus poznate američke fotografinje Toni Frisel (Toni Frissell), koja je volela fotografirati uglavnom aktivne žene.

Maja ferme fashion5ok Wannabe intervju: Maja Ferme, slovenačka kreatorka

"Glavna misao kolekcije je: zašto bi lepe haljine štedeli samo za posebne događaje, svaki dan je poseban"

Planovi za budućnost.

Kratkoročni plan uspešna prezentacija kolekcije na Fashion week-u, odmah nakon toga počinjem sa izradom venčanica i maturalnih haljina za sledeće leto, isto tako ću na tržište plasirati novu kolekciju torbica i nakit.

Paralelno sa time sudjelujem na “B2b” projektu, otvorenje najvećeg muzeja tradicionalnih slovenačkih arhitekturnih karakteristika, a nadam se da opet posetim i Beograd.

Poruka za čitaoce Wannabe Magazine-a.

Svaki dan neka vam bude poseban, za to su ovde lepršave haljine Maje Ferme. (smeh)


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments