Predstavljamo vam brend predmeta za kuću “Olga S – Handmade in Serbia”, idealan izbor za poklon, kako deci tako i odraslima. Nastali isključivo od prirodnih materijala i kroz reciklažu postojećih tkanina, sa puno pažnje i ljubavi, svi proizvodi predstavljaju unikatni ručni rad.

Sa talentovanom autorkom Olgom Stamenović razgovaramo o lutkama, bezbrižnosti detinjstva, kućnim ljubimcima i gospođici Poter, a čitaocima sa najboljim komentarima spremili smo iznenađenja iz Olgine kolekcije. Više informacija o nagradnoj igri pročitajte na kraju intervjua.

kuce 21 Wannabe intervju: Olga Stamenović

Ove preslatke kuce su savršene i kao ukras i kao igračka.

WANNABE MAGAZINE: Dobrodošli na stranice našeg magazina. Za Vas smo čuli na izložbama, ali ste se retko pojavljivali u medijima. Da li je to stidljivost?

OLGA STAMENOVIĆ: Imam previše godina da bih bila stidljiva, puštam lutke da same govore za sebe i da pronalaze svoj put.  Bojim se da su u ovom slučaju mediji stidljiviji od mene.

Ispričajte nam kako je nastao brend Olga S – Handmade in Serbia – spontano ili namerno?

Materijali su moja opsesija od detinjstva i ceo život koristim maštu i tkanine da unesem promenu u svoje okruženje. Za lutke sam se opredelila, jer sam se zgrozila šta se sve današnjoj deci nudi. Svako ko kupi ili dobije moju lutku je za mene poseban. Brend Olga S – Handmade in Serbia nastao je namerno. Pre svega, da sebi i svetu pokažem da se i posle pedesete može početi stvarati, i da mi iz Srbije imamo šta da ponudimo.

IMG 5063m picnik Wannabe intervju: Olga Stamenović

Upakujte ovu mišicu i obradujte vaše najdraže devojčice!

Kakav je asortiman umetničkih predmeta u ponudi? Šta mislite da je Vaš zaštitni znak?

Što se asortimana tiče, to su uglavnom stvari koje mogu imati više namena. Pa tako kučići i mačke mogu biti jastuci, prostirke za igru mogu poslužiti za piknik, itd. Pokušavam tim stvarima produžiti život i zato moraju biti posebne u dezenu, boji i kvalitetu. Ali kada me pitate koji je moj zaštitni znak, odgovor je definitivno krpene lutke (zečevi i miševi).

A šta najviše uživate da pravite?

Lutke. Svaka je drugačija i dok biram tkanine za odeću zamišljam osobu kojoj bi se to moglo dopasti. Uvek se iznenadim reakcijom. Lutka nije cipela, nju ne morate imati, nju morate želeti. I kada prođu godine možete joj se ponovo vratiti. Ona će sačuvati sećanje i toplinu za vas. Samo otresite prašinu.

Vaši radovi imaju prizvuk bezbrižnog detinjstva i topline doma – s razlogom?

Da. Nije važno da li u kući imate skupe stvari, važna je toplina i atmosfera, da je ljudima oko vas prijatno. To mi je bio osnovni moto i taj sam efekat uvek postizala u svom domu.

tikva i dusek picnik Wannabe intervju: Olga Stamenović

Prostirke za igru mogu poslužiti za piknik.

Takođe, Vaši radovi podsećaju na film Miss Potter, u kome Rene Zelveger (Renee Zellweger) tumači ulogu Beatriks Poter, ljupke žene koja je napisala i ilustrovala čuvenu knjigu za decu Priče o Zecu Piteru. Jeste li gledali taj film ili nekad bili inspirisani radom gospođice Poter?

Rado bih sebe videla kao gospođicu Poter. Veliki sam poklonik njenih ilustracija. Još jedna od knjiga koja mi je poslužila kao inspiracija jeste knjiga takođe jednog Engleza R. Adamsa ”Brežuljak Voteršip”.

Prema Vašem iskustvu, da li su lutke koje kreirate najpopularnije među decom ili ih podjednako vole i odrasli?

To je dobro pitanje. Na moju žalost, mislim da ih više vole odrasli. Nostalgija, šta li?

IMG 4654m Wannabe intervju: Olga Stamenović

Svi proizvodi predstavljaju unikatni ručni rad.

Šta je bila Vaša omiljena igračka kada ste bili mali? Šta mislite, kakve igračke najbolje podstiču kreativnost kod dece?

Omiljena lutka mi je bila jedna koju je mama sestri i meni donela posle dugog boravka u bolnici. Nije bila važna njena lepota, već trenutak kada je stigla u kuću sa mamom koju smo željno čekali. Današnja deca imaju preveliku ponudu. Ne kažem da je to loše, ali to svakako stvar čini lako zamenjivom.  Nekada su se i lutke nasleđivale kao i odeća, što je davalo neki osećaj bliskosti i povezanost generacija.

Možete li sa nama podeliti neke svoje predloge za uređenje dečje sobe?

Važna stvar za dečiju sobu je da u njoj imate makar jednu stvar koju ćete bez kompleksa poneti dalje u život kada prestanete biti dete. Moje viđenje dečije sobe je efekat ušuškanosti  i topline gospođice Poter uz dodatak svetlosti i vedrine.

Da li biste voleli da imate sopstvenu radnju u Beogradu? Kako bi ona izgledala?

Želela bih i zbog sebe i zbog Beograda. Svakako bi to bilo mesto gde bi se sedelo na jastucima,  pričale priče, grickali kolačići i carovala opuštenost. Nešto kao knjižara–čitaonica za decu u kojoj biste mogli da kupite lutke i ostale proizvode Olga S.

U saradnji sa Olgom, spremili smo dva poklona iz asortimana brenda “Olga S – Handmade in Serbia”. U komentarima ispod ovog teksta napišite šta vam je bila omiljena igračka kada ste bili mali i zbog čega. Redakcija će sa Olgom odabrati najkreativnije odgovore i kontaktirati dobitnike sa uputstvom kako da preuzmu svoje nagrade.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments