On je mlad i talentovan dizajner! Marko Potkozarac Feher nas uvodi u svoj svet mode!

WANNABE MAGAZINE: Kada si i kako zakoračio u svet mode?

MARKO: Ne znam pravi odgovor, mada ja mislim da sam rođen u tom svijetu, bez ijednog koraka, već sam bio tamo. Nekako uvijek mislim da se ljudi rode za ono što trebaju da rade, i da je to samo jedna jedina stvar na svijetu, tako i ja mislim da je moda baš to nešto za mene.

283928 465445650197834 439789891 n Wannabe intervju: Marko Potkozarac Feher

U svetu mode kao da je oduvek

Kako bi opisao modnu scenu u svojoj zemlji?

Modna scena u Bosni, ako generalno gledamo na sve oblasti mode, ne samo dizajnere, moram priznati da se u skorije vrijeme počela razvijati brzim tempom, imamo par dobrih fotografa, blogera, portala, magazina, modela… Opet, ako govorimo o dizajnerima, postoji par dizajnera koji se trude uraditi nešto novo, ostali su već decenijama na istom kroju, ali valjda to “publika” voli… ili nema izbora. Ali zato smo mi tu, mladi koji žele ponuditi nešto novo…

Na čemu trenutno radiš?

Iako je kolekcija nedavno predstavljena, ja sam se već usmjerio u nove pobjede. Naime, radim na novoj kolekciji, mnogo razmišljam o materijalima i bojama koje bih da upotrebljavam, a uz to se malo i odmaram putujući.

984053 475372309205168 421669579 n Wannabe intervju: Marko Potkozarac Feher

Vredno radi na novoj kolekciji

Sa kojim izazovima se susrećeš kao mladi kreator u zemlji koja u modu ne ulaže kao Zapad?

Svaki korak ovdje je izazov. Izazov je pronaći materijal, onda pronaći dovoljno materijala, izazov postaje i svaka ideja. Nemamo showroom ili mjesto gdje bismo mi, mladi dizajneri, mogli da prezentujemo svoj rad. Ali valjda nam već sutrašnji dan donosi nešto bolje, ja ću nastojati sa svojim kolegama da pokrenem inicijativu, te da nađemo način kako da dobijemo showroom. Pri tome, vrlo rado ćemo vas ugostiti.

Reci nam nešto više o svojoj prvoj kolekciji?

Moja prva kolekcija “Virdžina” je nastala iz zadatka koji smo dobili na fakultetu, a zadatak je bio arhitektura i geometrija. Ja sam se trudio da zadatak ispoštujem kroz krojeve koje sam koristio u izradi odjevnih predmeta. “Virdžina” je jednim dijelom inspirisana velikim filmskim uratkom domaće kinematografije u režiji Srđana Karanovića, vezujući se tako za tradiciju, koja još uvijek nije iščezla iz pojedinih “zabiti” Balkana, vješto skrivajući najtamnije porodične tajne. U ovom periodu svi težimo ka ravnopravnosti muškaraca i žena, u svim oblastima života, ja sam htio da zanemarim stereotip o muškom ili ženskom oblačenju, te sam nastojao da kolekcija bude nosiva kako muškarcima tako i ženama.

Da li imaš uzore?

Tako mnogo umjetnika, dizajnera danas postoji, da je gotovo sebično reći da nemamo uzore. Ja ih imam – od uzora u dizajnu, do uzora u načinu življenja. Neki od uzora su Marina Abramović, Đunija Vatanabe (Junya Watanabe), Rik Ovens (Rick Owens), svako od njih na sebi svojstven način.

554943 504738206268578 1234096316 n Wannabe intervju: Marko Potkozarac Feher

Uzori su mu najpoznatiji umetnici

Ko je, po tvom mišljenju, modna ikona svih vremena?

Iako nije estetika koju ja preferiram u dizajnu, na prvu pomisao o modnoj ikoni na pamet mi dolazi neponovljiva Ana Pjađi (Anna Piaggi).

Planovi za budućnost?

Planovi za budućnost ili kako ih volim nazvati – želje za budućnost…

Prvo je, svakako, da završim fakultet i da upišem master u Japanu, to mi je životna želja. Onda, svakako, da radim svoj posao, volio bih i raditi za neke dizajnere u početku, a kasnije i samostalno, vidjećemo sta vrijeme nosi…

Tvoj savet svim mladim kreatorima?

Moj savjet je samo da budu ustrajni u onome što žele, vole i rade. I da nikako ne pokleknu pred komercijalizacijom, individualnost je neophodna.

Fotografije:  Dalibor Danilović i Saša Savičić

Prva fotografija: Daša Gajić


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments