302143 292112214148572 100000493869838 1251282 1494816350 n1 Wannabe intervju: Nenad Janjatović

Nenad inspiraciju pronalazi u kratkim rokovima

On je stilista modnog magazina, kreativan do neba i uvek nasmejan. Upoznajte Nenada Janjatovića!

WANNABE MAGAZINE: Ćao Nenade! Nedavno si proslavio rođendan. Koji te je poklon posebno obradovao?

NENAD JANJATOVIĆ: Prijatelji koji su se u ponoć pojavili iz Novog Sada na mojim vratima sa tortom. Od malina. Šta čovek još može da poželi? (Čovek u mojim godinama.)

Moda i ti. Ispričaj nam kako je počela vaša priča.

Slučajno. Za vreme studiranja otišao sam u Replay i pitao da li im treba radnik, pošto sam želeo da krenem da zarađujem i budem finansijki nezavisan (bar u nekom, malom delu) od roditelja. A u butiku je najlakše raditi. Ne želim da neko tvrdi drugačije. Ne postoji opravdanje za neprijatne prodavce. A srećem ih i danas.

Od prodavca sam krenuo da se bavim merchandizing-om, pa uređivanjem izloga, da bih nakon tri meseca otišao u Italiju da biram kolekciju. Posle su usledili drugi brendovi i jedna od omiljenih pozicija – uređenje izloga u Zari.

Stil se gradi, stil se kupuje ili nešto treće?

Treće bi bilo: sa stilom se rađa. A mogu i prve dve opcije. Kako vam drago. Pretpostavljam da nekim ljudima nije bitno kako se dolazi do rezultata već sam rezultat.

Kako bi opisao lični stil?

Prepoznatljiv. To je jedino bitno. Znači da ga imam.

Za Karla Lagerfelda moda je prolazna, opasna i nepoštena. Kako bi je ti definisao?

Kao trenutnu, precenjenu i podmuklu. Ne bavim se modom previše. Ono što mene impresionira je nečiji stil. Sa tim se rađate. Moda postoji da biste se služili njome, a ne da bi upravljala vama.

300135 182984025118384 100002203647251 394285 1623003545 n Wannabe intervju: Nenad Janjatović

"Sve je u stilu"

Modni blog ili modni časopis, i zbog čega?

Ne pratim modne blogove. Iskreno. Zapravo, ne pratim ih u ovom blazirano-savremeno-opsesivno-pomodarskom smislu. A ima ih previše za moj ukus. Danas su svi blogeri ili fotografi. A većina ne zna šta radi. Papir je moj izbor.

Modnu scenu u Srbiji definišu na razne načine. Koje epitete bi upotrebio da je opišeš i zbog čega?

Moda u svakoj zemlji se definiše na različite načine. Kakva zemlja – takva moda. Drago mi je, ti ljudi koji i dalje, uprkos svemu rade i kreiraju – jesu za svaku pohvalu. Verujte mi, za to su potrebni veliki snovi.

Omiljeni trend ove sezone i predloži nam kako da ga nosimo?

Ne treba da se pokoravamo trendovima samo da bismo bili prepoznati u nekim krugovima kao “moderni”. Trendovi su stvar na kojima modna industija zarađuje. Ali ako gledam šta me je vizuelno očaralo od onoga što su dizajneri ponudili ove sezone, to su tufne. (Niko od nas nije toliko glup da pomisli da su tufne izmislili ove sezone.) A kako da ih nosite možete videti u novembarskom broju ELLE-a u rubrici Style for less.

311888 10150352214374265 577879264 7898259 1496443688 n Wannabe intervju: Nenad Janjatović

"Moda postoji da biste se služili njome. Ne da ona upravlja vama."

Na koji projekat si najponosniji?

Mislim da nemam dovoljno iskustva i stvari iza sebe da bih mogao o tome da govorim. Zvučao bih kao pompezni kreten, a to nisam. Najbolje stvari će tek doći jer stalno učim i stalno se popravljam. Ponekad sam dobar, ponekad omanem. Voleo bih da dođem do momenta kada ću biti genijalan. Sve drugo nije vredno znoja.

Šta voliš da čitas na Wannabe Magazine-u?

Intervjue. Da uporedim koliko sam zanimljiviji i duhovitiji od vaših ostalih sagovornika.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Mia Pešić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Uživa u šopingu, putovanjima i ispijanju kafa sa prijateljima. Zaljubljenik u modu, kolekcionar cipela i veliki poštovalac Karla Lagerfelda. Beskompromisni borac protiv ”fake” stvari, prirodnog krzna i kariranih stolnjaka. Omiljena rečenica: “In order to be irreplaceable, one must always be different.”

Comments