Za njega je moda način izražavanja i igra. Inspiraciju pronalazi na neverovatnim mestima. Upoznajte Matevža!

WANNABE MAGAZINE: Šta moda znači za vas?

MATVEŽ: Za mene moda predstavlja dve stvari. Jedna stvar je mogućnost da se izrazim – misli, ideje, način gledanja na svet. Time se vodim prilikom dizajniranja kolekcije. Druga stvar je razmišljanje o modi kao o igralištu. Na neki način mi dizajneri se igramo sa idejama prilikom stvaranja nove kolekcije, koju će kupac nositi na svoj način. Uvek inspiriše kada vidite nekog dobro obučenog ili nekog ko nosi nešto što si ti napravio ali na drugačiji način, ne onako kako si očekivao. To je odlično!

mfaganel fw2012 1 Wannabe intervju: Matevž Faganel, slovenački modni kreator

Moda kao umetnost

Kako biste definisali modu u vašem gradu?

Mislim da Ljubljana ima mnogo različitih stilova. Sa svakom generacijom dolazi novi talas. I mladi i stariji tinejdžeri, ljudi u ranim dvadesetim, podsećaju me na mene pre 10 godina.

Kako biste opisali modnu scenu u Ljubljani?

Mislim da je sjajno što sada imamo nedelju mode u Ljubljani. Ona pomaže da se razvije svest o modi, i postoji veliko interesovanje javnosti za modu. Primetio sam oko sebe mnoge velike talente, kao što su Ivan Roko, Sanja Grcić, Peter Movrin, Nina Šušnjara i mnogi drugi.

mfaganel fw2012 4 Wannabe intervju: Matevž Faganel, slovenački modni kreator

Igra kroja i svetla

Kada ste shvatili da želite da postanete modni dizajner?

To je nešto što sam oduvek želeo. Osećam se blagoslovenim jer istovremeno moj posao predstavlja i moje zadovoljstvo.

Koji je bio prvi odevni predmet koje ste vi dizajnirali?

Postoje neke stvari koje sam kao mlad napravio za svoju mamu. Ali prvi “zvanični” komad uradio sam za svoju prijateljicu Tinu Zajc, koja je u to vreme bila mis Slovenije, kada je prisustvovala dodeli “Viktori” nagrada.

mfaganel fw2012 6 Wannabe intervju: Matevž Faganel, slovenački modni kreator

Više od trenda

Nedelja mode u Sloveniji i nova kolekcija. Kako je sve proteklo?

Ova kolekcija je logičan nastavak moje jesenje kolekcije za jesen 2012. Prethodno sam bio inspirisan elementima zemlje i vatre, a sada su me nadahnuli elementi vetar i vode. Kolekcija je veoma je eklektična, grafika prati liniju tela. I naravno, romantika je uključena u nju. Ona oslikava modernu ženu, elegantnu, sofisticiranu i cool.

Fotografije: Dejan Nikolić


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

cleardot Wannabe intervju: Matevž Faganel, slovenački modni kreator
Comments