Profesija kojom se Rajma Isljami bavi je relativno nova na našim prostorima, a mogla bi se opisati kao podrška u svim oblastima komunikacija. Zaposlena je u jednoj od vodećih agencija za integrisane komunikacije Executive Group, o čijim uspesima svedoče brojne nagrade. U razgovoru za naš magazin, Rajma Isljami nam je otkrila kako izgleda njen radni dan, kao i koliko je njen posao kreativan. Takođe, govorila nam je o tome kako će društvene mreže uticati na budućnost poslovanja, a saznali smo i koji su najnoviji trendovi u oblasti digitalne komunikacije.

Rajma Aja Isljami wannabe intervju 12 Wannabe intervju: Rajma Isljami, digital account manager

WANNABE MAGAZINE: Executive Group je postao lider na regionalnom tržištu i 2014. godine osvojio nagradu SoMo Borac Rovinj. Verujemo da ste itekako zadovoljni prethodnom godinom, kako je vi lično procenjujete?

RAJMA ISLJAMI: Svi smo svesni digitalne realnosti u kojoj živimo, potencijala koji tehnologije sa sobom nose, ali pre svega neophodnost njihovog korišćenja u modernom poslovanju. Lajkovi, fejvovi, retvitovi, šerovi, uticaj internet zajednice, stalne inovacije u oblasti modernih tehnologija, brzina razmene i dostupnost informacija danas predstavljaju osnovu kreiranja svih komunikativnih kampanja.

Sa ponosom možemo reći da smo postigli dvocifren rast u našem digitalnom sektoru, što je ako pogledate u kom pravcu se komunikacije kreću, bio prirodan razvoj poslovanja. Itekako smo zadovoljni prethodnom godinom, o tome govore brojne i značajne nagrade. Među njima su najznačajnije dve osvojene na Weekend Media Festivalu 2014 održanom prošlog septembra u Rovinju: “SoMo Face” koja je dodeljena za najbolju Facebook stranicu “Ljubitelji kafe” brenda Doncafé (Strauss Adriatic), kao i nagradu SoMo Borac “Community Manager godine” za vođenje komunikacije na društvenim medijima za brend Coca-Cola (The Coca Cola Company).

U kategoriji SoMo Face sa najvećom konkurencijom, agencija Executive Group je drugi put zaredom (2013. godine) osvojila nagradu za Facebook stranicu “Ljubitelji kafe” brenda Doncafé. Stranica je okupila više od 300.000 ljubitelja kafe. Agencija Executive Group je osvojila tri priznanja UEPS 2014 nagrade: srebrno priznanje za interaktivnu digitalnu kampanju (X FACTOR ADRIA LIVE TWEETING, COCA COLA), srebrno priznanje za prisustvo na društvenim mrežama (Coca Cola community management) i bronzano priznanje za web site (SMART KID, FIAT). Na tradicionalnoj dodeli nagrada Društvo Srbije za odnose sa javnošću, Executive Group je pored nagrade za PR agenciju godine 2014. godine osvojila i nagrade u sledećim kategorijama: Interne komunikacije – EG i Philip Morris Operations za kampanju „Usudi se, kreni!“; Brend PR – EG i Doncafe Strauss Adriatic za projekat “Online pozicioniranje Doncafe brenda”; Upotreba digitalnih medija i novih tehnologija u komunikaciji – EG i Doncafe Strauss Adriatic za projekat “Samo za dame”; Posebno PRIZNANJE članova Žirija za projekat “Nacionalni dan borbe protiv raka dojke” za klijenta-kompaniju Avon. Na “Marketinškom događaju godine” Executive Group je osvojio nagradu koju dodeljuje specijalizovani časopis za marketing „Taboo“, pod nazivom “Punom parom napred”, za najuspešniju agenciju na tržištu Srbije u katеgoriji odnosa s javnošću u 2014! Ove nagrade smo osvojili i njima smo dodatno utvrdili lidersku poziciju ne samo kod nas već i u regionu. Rekla bih da je prethodna godina dobar motiv da se ove potrudimo da budemo još bolji. Ipak, najteže je pobediti sebe. Lako je doći do vrha, ali je teško ostati na njemu, zato se unapred radujem novim izazovima.

Rajma Aja Isljami wannabe intervju 10 Wannabe intervju: Rajma Isljami, digital account manager

Šta čini dobru komunikaciju jednog brenda kao što je Doncafé na društvenim mrežama?

Kada smo razmišljali o ovom projektu, pitali smo se šta je to što je glavna odlika svih onih koji se opredeljuju za Doncafé. Svima nam je ista misao prva pala na pamet: to su ljudi koji vole i poznaju dobru kafu, kojima je ovaj napitak više od jutarnjeg pokretača, oni koji bitne trenutke života dele uz kafu. Ljubitelji kafe su prepoznali iskren, ličan odnos i našu želju da ih čujemo, inspirišemo, ulepšamo im svakodnevicu neizostavnim ritualom ispijanja kafe.

Svakodnevno osluškivanje želja ljubitelja kafe dovela je do toga da njihove potrebe i zahteve sprovodimo u delo i time im pokažemo koliko nam je stalo do njihovog mišljenja. Moram da vam priznam da se naši ljubitelji raduju našim uspesima istim žarom kao i mi, a to je zapravo najveća nagrada koju fanovi mogu da vam pruže!

Vaša profesija je relativno nova na našim prostorima. Koja je vaša procena, koliko je naše tržište spremno da prihvati savremene oblike digitalnih komunikacija?

Kao agencija za integrisane komunikacije mi svim našim klijentima pružamo pre svega strateški, integrisani pristup komunikacijama koji podrazumeva podršku u svim oblastima komunikacija, ali koja je bazirana na kreativnom pristupu i rešenjima. Naši klijenti prepoznali su prednosti strateškog i “one-stop-shop” pristupa digitalnim komunikacijama gde, na jednom mestu, nudimo kreativna i softverska rešenja za plasman i promociju njihovih proizvoda, ali i online pozicioniranje istog.

Gledajući na iskustvo, klijenti koji sprovode uspešne integrisane kampanje su oni koji su prepoznali značaj i uticaj digitalnih kanala i koriste ih zajedno sa tradicionalnim praksama marketinga i komunikacija. U zavisnosti od strategije odlučuje se koja oblast komunikacije, koji kanali i alati su najbolji za uspešnu promociju. Stoga same oblasti variraju, ali možemo sa sigurnošću tvrditi da je korišćenje digitalne sfere danas neminovnost u industriji. Ukoliko pogledate i neke svetske primere, videćete da je osnova većine kampanja upravo u digitalnim komunikacijama.

Serija “House of cards” je sa jednim tvitom postigla efekte kakve se korišćenjem tradicionalnih medija nikad ne bi mogli postići. Kod nas na tržištu jeste zaživeo ovakav strateški pristup zasnovan na korišćenju digitalnih kanala i potencijala, ali i dalje mnoge kompanije ne koriste nove platforme, ni tehnološke prednosti, kako bi promovisale svoje proizvode ili usluge.

U kom pravcu očekujete razvoj novih tehnologija u oblasti digitalnih komunikacija?

Moje kolege bi vam na ovo odmah odgovorile da će sve biti digitalno! Ako pogledate tendencije u svetu, pogotovo u Evropi, jedan od vodećih trendova u oblasti digitala jesu mobilne komunikacije. Ne samo da naše tržište ima sve uslove za rast ove oblasti, već možemo primetiti kako se danas ovaj trend prenosi na svakodnevnu komunikaciju od informisanja, preko različitih transakcija, kupovnih servisa do korišćenja zabavnih sadržaja.

Comments