Marko Marosiuk je mlad i jako talentovan dizajner iz Srbije. Izazvao je pravo oduševljenje na domaćoj modnoj sceni svojom diplomskom revijom “Sorta fairytale”.

Od tada Markove haljine možete videti svuda: od editorijala najprestižnijih modnih magazina do spotova. Sa sigurnošću se može tvrditi da njegovo vreme tek dolazi!

2. Wannabe intervju: Marko Marosiuk

WANNABE MAGAZINE: Kada si shvatio da želis da se baviš modnim dizajnom? Da li je postojao neki presudan momenat da doneseš tu odluku?

MARKO MAROSIUK: Shvatio sam u najranijoj mladosti jer sam kao dete imao kolekciju barbika koje sam stalno presvlačio i kreirao im garderobu. Sva sreća pa sam imao divne žene kraj sebe koje su mi šile te barbie kreacije i koje su odmah prepoznale dar za buduće bavljenje modom.

Kako bi opisao svoje kreacije?

Kao materijalizaciju svega što volim od muzike, filmova, ljudi, osećanja… Kao još jednu vrstu ispovesti, kao zapis iz dnevnika. Upravo zato je moja prva kolekcija, moj diplomski rad, pravljen sa idejom da bude izuzetno ličan i da sjedini sve što smatram da sam JA.

U čemu pronalaziš inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim u svim stvarima koje u meni bude emocije. Nebitno da li je to pesma, film, knjiga, neka scena iz ličnog zivota ili često i osobe koje srećem i upoznajem. Sve što me emotivno uzdrma jeste moja inspiracija.

Da li imaš uzor u svetu dizajnera?

Najzabavnija mi je visoka moda tako da su mi uzori negde uvek bili Galliano i McQueen. Posebno Galliano. Mada mislim da najviše uzora zapravo imam među ljudima koji se ne bave dizajnom.

Da li imaš na umu neki poseban tip žene dok kreiraš haljine?

Da, verujem kako svaki dizajner ima tačnu viziju žene za koju kreira jer je tako lakše stvarati. Ja joj stvorim prvo mentalni i emotivni opis, pa tek onda zamišljam fizički izgled, tako da bih pre naveo neke osobine te imaginarne žene, kao na primer ranjivost, krhkost, emotivnost, osećajnost, nežnost, a ipak ženstvenost i obožavanje raskoša, pa tek onda da je zamišljam i kao tananu lepoticu duge talasaste plave kose do oda.

Kakav je proces izrade tvojih haljina, deluju komplikovano?

Zapravo nije toliko komplikovano koliko se čini. Jedino što ima puno materijala i puno podsuknji i slojeva, ali u osnovi nisu to mnogo komplikovani krojevi ili neobične forme.

rararar Wannabe intervju: Marko Marosiuk

Koje materijale najviše voliš da koristiš?

U ovoj kolekciji sam najviše koristio svilu, muslin i saten da bih postigao utisak raskoši ali i lepršavosti i mekoće. Veliku količinu tila sam koristio podsuknje kako bih postigao željene forme.

Čijem se modnom stilu diviš?

Zaista mogu reći da imam bar 5 modnih ikona. Po mom mišljenju najdivnija osoba koju već jako, jako dugo pratim, obožavam i kojoj se divim je Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker).

Na kome bi od domaćih i stranih dama voleo da vidiš svoje hajine?

Najviše bih voleo da oblačim celu estradu pošto mi je jako zabavna i verujem kako bih svakog mogao lepo da obučem. Što se tiče inostrane estradne scene svakako SJP, njeno visočanstvo – Madonu (Madonna) i moju mnogo obožavanu ali jako retko dobro obučenu Britni Spirs (Britney Spears).

Jovana Nikolić je u svom spotu “Srećan put” ponela tvoje haljine, kako je došlo do te saradnje?

