N+TC je revolucionarna aplikacija koja povezuje više od 65 miliona žena širom sveta koje se bave fitnesom. Ona im omogućava da rade vežbe, koristeći je kao personalnog trenera. Ovoj zajednici od nedavno pripada i kajakašica Milica Starović, koja nam je o svojoj svakodnevnoj rutini vežbanja i treninzima, govorila u intervjuu za naš magazin.

milica starovic 2 Wannabe intervju: Milica Starović, kajakašica

WANNABE INTERVJU: Na koji način bi motivisala devojčice da se bave kajakom?

MILICA STAROVIĆ: Volela bih da rezultati i uspesi koje postižemo i medalje koje donosimo u Srbiju motivišu sve ljude da se aktiviraju i upoznaju bolje sa našim sportom, koji je zaista predivan i ima prostora za sve, od omladine do starijih generacija, odnosno od rekreativnog bavljenja do profesionalnog, vrhunskog sporta. Osim što je fizička aktivnost važna za zdrav psiho-fizički razvoj, ako ta činjenica ne deluje motivišuće na devojčice i dečake, onda mislim da bi ih svakako privukla lepa građa i figura koju “obezbeđuje” bavljenje  ovim sportom, a na to još dodajte uživanje na vodi, jer je stvarno specijalan osećaj kada se savlada ravnoteža i nauči da se vesla kajak. Osim toga kontakt sa prirodom je nešto u čemu svi uživaju, a naša zemlja ima predivne predele i sjajne uslove za bavljenje kajakom.

Kako izgleda jedan dan profesionalnog sportiste?

Dan profesionalnog sportiste nije preterano zanimljiv, ali je zato preterano naporan. Treniranje je naravno glavna stvar, ali je takođe važno da imamo zdrave obroke i dovoljno sna. Ustajem rano, što mi ne pada teško jer sam jutarnji tip osobe i obožavam jutro i osećaj koji mi stvara- “Sad ću da iskoristim ovaj dan.” Imamo tri treninga tokom dana, zavisno od pripremnog dela u kojem se nalazimo. Zimi imamo bazične pripreme, što podrazumeva mnogo trčanja, plivanja i rada u teretani da bi bili što spremniji i u što boljoj formi kada počnu takmičenja. Sada kad nam je u toku takmičarska sezona, imamo takođe po tri treninga dnevno, dva treninga na vodi i treći kao trčanje ili teretana. Treniram i pripremam se u Mađarskoj, a kada sam kod kuće u Novom Sadu, uz treninge, nađem mesta i za kafu sa drugaricama i opuštanje sa porodicom.

milica starovic 1 Wannabe intervju: Milica Starović, kajakašica

Na kojim vodama najviše voliš da treniraš?

Naš sport zahteva mirnu vodu, koliko je to moguće, zato nam svima najviše prijaju mirne reke, jezera. Kajak je sport na otvorenom, pa su uslovi dosta promenljivi, ne možemo uticati na vetar i na talase, što u mom slučaju ne predstavlja problem, jer sam dete sa Dunava, naviknuta na “divlju” tekuću vodu, i iskreno, na Dunavu u Novom Sadu najviše volim da veslam i da se opuštam nakon treninga.

Kako je aplikacija N+TC promenila tvoju svakodnevnu rutinu treniranja?

Nije mnogo promenila jer nam je svaki korak gotovo isprogramiran, zna se uvek tačno kad šta radimo, ali je N+TC aplikacija svakako učinila trening zanimljivijim. Koristim je najviše prilikom trčanja, dođe mi kao dnevnik treninga. Takođe sam otkrila mnogo dobre vežbe istezanja koje su veoma važne i neizostavni deo treninga i u tom smislu mi je stvarno pozitivna promena u treniranju.

milica starovic 4 Wannabe intervju: Milica Starović, kajakašica

Da li se preko nje povezuješ i razmenjuješ iskustva sa sportistkinjama po svetu?

N+TC aplikacija mi se mnogo sviđa, jer zaista deluje motivisuće, svako može da je koristi jer je vrlo jednostavna i potrebno je samo malo volje da se čovek pokrene, pronađe određen program treninga za koji je zainteresovan, a ima ih mnogo, za svakoga. Kao da uvek imate partnera za trening i odličnog trenera koji vas pokreće na rad, meri vreme i bodri. Pritom, uz određeni program koji se odabere, nisu neophodni specijalni rekviziti i oprema, već sa svojom telesnom težinom može da se uradi odličan trening.

Kako se oblačiš za svakodnevnu rekreaciju, kada nisi u kajaku?

Za treninge van kajaka, kada nismo na vodi, sportska oprema koju koristim zavisi od treninga, da li je teretana ili trčanje u pitanju. Najvažnije je naravno da oprema bude udobna i da mi je prijatno u njoj. Tu spadaju razne majice, šortsevi, helanke, topovi… Ako je u pitanju udobnost, prijatnost, kvalitet opreme i ako još hoću da se osećam dobro i lepo, onda izbor pada na Nike opremu koja mi sve to pruža.

milica starovic 3 Wannabe intervju: Milica Starović, kajakašica

Šta je tvoj glavni motiv za bavljenje ovim sportom?

Kajak je moja velika ljubav, koja mi je pružila neverovatne doživljaje. Iako ume da bude ponekad naporno, stresno i psihički i fizički i ima mnogo odricanja zarad rezultata, odvojenost od porodice i zemlje, mnogo napora i truda se ulaže, ali se zaista sve isplati kada se postigne rezultat i uspeh, nakon pobede i dobro odveslane trke, to zadovoljstvo i sreća naplate sve i svaka žrtva je tada vredna toga. To je ono što me drži i ne pušta.

Olivera Denčić

Comments