Diplomirani inženjer i novinar. Internet i poslovni konsultant. Vlasnik konsultantske “Internet agencije” i osnivač agencije “HomePage” samo je krnji opis našeg današnjeg sagovornika Miloja Sekulića, zato ćemo ovog puta prepustiti stručnjaku da o sebi govori. Prva vrata sa desne strane, izvolite!

WANNABE MAGAZINE: Gospodine Sekuliću, biću iskrena i slobodna da primetim, Vaša biografija je jedna od bogatijih, sećam se jedne anegdote na tu temu kada je na seminaru koleginica izjavila: “Ako želiš da prođeš odnose sa javnošću i internet poslovanje od A do Š, počneš da radiš to od rođenja kao Miloje Sekulić”. Kada ste se zaista otisnuli u poslovne vode i napravili tako zavidno iskustvo?

MILOJE SEKULIĆ: U vreme kada sam rođen internet je bio samo još jedna hladnoratovska zamisao tako da se počeci mog profesionalnog bavljenja njime, a na neki način i stalno isprepleteno sa tim medijima i PR-om, povezuju sa mnogo poznijim godinama, mada sam u novinarstvu na neki način ali amaterski stalno još od osnovne škole. Internet mi je u život ušao na studijama preko akademske mreže, tamo negde od ‘97. do 2000. sve se svodilo mahom na kontakte sa drugarima koji su se iselili iz Srbije i na pokušaje surfovanja uz sada nezamislive brzine koje su tadašnji modemi prikačeni na telefonske linije postizali uz pucketanje i pucanje veze. 2000. godine Alternativna akademska obrazovna mreža pokreće poslediplomske studije čiji je fokus bio na različitim aspektima primene interneta. U vremenu posle rata, bombardovanja i depresije koje su doneli prijala su nova saznanja i poznanstva. Te godine moja Tijana i ja osnivamo agenciju “Marketing TiM” da bismo se profesionalno bavili internetom. Vreme za to još nije bilo zrelo pa je ona kratko potrajala, a u novinarstvo, od koga sam živeo narednih par godina, ušao sam prvenstveno da bih popularizovao primenu interneta i objašnjavao koji su najbolji načini za to.

Sada kada znamo početak, predstavite nam svoj radni opus, šta sve radite i čime se bavite?

U poslednjih desetak godina generalno komunikacijom, kao novinar urednik, PR… dok je od 2007. fokus na digitalnim komunikacijama. Pomažem ljudima da lakše komuniciraju, bolje se razumeju, više i lakše zarađuju… ukratko da im život bude lepši tako što će koristiti internet i druge komunikacione kanale koji su nam na raspolaganju. U poslednje vreme fokus mi je na društvenim mrežama, a posebno su mi zanimljive aplikacije za razne vrste gadgeta.

Vi promovišete e-knjige, produbljujete svest korišćenja interneta i ukazujete na mnoge mogućnosti i kvalitete koje on pruža. Kako se opredeljujete za određene knjige koje se mogu naći na Vašem blogu?

Iskreno mislim da knjige pronalaze mene. Kada sam bio mlađi čitao sam mnogo i strastveno, ali je izbor dostupne literature bio mnogo slabiji i po broju i po obuhvatu naslova. Uspeh “E magazina”, poslovnog mesečnika koji sam uređivao i vodio od sredine 2003. do početka 2007, zasnivao se upravo na zanimljivim i kvalitetnim tekstovima o novim metodama poslovanja koje su bile nepoznate u Srbiji, a pisali su ih retki u njih upućeni domaći praktičari. Danas je na tržištu pravo bogatstvo literature, ali se dešava zanimljiv fenomen. Blogovi i šerovanje tekstova kroz društvene mreže postali su, pa skoro, dovoljan izvor informacija. Zato i kažem da sada informacije nalaze mene.

Veliki deo Vaše karijere prožima PR konsalting koji se opet provlači kroz web promociju, kakvi su bili počeci i osnivanja ovog vida promocije? Poznato je da u Srbiji ljudi teško prihvataju ono što im je novo, nepoznato…

Rečenica “Možete da se ne bavite internetom, ali se on već sigurno bavi vama” koja se često citira i po kojoj sam poznat nastala je u očajanju kao poslednji argument potencijalnom klijentu koga nikako nisam mogao da ubedim da treba da obrati dužnu pažnju digitalnim komunikacijama, odnosno u to vreme pre pet godina internetu. Neprihvatanje očiglednog mi je i danas posle tolikih godina pokušaja da ispromovišem poslovnu upotrebu interneta prilično neobjašnjiv fenomen. Jedini koliko-toliko prihvatljiv odgovor je da se u Srbiji u suštini radi o poslovanju koje se ne zasniva na tržišnim principima, pa samim tim imperativ nije na ubrzanju i pojeftinjenju poslovanja koje digitalna komunikacija pruža. Žalosno je, ali je tako. Dobra vest je da se to menja veoma brzo, posebno u proteklih godinu dana. Poseban napredak se vidi u korišćenju efikasnih, a cenovno prihvatljivih metoda online oglašavanja (Google pretraga, kontekstualno oglašavanje) i kod korišćenja društvenih mreža u poslovanju.

kao konsultant Wannabe intervju: Miloje Sekulić

“Možete da se ne bavite internetom, ali se on već sigurno bavi vama”

Od 2007. godine direktor ste Sektora za online PR u agenciji “McCann Erickson Public Relations”, a radeći u velikim kompanijama proglašeni ste za temelj E-PR struke. Objasnite našim čitaocima šta to predstavlja i od kolikog značaja može biti u poslovanju?

Jednostavno je, samo treba pratiti šta se dešava u svetu i u Srbiji. Točak istorije ne može da se vrati nazad. Opšte mesto korišćenja interneta u promociji je da se u Velikoj Britaniji trenutno više troši na online nego na oglašavanje na TV-u i to je pravac kojim se ide. U Srbiji je od početka ove godine ugašen jedini štampani poslovni nedeljnik i jedan od dva vodeća IT mesečnika. Nedavno je vebom prostrujala informacija da nijedna dnevna novina nema tiraž veći od 100,000 primeraka. Možda je ovo i netačno, ali je činjenica da na sedam od deset razgovora sa potencijalnim klijentima čujem “Želimo da probamo veb, ovo što radimo više ne daje rezultate”. Činjenica je i da je Srbija na začelju liste evropskih zemalja po procentu sredstava koji se od svih komunikacionih aktivnosti daju na online komunikaciju. Ovo će se naravno menjati, a po brzini promene znaćemo postaje li nam privreda konačno konkurentna ili smo još u žabokrečini dogovorne ekonomije i monopola svake vrste.

Već 2009. radite i kao direktor online izdavaštva u firmi “Futuremedia”, koja se bavi novim kanalima komunikacije: internet izdavaštvom i korporativnim izdavaštvom (biznis izdanja u elektronskoj i štampanoj formi), koliko je svest i naše e-tržiše razvijeno i da li se možemo nadati boljoj budućnosti?

Osnivanje “Futuremedije” bilo je posledica vizije dva čoveka koji su duboko i dugo u svetu komunikacija. Robert Čoban, novinar, izdavač i osnivač “Color Press grupe” i dr Borislav Miljanović, novinar, komunikolog i osnivač PR agencije “McCann Ericskon PR”, danas “Represent Communications”, shvatili su kojim pravcem se mora ići. Brojnost i sve bolji finansijski rezultati online izdanja “Color Press Group” i raznolikost ponude u oblasti online komunikacije koju pruža sve brojniji E-PR tim “Representa” potvrda su da su bili u pravu.

Što se razvijenosti tržišta online izdavaštva tiče dosta sam već rekao u odgovoru na prethodno pitanje. Uostalom ovaj intervju će izaći u mediju koji ne postoji kao štampano izdanje, a uspešno se razvija i raste i po poseti i po obimu poslovanja u protekle dve godine. U vremenu kada se print gasi nastaju: “Wannabe Magazine”, “Trojka”, “Telegraf”, “Moodiranje” i “Njuz” (da nabrojim samo najuspešnije), a javna je tajna da sajtovi dnevnih novina imaju veću posetu nego što je tiraž štampanih primeraka. World goes digital i to je jednostavno to.

Vaša nova agencija “Homepage” nastala je grupisanjem četiri manje agencije od kojih je jedna i vaša konsultantska Internet agencija. Šta je uzrokovalo ovaj potez i kakvi su prvi rezultati, kako je tržište odreagovalo?

Digitalna komunikacija je toliko široko polje, po tehnologijama posebno, da je specijalizacija neophodna. Sa druge strane klijentima je potreban jedan kontakt, jedan centar odakle se komunikacijom rukovodi, na kraju krajeva jedan entitet koji može da dȃ rešenje tipa “ključ u ruke”. Sada na jednom mestu i uz podršku renomiranih agencija u oblasti zakupa online medijskog prostora imaju kompletno rešenje iz oblasti digitalne komunikacije sa fokusom na društvene mreže u čemu “Homepage”, zahvaljujući nasleđu agencija osnivača, a prema merenju sajta “Socialnumbers” prednjači u domaćem digitalnom prostoru.

Što se efekata udruživanja tiče mogu da vam kažem da se sinergija pokazala u svoj svojoj veličini. Samo za prva dva meseca zajedničkog poslovanja uradili smo i fakturisali više nego što su sve agencije pojedinačno fakturisale tokom protekle godine. Trenutno radimo na tridesetak projekata od razvoja aplikacija i izrade i promocije sajtova, njihovog pozicioniranja na pretraživačima, prisustva na društvenim mrežama i online PR sve naravno protkano planiranjem i, za duži period angažovanja, izradama strategija online prisustva. Trenutno je u agenciji stalno angažovano dvanaest osoba u Novom Sadu i Beogradu, a imamo i honorarne saradnike. Iskreno od posla koji imamo ne stižemo da završimo naš sajt, a kraj avgusta je krajnji rok koji smo za to sebi postavili. Nije u redu da, kako se kaže, obućaru budu probušene cipele.

miloje 1 Wannabe intervju: Miloje Sekulić

Kada su društvene meže u pitanju raduje me sve veći broj aktivacija koje podrazumevaju kombinaciju aktivnosti na njima i offline aktivnosti

Da podsetimo, radili ste i interent promociju na Facebooku za novosadski bend Ritam nereda, koji sada broji više od 100,000 članova na Facebook Fan Pageu, koliko je promocija preko ove socijalne mreže validna i realna?

Da radili smo za njih, ali i za “Koncert godine” u Novom Sadu, Sensation White, Nike, “Vapiano”  restoran u Beogradu, ali i u Sarajevu, itd. To lepo može da se isprati na našoj strani na “Socialnumbers”-u čiji smo i partner za Srbiju. Činjenica je da je kod nas u ovom trenutku na Facebooku skoro tri i po miliona registrovanih profila iz Srbije. Neka ih je i 20 ili 25% lažnih ili višestrukih i korporativnih ono što ostane je opet zastrašujuće veliki broj. Ispada da skoro svakog korisnika interneta u Srbiji možete na neki način sda usretnete tu. Ako način komunikacije prilagodite činjenici da je u pitanju društvena mreža i više dajete nego što tražite, a ponajmanje se reklamirate, uspeh vam je zagarantovan ma kakvi da su vam ciljevi. A ciljevi mogu da budu zaista razni od publiciteta, preko građenja ili održavanja poznatosti i podrške brendu do indirektne ili direktne prodaje, odnosno naručivanja. Mi imamo jako dobra iskustva u prikupljanju kontakata osoba zainteresovanih za neku uslugu i možemo, što najčešće i činimo, da klijentima dajemo garanciju za numerički iskazane ciljeve prisustva na Facebooku. To nam priroda samog interneta koji se zasniva na IT infrastrukturi omogućava.

Kakvo je po Vašem mišljenju tržište online oglašavanja kod nas, da li vredi ulagati?

Svakako da vredi ulagati u razvoj medija koji će biti nosioci oglasnog prostora i drugih načina da se dopre do klijenata, što vi i činite, i to dobro. Mislim da će uskoro doći do otrežnjenja oglašivača u vezi sa efektima koje im klasični mediji i drugi nosioci reklamne poruke, a tu prvenstveno mislim na višestruko prekobrojne bilborde, donose. U jednom trenutku će se pojaviti deficit ne samo pozicija nego i načina za kreativan prenos poruke digitalnim putem. Dve su stvari bitne za osobe koje razvijaju online portale. Jedna je strpljenje. Već ste je pokazali i vi i kolege, ali verujte mi da vaše vreme ubrzano dolazi. Tu bi dobro došao zajednički nastup, bar ovih pet novijih portala koje sam napred naveo, ka agencijama, ali prvenstveno ka oglašivačima u smislu objašnjavanja efekata i prednosti online oglašavanja i šire posmatrano online prisustva. Druga osobina koju morate da imate je fleksibilnost, da se sva ponuda ne svede na “evo zakupite baner”. Ne mislim pritom na varijante sa plaćenim tekstovima što je loša praksa kopirana iz printa koja je em neefikasna po zakupca em vebu neprimerena. Umesto toga ponudite oglašivačima široku lepezu proizvoda na vašim sajtovima od anketa, widgeta, igrica, itd… a često prezauzetim agencijama ponudite kreativnu pomoć u realizaciji klijentovih planova komunikacije. Time ćete pomoći u razvoju tržišta, a najviše ćete u stvari pomoći samima sebi.

Koja je grana budućnosti Interneta u Srbiji?

Gledano šta se u svetu dešava čudi me da nas mimoilazi moda vertikalnih društvenih mreža, tj. mesta okupljanja osoba koje zanima jedna ili više srodnih tema. Verovatno je u pitanju plitko tržište, tj. nedovoljan broj osoba sa specijalizovanim interesovanjima. Ako digitalne komunikacije posmatramo šire od interneta, raznorazne aplikacije su nešto što nije budućnost nego naša stvarnost samo treba da se i komercijalizuje zanimanje za njih i nezadrživi rast broja pametnih spravica u opticaju. Kada su društvene meže u pitanju raduje me sve veći broj aktivacija koje podrazumevaju kombinaciju aktivnosti na njima i offline aktivnosti.

Kao predavač E-PR-a šta biste za kraj savetovali mladima koji su zaineresovani za saradnju ili posao u toj struci?

Da budu prisutni online, probaju, uče, pitaju… pogreše pa se isprave. I da nikada, ali nikada i nigde ne kažu: “Ja ne ustajem iz kreveta bez €1,000”. Ovo nije nuklearna fizika i uči se samo uz rad. Trenutno na polju digitalnih komunikacija, a posebno u oblasti društvenih mreža ima više lepog, kreativnog i dobro plaćenog posla nego ljudi koji su spremni da počnu odmah da ga rade.


Ana Milošević apsolvent novinarstva igra glavnu 24časovnu ulogu svog života nadajući se da će daske koje život znače postati realnost. Obožava fotografiju, pisanu reč, stvaranje. Racionalni hedonista, ne može bez muzike i prijatelja, prezire površnost i ljudsku glupost. Nezamisliva bez osmeha. Energična. Radi na 120% i farba se u plavo da zavara neprijatelja.

Comments