Do saradnje sa Jovanom Nikolić je došlo zato što je moj dobar drug Aleksandar Živković radio scenografiju za spot, a bio je i jedan od reditelja spota pored Denisa Novakovica. Pošto mi je drug još od ranije, bio je upoznat sa mojim pređašnjim radovima i sa samom kolekcijom rekao je kako bi Jovana Nikolić bila savršen model za moju garderobu i kako bi se moje haljine super uklopile u priču spota. Kad sam video Jovanu uživo shvatio sam da je bio skroz u pravu. Jovana je otelovljenje moje zamišljene devojke: prelepa je, ženstvena, mršava i ima dugu talastu kosu, prava barbie-princeza-žena.

9. Wannabe intervju: Marko Marosiuk

Da li si posle toga imao pozive od strane još nekih javnih ličnosti?

Odmah posle Jovaninog spota sam radio za spot Saše Kovačevića i Nikoline Pišek. Mada sam u tom spotu bio samo stilista, a modeli koji se u tom spotu nose su zapravo pretežno garderoba mojih kolega sa klase. Generalno, najviše mi se javljaju devojke koje su se oduševile Jovaninim spotom i naravno mojim stvarima u njemu.

Da li si iznenađen što je tvoja diplomska kolekcija “Sorta fairytale” za relativno kratko vreme doživela tako veliki uspeh?

Zapravo sam presrećan i prezahvalan na okolnostima. U mojoj klasi je diplomiralo 6 samo sa našeg fakulteta, a da ne spominjem samo koliko je to diplomiranih dizajnera kada se saberu svi studenti sa drugih umetničkih fakulteta. Mada volim da verujem da to nisu bile samo srećne okolnosti koliko kvalitet moga rada, i moja iskrena emocija koja je pronašla put do srca publike.

7. Wannabe intervju: Marko Marosiuk

Zbog čega si dao svojoj prvoj kolekciji ime “Sorta Fairytale”?

To je naziv pesme od Tori Amos koju mnogo volim već dugo godina. Mislim da i tekst pesme i muzika i atmosfera odgovaraju onome što sam hteo da postignem kolekcijom.

Da li je teško baviti se dizajnom u Srbiji?

Mislim da sam  još mlad i smatram sebe početnikom, tako da mislim da ne mogu da odgovorim na ovo pitanje. Mada, mislim da je teško baviti se bilo čime u Srbiji a da to nije prostitucija, politika ili kriminal!

Kako devojke mogu da dođu do tvojih haljina?

Vrlo jednostavno, gomila devojaka mi se svakodnevno javlja preko Facebook-a. Onda dogovorimo da dođu do mene, uzmem im mere i u roku od 2 nedelje imaju unikatnu haljinu sa mojim potpisom.

10. Wannabe intervju: Marko Marosiuk

Da li planiraš da napraviš i mušku kolekciju?

Iskreno, uopšte ne pomišljam na to jer su mi muškarci manje zanimljivi u tom smislu i uopšte me ne inspirišu.

Da li pratiš modne blogove?

Naravno.

Pet stvari koji svaka devojka od stila mora da ima u ormaru?

Pod broj jedan bar jednu moju kreaciju, broj dva dobre cipele, broj tri super donji veš, ostalo je manje bitno.

8. Wannabe intervju: Marko Marosiuk

Kakvi su ti planovi za budućnost?

U budućnosti planiram da napravim još mnogo garderobe koju će nositi puno slavnih, manje slavnih i prelepih ljudi. Da stavim još ekstenzija u kosu, krenem na plivanje i upoznam još ljudi koji će uzdrmavati moje emocije. Što se tiče karijere, planovi su mi da napravim novu garderobu koju ću, nadam se, predstaviti na nedelji mode u oktobru. Mada zapravo ne idem naročito daleko u budućnost sa planovima, pošto mi je i sadašnjost prilično popunjena i uživam u njoj.


Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uredjuje svoj blog Fashion Affairs. Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments