Talentovan i predan radu, Majkl (Michael David Adams) svakom svojom fotografijom stvara bajku u malom. Upoznajte ovog kreativnog umetnika i njegov rad.

WANNABE MAGAZINE: Recite nam nešto više o svojim počecima i o tome šta Vas je nateralo da postanete fotograf. Kako ste počeli sa fotografijom?

MAJKL DEJVID ADAMS: Studirao sam muziku, ali nakon što sam napustio školovanje, počeo sam da pozajmljujem foto-aparate i da eksperimentišem sa prijateljima – različite poze, različite priče, neka sigurna i neka ne tako sigurna snimanja, svakog dana sam pomerao granice onoga što je prihvatljivo. Kasnije, dok sam pomagao prijateljici u sastavljanju njenog portfolija (diplomirala je na odseku za šminku i trebalo je da napravi book), shvatio sam da je to moj poziv – fotografisanje modela, modna i beauty fotografija. Nakon što sam “ispucao” prvih nekoliko rolni filma, moj život je odjednom postao veoma jasan. Otkad sam imao 13 godina, uvek sam bio duboko povezan sa umetnošću, crtanjem, slikanjem, uljanim i akrilnim bojama, kao i crno-belom fotografijom. Međutim, odjednom je bilo jasno da mi je suđeno da budem modni fotograf.

427651 10150627664499185 86639219184 8939300 263821268 n1 Wannabe intervju: Michael David Adams

Editorijal za magazin "Harper’s Bazaar"

“Ritam grada” – modni editorijal za meksičko izdanje časopisa “Harper’s Bazaar”, nešto je najnovije što ste uradili. Gde ste pronašli inspiraciju za ovaj editorijal?

Za ovo izdanje “Harper’s Bazaar”-a želeo sam da se fokusiram na trendove koji će biti dostupni u nadolazećoj sezoni. Hteo sam da ih prikažem smeštajući ih u okvir “grada”. Takođe, želeo sam taj osećaj da prenesem i u studio slikajući pozadinu koja će ličiti na slobodu neba, bilo da je to ovde u Njujorku ili bilo gde na svetu. Sarađivao sam sa svojim stilistom, Njuhartom (Newheart), i hteli smo da ilustrujemo kako odeća može da liči na grad: iako grad nekad može da se čini veoma crno-belim, ipak, gde god da pogledate, uvek će se negde pojaviti neka zabavna boja.

Šta biste rekli da je najvažniji faktor u stvaranju dobre fotografije?

Jednostavno, uhvatiti pravi trenutak – u fotografiji se radi o mirnoj slici. Stoga, bez obzira na to šta je vaš objekat, kako slikate ili kakvu opremu imate, hvatanje pravog trenutka tako da se posmatrač oseti povezanim sa fotografijom, stvarajući neku sopstvenu priču u vezi sa njom, to je ključ fotografije.

393303 10150483959114185 86639219184 8458539 568697091 n1 Wannabe intervju: Michael David Adams

Jednostavno predivno

Sarađivali ste sa mnogim poznatim ličnostima, između ostalih i sa Karimom Rašidom (كريم رشيد, Karim Rashid). Kako je bilo raditi sa njim?

Karim je sjajna osoba! Otvorio nam je vrata svog doma i bio veoma ljubazan i srdačan. Kuća mu je prepuna njegovih dela. Iako je on bio centar našeg snimanja, više smo ga zanimali mi i ono što radimo. Sjajno smo se zabavili radeći sa njim, a on nas je ujedno pozvao i na svoju izložbu naredne nedelje u Čelsiju. Bilo bi super kada bi sve poznate ličnosti bile tako divne kakvi su on i njegova supruga!

U čemu je, po vašem mišljenju, moć fotografije?

Fotografija navodi ljude da “osećaju”. Kao ljudska bića, opsednuti smo gledanjem slika sebe ili drugih koji rade ono što mi volimo ili ono što bismo voleli da radimo. Po prirodi smo voajeri. Naša mašta može da nas odvede na mesta na kojima bismo želeli da budemo, a fotografije koje prikazuju takve fantazije samo jačaju naše misli i otvaraju vrata za neke nove. Kao fotografi, mi stvaramo te fantazije i “hvatamo” te trenutke kako bi druge ljude mogli da obuzmu snovi.

226286 10150192831939185 86639219184 6658257 978469 n1 Wannabe intervju: Michael David Adams

Moć fotografije je velika

Na kojim projektima trenutno radite?

Sada završavam još nekoliko snimanja u Majamiju. Obožavam da slikam u blizini i oko vode. U martu imam još nekoliko poslova koji me očekuju u Majamiju. (I nadam se da ću se uskoro vratiti u Hrvatsku i Srbiju. Čak ću možda početi da vodim neke fotografske radionice u Hrvatskoj ili Budimpešti, videćemo!) Takođe, radim i na nekim projektima sa strane, a tiču se muzičke i plesne industrije. Biće zabavno videti kuda će me sve to odvesti.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Prevod sa engleskog: Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments