Koncert Olivere Tičević, mlade i talentovane umetnice će se održati u sredu, 19.6. u 18h u Galeriji Kolarčeve zadužbine. Ne propustite priliku da uživate u vrsnom izvođenju! Upoznajte Oliveru!

WANNABE MAGAZINE: Kada ste i kako zakoračili u svet muzike?

OLIVERA TIČEVIĆ: Od osnovne škole veoma su me zanimale i gluma i muzika, dve velike ljubavi koje su iz dana u dan pobeđivale jedna drugu. Danas, dok sam na sceni pevajući ovakvu muziku, svaki atom tela mi potvrđuje da je to bila sjajna (i jedina prava) odluka.

Olivera Wannabe Intervju: Olivera Tičević

Potvrđuje da je donela prave odluke

Tokom školovanja ste osvajali razne nagrade. Koja vam je najdraža i zbog čega?

Najdraža mi je nagrada za najperspektivnijeg soprana austrijske barokne akademije koja uključuje seriju koncerata u Austriji i Nemačkoj, mnogo iskustva, znanja i otvorenih vrata.

Pored opere i lida, vas repertoar čine i razna duhovna dela, kamerna dela, kao i dela savremenih kompozitora. Izdvojite nam nekoliko koja vam posebno znače.

Svakako bih izdvojila Pergolezijev (Giovanni Battista Pergolesi) “Stabat Mater” i Mocartovu (Wolfgang Amadeus Mozart) “Misu Brevis” – što zbog sjajne muzike, što zbog kolega sa kojima sam sarađivala na ovim projektima: Maja Mijatović – mecosopran, Sava Vemić – bas, Marko Živković – tenor, kao i dirigenti Ana Ćosović i Dejan Milivojević. Smatram da su poštovanje i lepa energija među kolegama veoma bitni za uspešno realizovanje ovakvih projekata. Savremena muzika mi je posebno draga jer mi daje dovoljno prostora da istražujem glasovne mogućnosti i da se igram bojama. Premijerno sam izvela dela Draška Adžica i Marka Kovača, pa su mi upravo ta dela i posebno draga.

Olivera T. Wannabe Intervju: Olivera Tičević

Izvanredna Olivera

Od decembra 2012. godine tumačite ulogu Pamine u Mocartovoj operi “Čarobna frula” u produkciji Opere Madlenianum. Recite nam nešto više o ovoj ulozi. 

Uloga Pamine u “Čarobnoj fruli” je bila moj operski debi. Čarobno je biti na sceni, spremati celu ulogu sa timom koji je zadužen da naše predstavljanje bude najbolje moguće. U produkciji Madlenianuma, ova opera namenjena je deci i edukaciji mladih ljudi. Toplo preporučujem!

Kakvu muziku slušate privatno?

Pored klasike, slušam i jazz muziku. Ujutru Pučini (Giacomo Puccini), uveče Simone, npr. Verujem da mojim komšijama nije lako, ali bar slušaju kvalitetnu muziku.

Da li imate uzore?

Svakako. Mama, Shiki, nane, Ruža. A veoma volim Anu Netrebko, voljela bih da nekad budem Travijata poput nje. Takođe se nadam da ću nekada biti dostojna Štrausovih (Strauss) pesama koje tako nebeski izvodi Džesi Norman (Jessy Norman).

Pamina frula Wannabe Intervju: Olivera Tičević

Pamina frula

Planovi za budućnost?

Sada završavam osnovne akademske studije kod prof. Anete Ilić na Fakultetu muzičke umetnosti. Master studije želim da nastavim u Beču. A onda korak po korak.

Želim da se permanentno i kvalitetno bavim operom.

Da radim na projektima gde ću oprobati svoje sposobnosti i unaprijediti i naučiti toliko toga novog.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments