Nikada nije želela da postane novinar, a sa rečima i modom se igra svakodnevno i predstavlja nam nepresušnu inspiraciju. Upoznajte Saru Brajović, zavirite na njen blog i dopustite da vas osvoji svojim šarmom i jedinstvenošću.

WANNABE MAGAZINE: Kada si i kako zakoračila u svet modnog bloga?

SARA BRAJOVIĆ: Slučajno. Iz dosade. Bez ikakvog plana. Imam neku vrstu sunđera od mozga, a i vrlo sam znatiželjna. Non-stop vodim dnevnik – bolje tu da pišem kako se osećam, nego da dosađujem drugarice ili plaćam psihijatra. Htela sam da podelim neke svoje vizije oko mode i umetnosti sa svojim krugom društva preko interneta, bez ikakvih ambicija. A onda je usledio e-mail američkog “Vogue”-a…

London Sonia Rykiel Wannabe intervju: Sara Brajović

Sara uvek bira fantastične odevne komade

Odrasla si u Parizu, živiš u Londonu, posetila si mnoge velike gradove. Street style kog grada te je posebno oduševio i zbog čega?

Mislim da je danas street style jedan vrlo zanimljiv oblik evolucije mode, mada se slažem sa mišljenjem Suzi Menkes (Suzy Menkes) u njenom članku o street style-u. Konačno se neko usudio da kaže kako sve to postaje jedan veliki cirkus. Naravno, u edukativnom smislu otvara vidike devojkama širom sveta i daje im mogućnost da vide kako to sve izgleda uživo, na “normalnim” ljudima, van modnih časopisa. Lično, nisam veliki pratilac street style kulture, ali naravno, dopada mi se kada vidim interesantno obučene ljude. To može da se desi u bilo kom gradu, u bilo kom momentu. Generalno, prvo primetim osobu kada zrači nečim u sebi, pa tek kasnije do izražaja dođe garderoba.

Novinarstvo, ali i modeling. Po čemu pamtiš svoje prve susrete sa ovim profesijama?

Više vidim sebe kao modernu verziju, kako bih rekla, devojke svaštare! Šetaš se filmskim i modnim vodama, pišeš i maštaš da konkretizuješ nešto oko muzike, koja jedina može još uvek da te transportuje tamo negde daleko. Nisam nikad htela da budem novinar. Mislim da se to razvilo samo od sebe, jer sam studirala političko-umetničku i ekonomsku istoriju na “King’s College”-u u Londonu, koja razvija analitičnost, a tada sam pisala i kilometarske teze, pa mislim da mi zbog toga pisanje ide dobro. Prvi susret sa modelingom bio je kada me je slikao Piter Lindberg (Peter Lindbergh). Tražio je jaku emociju i uradio mi je portret na kom sam morala da vrištim i plačem. Obožavala sam da radim s njim, a posle toga, nijedno drugo snimanje nije moglo ni da se uporedi sa ovim. Eksperimentisala sam i sa filmom – jedan je na italijanskom, drugi na francuskom i poslednji na engleskom jeziku. Privatno sam (profesionalno neostvareni) muzičar. Ništa me nije zainteresovalo na duže staze, sve mi brzo dosadi, pa moram različite stvari da probam.

Matthew Williamson Wannabe intervju: Sara Brajović

Sara i modni dizajner Metju Vilijamson

Odevna kombinacija za sva vremena?

Crni tuxedo.

Koja dama i koji gospodin, po tvom mišljenju, zaslužuju titulu “ikona stila”?

Za muškarce bih izdvojila svoja dva prijatelja Robert Rabenštajnea (Robert Rabensteiner) i Luisa Medinu (Luis Medina). Imaju skroz drugačije stilove. Robert eksperimentiše, a Luis je više klasičan. Kod dama bih mogla da nabrajam do sutra. Veoma mi se sviđa smelost i eksperimentisanje moje poznanice Natali Đus (Natalie Joos), a obožavam “Crni film” (Noir) i stil moje cimerke i najbolje prijateljice Fione Skeri (Fiona Scarry). Inače, volim klasične, vanvremenske stajlinge dama koje, jednostavno, daju drugu dimenziju odeći – zbog svojih jakih ličnosti, kao što su: Slim Kit (Slim Keith), Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn), Loren Bakal (Lauren Bacall) i Šarlot Rampling (Charlotte Rampling) – one imaju vanvremenski stil.

Kom trendu ove sezone ne možes da odoliš?

Printovima.

Paris Marni Wannabe intervju: Sara Brajović

"Volim klasične, vanvremenske stajlinge dama koje, jednostavo, daju drugu dimenziju odeći"

Tri omiljena komada iz tvog garderobera?

Tuxedo sako, visoko strukirane tuxedo pantalone i bela košulja.

Da li imaš omiljenog modnog dizajnera?

Trenutno sam u “Altuzarra trenutku”. Obožavam šta Džozef Altuzara (Joseph Altuzarra) radi – pretvara Parižanku u pravu gradsku devojku iz Njujorka  i vice versa. Inače, YSL volim do dolaska Heidi Sliman (Hedi Slimane). Bila sam pozvana na reviju Đambatiste Valija (Giambattista Valli) na kojoj je predstavljena kolekcija za jesen 2013. u Parizu i veoma mi se dopalo šta je uradio. Mnogo volim Metju Vilijamsona (Matthew Williamson) i veoma mi je drag. Mnogo vremena smo proveli zajedno u poslednje vreme gledajući razne reference i ćaskajući o njegovim novim pravcima. Njegove poslednje kolekcije su veoma moderne. Naravno, naša Roksanda Ilinčić je, takođe, ludilo!

Na koji svoj dosadašnji uspeh si najponosnija?

Na predivan odnos sa mojom familijom.

Šta je za tebe elegancija?

Nešto sa čim se rodiš. Mentalno stanje prvobitno, pa onda ideš redom.

Roksanda Ilincic Wannabe intervju: Sara Brajović

"Ponosna sam na svoj odnos sa familijom"

Kako vidiš sebe za deset godina?

Sa mnogo dece, ušuškanu u nekoj kući.

Tvoja poruka za sve čitaoce Wannabe Magazine-a?

Želim svima uspešnu 2013. godinu! Živimo u eri Vodolije, što znači da treba pomerati granice, biti znatiželjan i živeti punim plućima!


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments