Predstavljamo vam novi talenat, devojku čije su mogućnosti i želje beskonačne jer svoje divno genijalne ideje uvek prenese na papir ili komad odeće. Pročitajte u nastavku šta ima da kaže o sebi i svom radu.

WANNABE MAGAZINE: Ko je Nataša Kekanović?

NATAŠA: Drugi kažu blesav, pozitivan devojčurak, a ja dodajem i neko ko je svoj život posvetio umetnosti. Upravo zahvaljujući umetnosti ja živim u svetu koji, vođena trenutnim osećajem, sama stvaram četkicom, olovkom ili bojom na papiru ili platnu. Taj moj svet je mnogo lepši i živopisniji od ovog realnog. To je svet koji mi, kroz stvaralaštvo, donosi zadovoljstvo postojanja. Završila sam srednju dizajnersku školu u Beogradu, i nedavno diplomirala na Visokoj tekstilnoj strukovnoj školi za DTM, na smeru dizajn odeće i tekstila.

Kako bi definisala inspiraciju, šta je potrebno da bi se ona pokrenula? Je l’ povezana sa motivacijom?

Inspiracija je osećanje koje nas pokreće da stvaramo. Vrlo bitan faktor u umetnosti.
Inspiraciju možemo pronaći u svemu, ona dolazi iz srca. Lepi ili loši trenuci nas mogu nadahnuti da stvaramo. Inspirativni nam mogu biti ljudi, razna umetnička dela, muzika, sećanja, ljubav, patnja… Sve što nas okružuje u životu. Inspiracija dolazi sama. Izvire iz života koji nas u svakom trenutku, svakodnevno i uvek okružuje, s tim što intenzitet njenog izviranja ili naviranja, kako god želite, nije uvek isti. Ponekad navire jako, u talasima, a nekad zasvetli šaljući svoj sjaj kroz koprenu magle, ali uvek je tu i nikada nisam bez inspiracije. A, kada je ispiracija tu onda vas ona motiviše da stvarate. Bez motivacije, inspiracija bi ostala samo izvor koji ne hrani, a takođe bez inspiracije nema motivacije, zato inspiracija i motivacija zajedno predstavljaju energetsku snagu svakog umetnika, pa dakle i mene.

Tuzan covek crtez Wannabe intervju: Nataša Kekanović

Delić onoga što možete videti na Natašinoj izložbi

Da li smatraš da veliki broj javnih ličnosti sebe deklariše kao neku vrstu umetnika? Koliko je to protivrečno, moralno ili normalno?

Umetnici su slobodni stvaraoci koji svet žele da učine lepšim. Cenim umetnika koji ume da stvori dobro delo, ali ne želim da govorim o tome ko sebe treba da naziva umetnikom. Pre svega, pravog umetnika će svet sam prepoznati, ponekad nema potrebe za dokazivanjem. Ko u sebi nosi talenat i spreman je da ga razvija verovatno će i postati umetnik. Samo budite ono što jeste, i kao biće i kao ličnost, prepustite se slobodi mašte i pretočite emocije u kreativan rad.

Izuzetno si talentovana za crtanje, slikanje i modnu ilustraciju. U čemu više uživaš?

Podjednako volim sve. Kod mene je sve vezano za trenutak. Eto, danas slikam, juče sam bila modni ilustrator, a sutra ću verovatno da crtam. Vrlo često ljudi moje modne ilustracije nazivaju slikom, jer se kroz njih provlače sve likovne tehnike i velika sloboda u njihovom kombinovanju.

Kada i na koji način se javila ljubav prema ovoj vrsti umetnosti?

Oduvek nosim umetnost u sebi. Od malih nogu sam volela da crtam i da se umažem bojama. Često bih kao mala sve mamine knjige ili sveske sa receptima ukrasila nekim od mojih dela. Naravno, sazrevši kao čovek uvidela sam da je umetnost moj život, a da je ova vrsta umetnosti ono polje na kome se mogu ostvariti sve moje želje, htenja i emocije te mi nije bilo teško krenuti putem “kojim se teže ide“.

Covek robot fotografija Wannabe intervju: Nataša Kekanović

Delić onoga što možete videti na Natašinoj izložbi

Konkretno, odakle crpiš motivaciju za svoja remek dela? Šta te pokreće?

Inspiracija i motivacija su neodvojivi. Zajedno oni daju stvaralačku energiju umetniku. Još kada je to sve utemeljeno na ljubavi prema umetnosti, onda motivacije ima na pretek. No, kada je motivacija u pitanju, svakako, neću i ne mogu isključiti ni moju veliku želju da napredujem i usavršavam svoja znanja i veštine u ovoj oblasti umetnosti.

Period od 29. oktobra do 1. decembra je za tebe izuzetno važan i drag. Po čemu će tvoja predstojeća prva izložba biti specifična, zapažena i zanimljiva?

Vrlo drag, pa to je moja prva samostalna izložba. Na mojoj predstojećoj izložbi, u divnom ambijentu kafe-knjižare “Meduza”, imaćete priliku da vidite moje ilustracije, slike, crteže i jedan deo mini kolekcije mog diplomskog rada. Dela su raznolika, puno truda i mašte je uloženo. Učinite mi tu čast, dođite, zavirite u moj svet i uverite se da stvaram zanimljivu umetnost. Takođe, želim da iskažem veliku zahvalnost mom prijatelju Davidu Pujado, koji igra veliku ulogu u organizaciji cele izložbe.

Koji su ti planovi za budućnost? Imaš neke neostvarene želje?

Planovi za budućnost su mi dalje umetničko usavršavanje, i nadam se saradnja sa ljudima koji u tome mogu da mi pomognu. Planiram da završim specijalističke studije, i volela bih da pronađem dobar posao koji ću da radim od srca, a to je moguće samo ako radimo ono što volimo, u mom slučaju je to povezano sa slikarstvom, crtanjem, modnom ilustracijom i modnim dizajnom. Velika i neostvarena želja mi je bila da studiram savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti. Uspela sam da upišem željeni smer, ali ne i da se finansiram iz budžeta države. Zbog finansijske situacije samofinansiranje nisam mogla da priuštim. Druga, za sad neostvarena želja su mi master studije u inostranstvu, koje trenutno nisu moguće iz istih razloga.

Natasa Kekanovic Wannabe intervju: Nataša Kekanović

Umetnica koja svojim remek-delima privlači pažnju


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments