Posebni, kreativni, uspešni i zapaženi. Boštjan, Mija i Maja nas uvode u priču o brendu Sofia Nograd.

WANNABE MAGAZINE: Ko se krije iza brenda Sofia Nogard?

SOFIA NOGRAD: Iza brenda su tri dizajnera – Boštjan Mljač, Mija Curk, Maja Jerman. Svi smo studirali modni dizajn na Univerzitetu u Ljubljani, a onda i u inostranstvu (Milano, Helsinki, Bratislava).

Gde nalazite inspiraciju za posao?

Inspiracija nam je lokalna, slovenačka kultura, tradicija, arhitektura, čak i hrana. Mi pokušavamo da je ponovo oživimo ili da je prevedemo na modni jezik (odeću i modne dodatke), ali za šire, svetsko tržište.

foto15 Wannabe intervju: Sofia Nogard

Kultura kao inspiracija

Odeća je mešavina ulične garderobe i visoke mode – “street couture”. Možete li nam reći nešto više o poslednjoj kolekciji?

Inspiracija za poslednju kolekciju (SS2013), koju smo 9. oktobra predstavili na Philips Fashion Week-u Ljubljani, su padobrani. Kako svi volimo sportove, odabrali smo ovaj sport kao temu i tako smo hteli da postignemo svetlost odeće u smislu kretanja, izbora materijala i osećaja uopšte. Hteli smo da kolekcija bude “slobodna” i “laka” u svakom smislu. Sportski aspekat je predstavljen različitim krojevima, linijama i stajlingu.

Kako biste opisali slovenačku modnu scenu?

Modna scena (dizajneri, modno osvešteni, blogeri…) je uvek prisutna, živa i pokretna. Dok je tekstilna industrija koja je u vezi sa modom skoro mrtva, a to je prava šteta. Ne postoji veza između mode i industrije i modni dizajneri moraju da budu veoma kreativni da nađu način da stvore kolekciju. Bukvalno smo prepušteni sami sebi.

foto2m Wannabe intervju: Sofia Nogard

Ne postoji veza između mode i industrije i modni dizajneri moraju da budu veoma kreativni da nađu način da stvore kolekciju

Šta mislite o vašoj gradskoj modi?

Ja/mi smatram da Slovenci generalno imaju veoma poseban modni ukus, često ne u dobrom smislu. Uglavnom biraju količinu umesto kvaliteta. I češće kupuju od poznatih stranih dizajnera nego od domaćih, slovenskih. Ali srećom, to se menja. Ljubljana, kao glavni grad, je možda i najviše modno osvešten grad, ali i Koper ima prilično živu modnu scenu, verovatno zbog blizine Trsta i Italije.

foto10m Wannabe intervju: Sofia Nogard

Kada se spoje umetnost i stil

Planovi za budućnost.

Želimo da izađemo van granica Slovenije, da prodajemo i u drugim evropskim zemljama, gde se dobar dizajn i kvalitet više ceni.

Poruka za čitaoce Wannabe Magazina.

Usudite se. Usudite se da budete svoji, drugačiji, da sanjate velike snove.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments